Akvarijske kozice

16 junija, 2023
0
0

In prav te so med akvaristi še posebej priljubljene. Ko se prvič s srečamo z akvarijskimi kozicami, smo pogosto navdušeni nad barvami ter vzorci, ki so na voljo. Toda kmalu spoznamo, da večina predstavnikov pripada isti vrsti, barve ter vzorci pa so posledica skrbno nadzorovane selekcije. Akvarijske kozice zato ločimo v tri velike skupine, in sicer okrasne kozice, kozice iz jezera Sulavesi in druge kozice. Za akvariste so zanimive predvsem tako imenovane okrasne kozice, ki jih najdemo v vseh mogočih barvah, od rumene, zeleno do tigraste. Kljub pestrosti in raznolikosti pa te kozice izhajajo le iz dveh divjih prednikov, ki jih najdemo po sladkovodnih potokih Azije, Japonske in Kitajske. Iz vrste, ki jo pod znanstvenim imenom poznamo kot Caridina cantonensis, izvirajo predvsem zelo zahtevne kozice, za katere so značilni dvobarvni vzorci, ki spominjajo na proge in lise. Najbolj znani predstavniki iz te skupine so tigrasta kozica, kristalna kozica ter »blue bolt« kozica. Iz vrste Neocaridina davidi pa izvirajo zelo nezahtevne kozice, ki so načeloma enobarvne v redkih primerih pa so telesa posuta z drobnimi pikami. Samice so pogosto opremljene z izrazito črto, ki teče od glave proti repu. Toda več o posameznih vrstah v naslednji številki. Danes bomo spoznali značilnosti, ki so skupne vsem sladkovodnim kozicam.

Pretežno rastlinska hrana
Kozice imajo deset nog, repek pa je opremljen s tako imenovanimi plavalnimi nožicami, ki pomagajo pri plavanju, pri samici pa služijo tudi kot opora za jajčeca. Nimajo klešč, kljub temu pa lahko na prvem paru nog opazimo zelo majhne škarje, ki jih uporabljajo za trganje hrane. V naravi se prehranjujejo predvsem z algami in bakterijskim prerastom, v akvariju pa moramo poskrbeti za zelo pestro prehrano, ki naj bi bila pretežno rastlinskega izvora. Obožujejo posušena zelišča, kot so regrat, koprive, potrošnik, trobentica, lucerna, detelja in trpotec. Vesele pa bodo tudi poparjene zelenjave ter svežega sadja. Hraniti jih moramo zmerno, pri tem pa ne smemo pozabiti na mineralne dodatke v obliki glinenih kroglic ali kalcijevih tablet. Minerali so namreč pomembni pri tvorbi hitina, če pa je teh mineralov v vodi veliko preveč, lahko živali poginejo. Vse kozice so zelo občutljive za kakovost vode, zato jih naseljujemo le v dobro utečene akvarije, v katerih ne uporabljamo gnojila za rastline. Uporaba osmozne vode je za nekatere vrste nujno potrebna, za druge pa le priporočljiva. Kljub temu imejmo v mislih, da je zaradi njihove občutljivosti veliko bolje uporabljati vodo, ki jo pripravimo s pomočjo reverzne osmoze, saj le tako lahko zagotovimo vodo brez koncentracije težkih kovin. Zanje je namreč lahko usodna že voda, ki teče po bakrenih ceveh.

Nenehno v gibanju
Večina vrst je zelo majhnih, zato za gojenje zadostujejo že majhni kozarci, toda pozor, v majhnih akvarijih se biološko ravnovesje zelo težko vzpostavi, te živali pa so občutljive na kakovost vode, zato se pogosto odsvetujejo popolnim začetnikom. Kljub temu obstaja kar nekaj vrst, ki so začetnikom malo bolj prijazne. Ne glede na stopnjo zahtevnosti pa so kozice za potencialne lastnike zanimive predvsem zaradi njihovega obnašanja, saj so nenehno v gibanju. Z ribami niso kompatibilne, saj jih večina rib prepozna kot plen, potrebujejo pa gosto zaraščen akvarij, kjer bodo našle zavetje pod rastlinami. Pri izbiri živali pazimo, da imamo v akvariju naseljeno le eno vrsto ter eno barvo. To je zelo pomembno, če želimo ohraniti izrazito barvo, ki so jo kozice pridobile s skrbno načrtovano selekcijo. Kadar imamo v akvariju več kozic različnih barv, pride do križanja, potomci pa so dolgočasne rjave, sive ali prozorne barve. Toliko o kozicah, v naslednji številki pa si bomo ogledali, kako jim uredimo akvarij.
Besedilo in fotografije: Tjaša Kvas