Ostrica, ciperus, papirjevec

4 junija, 2020
0
0

Vrsta, imenovana papirni ciperus ali papirus, je znana iz časov starega Egipta, ko so ga uporabljali za izdelavo pergamenta. Druge vrste imajo zemeljske oreške. Vse imajo rade vodo in v naravi uspevajo v močvirjih in na brežinah počasi tekočih rek ali jezer.

Najbolje je, če so stalno v vodi; zato so pravi “blagor” za amaterje z radodarno roko, ker jih zlepa ne zalijejo preveč. So zelo primerne rastline za gojenje v vodi.

Njihovo navadno ime dežnikasta trava namiguje na njihovo obliko, saj se listi na koncu stebla upognejo kot dežnik. Cvetovi, ki so sicer nenavadni, vendar ne posebno lepi, so rjavi in koničasti in se dvignejo nad liste.

Obe vrsti, ki uspevata kot sobni rastlini, sta doma z Madagaskarja. Kot okrasne sobne rastline so jih začeli uvajati leta 1870. Cyperus alternifolius je med tema dvema čvrstejši in navadno ni višji kot 30 do 45 cm. C. diffusus je bolj zanimiv, saj ima do meter visoko steblo in na široko razpre liste. C. alternifolius je pisan, C. alternifolius albo variegata pa ima po listih bele podolžne proge.

Ne ene ne druge vrste ni težko razmnoževati, zato te rastline priporočamo vsakemu začetniku.

Seveda pa jih je včasih težko dobiti v cvetličarnah. Ker so to rastline, ki pozimi pogosto propadejo, jih lahko največkrat kupimo v poletnem času. Izbrati moramo rastline lepega videza. Če imajo orumenele ali porjavele liste, se bodo v kratkem posušile. 

Velikost: C. alternifolius zraste približno 45 cm v višino in 25 cm v širino, če je v lončku s premerom 12 cm. C. diffusum zraste 1 m v višino in 45 cm v širino. Mlade rastline C. alternifolius moramo privezati ob oporo, kajti listi se radi upognejo in se kaj hitro zlomijo. Taki listi se ne popravijo več.

Hitrost rasti: Raste precej hitro. V eni rastni dobi požene pet ali šest listov.

Čas cvetenja: Vse poletje.

Vonj: Nima vonja.

Svetloba: Poleti ne prenese vročega opoldanskega sonca, kljub temu pa mora stati na zelo svetlih mestih. Idealna je okenska polica, obrnjena proti severu ali vzhodu.

Temperatura: Najnižja zimska temperatura, ki jo prenese, je 12 C, lahkopa je tudi na toplejšem, če jo bolj zalivamo. Poleti prenese temperaturo okoli 20 C, največ 25 C.

Zalivanje: Ves čas mora imeti vlažno zemljo. Lonček lahko dejansko stoji v vodi. Če je suha, listi v 24 urah porumenijo.

Gnojenje: Poleti dodajamo vodi za zalivanje tekoče gnojilo vsakih 14 dni.

Vlaga: Zelo ji ugaja pogosto rosenje, če je le mogoče vsak dan. Lahko pa pustimi rastlino stati v vodi ali ovijemo lonček z vlažno šoto.