Sladkovodne rakovice

5 maja, 2023
0
0

Rep je zelo kratek ter spodvihan pod oprsje, pet parov nog pa je nameščenih na levi in desni strani telesa. Prav zato se žival lahko giblje le postrani.

Kljub temu so ob nevarnosti neverjetno hitre, odlikujejo pa jih tudi dobre plezalne sposobnosti. Večina vrst živi v morju, nekaj pa jih najdemo tudi v sladkih vodah in prav te so zanimive za sladkovodne akvariste. Trenutno lahko v akvarističnih trgovinah zasledimo štiri vrste. Vse z izjemo ene so izredno teritorialne ter nočno aktivne živali, ki jih lahko gojimo v skupini le, če imamo dovolj velike akvarije s skrivališči. V nasprotnem primeru se med njimi razvije boj za teritorij ter kanibalizem. Samci si med bojem pogosto trgajo klešče in noge, šibkejše živali pa pri obeh spolih končajo kot kosilo. Prav zato priporočano, da v akvarij vedno naselimo le eno žival, v dovolj velike akvarije pa naselimo enega samca in do tri samice.

Ločevanje po spolu

Spol ločimo po obliki repa, ki je spodvihan pod trebuh, ta je pri samici širok, pri samcu pa je koničast. Razmnoževanje v ujetništvu je možno, toda izredno težavno.
Večina vrst je aktivnih ponoči, kar pomeni, da jih bomo čez dan le redko videli. Če jih bomo držali v akvarijih z ribami, bo možnost, da jih vidimo čez dan, še manjša. Kombinacijo z ribami se zato odsvetujemo, prav tako pa odsvetujemo sobivanje z drugimi nevretenčarji ter kozicami. V akvariju obožujejo polže, z veseljem pa bodo sprejeli tudi druge vrste hrane, dokler vsebujejo dovolj beljakovin živalskega izvora.

Oklep raste vse življenje
Vsi raki se levijo, to pomeni, da na določeno časovno obdobje v celoti odvržejo eksoskelet, ki v celoti posname vse dele telesa. Prav zato so skrbniki levek pogosto zamenjali za poginjeno žival. Oklep raste vse življenje, prav zato rakovice v svoji prehrani potrebujejo dovolj mineralov ter elementov v sledovih. Posebej pomembna sta kalcij in fosfor. Kalcij lahko črpajo neposredno iz vode, fosfor pa morajo zaužiti preko prehrane, zato je pomembno, da jim omogočimo čimbolj naravno prehrano, kot so polži in školjke.
Ob primerni oskrbi so to zelo nezahtevne živali, ki pa jih bomo videli le zgodaj zjutraj ali ob mraku. Akvarij uredimo tako, da ima veliko skrivališč, nujno pa potrebuje tudi pokrov, saj lahko pobegnejo iz akvarija. Rakovice so posebni ljubljenčki za posebne ljudi, takšne, ki jim ni težko gledati v prazen akvarij zato, da svojo žival vidijo enkrat na teden.

Panterjeva rakovica (Parathelphusa Pantherina)
Ta izredno atraktivna in pisana vrsta izvira iz Indonezije, kjer jo najdemo v jezeru Sulavesi. V akvariju lahko ob primerni oskrbi dočaka starost do pet let. Idealni pogoji za gojenje so temperatura vode od 26 do 30 °C, pH vrednost pa od 7 do 8. Iz istega okolja izhaja tudi manj pisana, a kljub temu zelo atraktivna matano rakovica (Syntripsa matannensis).

Mikro rakovica (Limnopilos naiyanetri)
Poznana tudi pod imenom mala tajska rakovica izvira iz Tajske in zraste le do 1 cm. To vrsto vedno naselimo v manjše skupine in je nikoli ne držimo samostojno. Zaradi mirnega karakterja je lahko združljiva s kozicami. Ustreza ji voda s pH vrednostjo od 7 do 7.5 ter temperaturo od 23 do 28 °C.

Tanganjiška rakovica (Platythelphusa sp.)
Ta vrsta je v hobiju relativno nova, saj so uvozi organizmov iz Tanganjike zelo oteženi. Za razliko od ostalih vrst ni primerna za začetnike, saj potrebuje specifično kemijo vode, ki je značilna za jezero Tanganjika. Ustreza ji voda s pH vrednostjo med 8 in 9,5 ter temperaturo med 25 do 27°C. Kot vse vrste rakov, je tudi ta izredno agresivna do predstavnikov svoje vrste.

Besedilo in fotografije: Tjaša Kvas

Oznake