Moja riba je lahko krompir!

19 januarja, 2023
0
0

Ko jo boste prvič videli, si boste mislili, da gre za neslano šalo, nato pa boste presenečeni ob pogledu na to čudo narave planili v smeh. 

 

Med akvaristi te ribe niso razširjene zaradi lepote, ampak zaradi karakterja ter zelo zanimivega obnašanja. Njihova posebnost je to, da se ob nevarnosti napihnejo ter tako otežijo plenilcu, da bi jih pogoltnil. Običajno ta trik zadostuje, da jih večje živali pustijo pri miru, če pa kateri vseeno uspe, imajo te krasne ribe v rokavu skritega še enega aduta – zelo močan strup tetrodotoksin. Tetrodotoksin spada med najmočnejše toksine na svetu, znan je po zelo hitrem delovanju, ki povzroči paralizo in smrt. Protistrupa zaenkrat ne poznamo. Prav to pa je razlog, da moramo biti pri rokovanju s temi ribami zelo previdni. 

Večina napihovalk naseljuje morske in brakične vode, toda v reki Kongo najdemo dve izjemi, ki naseljujeta izključno sladko vodo. Obe vrsti se prodajata pod slovenskim imenom kongoška napihovalka in čeprav sta si med sabo sorodne, gre v resnici za dve različni vrsti. Za pikasto kongoško napihovalko (Tetraodon schoutedeni) je značilen zelo atraktiven vzorec, prav zato je ta vrsta med akvaristi veliko bolj priljubljena, kot njena sorodnica krompirjeva napihovalka. Ta je po videzu bolj podobna gomolju krompirja kot ribi. Toda prav zaradi te oblike je postala zelo priljubljena akvarijska riba, ki navdušuje predvsem akvariste, ki imajo smisel za humor in si v akvariju želijo nekaj posebnega.

 

Izrazita plenilka

To ni riba za vsakega, namreč v akvarij lahko naselimo le eno žival, družba drugih rib pa se absolutno odsvetuje, saj so vse napihovalke izraziti plenilci, ki pojejo vse, kar se premika. Čeprav so za te ribe značilna zelo majhna usta, je gobec opremljen z dvema zelo močnima zoboma, ki sta preobražena v nekakšen kljun. Z njim se lahko pregrizejo skozi vsako lupino. V naravi se ta riba prehranjuje s polži, školjkami in raki. Zobje ji rastejo vse življenje, kar v akvariju lahko predstavlja veliko težavo, posebej takrat, ko ji ne krmimo dovolj trde hrane. Takrat ji moramo zobe porezati ročno, to naredimo s posebnimi škarjami, pri tem pa pazimo, da nas riba ne zbode. Takšnim posegom pa se lahko preprosto izognemo tako, da jo krmimo s polži, školjkami in raki. Nekateri akvaristi koščke  ribjega mesa zmešajo z drobnim peskom in jih zamrznejo, nato pa zamrznjene ponudijo svojim napihovalkam. Ta trik je odlična rešitev tudi takrat, ko živali krmimo z mehko hrano, kot je ribje meso.

Za gojenje ji zadostuje akvarij z volumnom okoli 70 litrov. Glede kakovosti vode pa ni posebej zahtevna, kljub temu se najbolje počuti pri pH vrednosti 7 ter temperaturi 26°C. Ustreza ji gosto zaraščen akvarij z veliko rastlinami in dekoracije. S takšno ureditvijo bomo pri njej spodbudili nagon plenilca, ki pleni iz zasede. Riba občasno rada koplje, zato ji po dnu nasujemo droben kremenov pesek. 

 

Pomežik iz akvarija

Med vsemi ribami so napihovalke edine, ki lahko pomežiknejo, to jim omogočajo posebne mišice okoli oči, ki nabreknejo ter tako skrijejo oko. To ribam doda še dodaten čar in še več karakterja. Ponosni skrbniki napihovalk trdijo, da so se živali na njih navezale, podobno kot se na človeka navežejo psi in mačke, kljub temu pa opozarjajo, da je to riba, ki ni za vsakega. Od bodočega lastnika zahteva malo poguma, predvsem pa znanja ter poznavanja vrste. Če to imate, potem vam bo krompirjeva napihovalka resnično v veselje.

 

Besedilo in risbi: Tjaša Kvas

Fotografija: Matt Tomita

Oznake