Cvetoča tropska modrina

29 avgusta, 2023
0
0

Brunfelsia paucuiflora – njeno vrstno ime pomeni sladko dišeč, saj njeni modro vijolični cvetovi lepo dišijo. V naravi, kjer je dovolj zračne vlage in so visoke temperature, lahko zraste do tri metre.
Rastlina ima podolgovate temno zelene liste, ki so lep kontrast vijolično-modrim cvetom. Cvetovi so dišeči, veliki okrog 5 cm in imajo belo osrednje oko. Cvet spreminja barvo od temno vijolične prvi dan, do sivkino vijolične naslednji dan, dokler ni na koncu že bel. Cvetovi hitro ovenijo, a se ves čas odpirajo novi. Brunfelzija cveti od septembra do konca novembra. Za živali je strupena, ker pa spada med razhudnike, je za nekatere tudi alergena.
Namenimo ji zelo svetlo mesto z nekaj neposredne sončne svetlobe. Poleti je lahko zunaj na vrtu ali balkonu, idealno mesto na vrtu je pod krošnjami visokih iglavcev, ki ji dajejo dovolj prostora za rast. Pred zimo jo prestavimo v sobo, kjer je temperatura med 10 in 15 stopinj. V času rasti od marca do jeseni ji prija temperatura okrog 25 stopinj C. Lepše uspeva, če ima nekoliko utesnjene korenine. Pozimi je ne zalivamo preveč, zalivanje povečamo spomladi, ko začne ponovno rasti.
Spomladi jo tudi presadimo v rahlo humusno prst. Zemlja, v kateri raste, mora biti vlažna in rodovitna z veliko organske snovi in dobro drenažo. Ker izvira iz tropskih območij, ji ustreza visoka zračna vlaga. To upoštevamo, ko jo gojimo v zaprtem prostoru in tudi, če je poleti zunaj in je suho vreme. Vsake toliko jo nežno pršimo.
Brunfelzija bo skoraj zagotovo cvetela, če bo imela dovolj svetlobe in vode ter bo posajena v ustrezno zemljo. Običajno cveti spomladi in jeseni, lahko pa tudi kasneje, če so razmere ugodne. Zlasti po tem, ko odstranimo odmrle cvetove, se zna zgoditi, da se pojavijo novi.
Morda ne cveti ali ima zelo malo cvetov, če ji primanjkuje hranilnih snovi v zemlji. V tem primeru jo pognojite z gnojilom, bogatim s fosforjem. Izogibajte se dodajanju preveč dušika, saj ta spodbuja rastlino, da vso svojo energijo usmeri v liste namesto v cvetove.
Razmnožujemo jo z zelenimi stebelnimi potaknjenci spomladi in zgodaj poleti. Če je prevelika in že posega v prostor drugih rastlin, jo preprosto porežete, vršičke pa ukoreninite in podarite prijateljem.
Besedilo in fotografije: Marjetka Hrovatin