Kako izbrati novo kuhinjo

16 junija, 2020
0
0

Seveda pa nikakor ne smemo pozabiti, da gre za delovni prostor, kjer ima funkcionalnost in varnost izreden pomen. Preden se lotimo izbire elementov in njihove postavitve, si moramo odgovoriti na nekatera vprašanja, s pomočjo katerih bomo opremo prilagodili resničnim potrebam uporabnikov kuhinje. Med temeljnimi dilemami je gotovo odnos uporabnikov do kuhanja in količina časa, ki ga preživijo v kuhinji.

Kuhinja ljudi, ki se večinoma prehranjujejo zunaj, doma pa si navadno pogrejejo že pripravljeno hrano, se bo zagotovo razlikovala od kuhinje kulinaričnega zanesenjaka, ki mu kuhanje pomeni užitek in zabavo.

Kuhinja prvih bo manjša in drugače opremljena kot kuhinja drugih. Zelo pomemben podatek je tudi želen tip kuhinje. Nekateri imajo raje laboratorijsko kuhinjo, namenjeno izključno kuhi. Njena prednost je lažje preprečevanje prehajanja neželenih vonjav, ki nastanejo pri kuhanju. Drugi pa prisegajo na bivalno kuhinjo, povezano z jedilnico in dnevno sobo, torej na kuhinjo, v kateri gospodinja med delom ni ločena od preostalih družinskih članov. Taka izbira je navadno primernejša za družine z majhnimi otroki, je pa v primeru majhnih otrok v družini potrebno posvetiti še posebno pozornost zagotovitvi varnosti v kuhinji.

Kuhinjski slog

Med pomembnejšimi odločitvami je gotovo tudi izbira sloga kuhinje. Nekaterim sta bliže podeželski in naravni slog, ki navadno izžarevata toplino doma, drugi pa imajo raje minimalistične in čiste linije, ki so navadno v povezavi z bolj preprostim čiščenjem in vzdrževanjem. Seveda pa je pri izbiri sloga pomembno upoštevati tudi slog druge opreme v stanovanju, še posebej če je kuhinja v istem prostoru kot jedilnica in dnevni prostor. V takem primeru je potrebno upoštevati tudi barvno usklajenost med posameznimi deli bivalnega prostora.

Ko se odločamo za novo kuhinjo, se seveda sprašujemo tudi o njeni velikosti. Ta je vsekakor odvisna od tega, koliko oseb navadno uporablja kuhinjo, samo gospodinja ali ji pri delu pomaga partner in otroci.

Kadar dela v kuhinji več oseb hkrati, je priporočljivo, da imamo dve pomivalni koriti z dvema pipama ter vsaj dve večji delovni površini v bližini pomivalnega korita. Velikost kuhinje pa je seveda odvisna tudi od tega, koliko posode želimo shranjevat v kuhinjskih omaricah ter koliko živil. S tem so povezane tudi nakupovalne navade družine. Velikost shrambnega prostora je odvisna od tega, kako pogosto kupujemo živila, vrsta shrambe pa od vrste živil. Nekdo namreč potrebuje največ prostora v zamrzovalni omari, drugi v hladilniku, tretji v shrambni omari.

Zaželena povezava s teraso, balkonom

Velikost in oblika kuhinjskega niza sta odvisni tudi od oblike in velikosti prostora, v katerem bo kuhinja. Na osnovi tega se odločimo za enoreden, dvoreden, polkrožen niz, v obliki črke U ali L ali pa smo med tistimi, ki jim velikost prostora omogoča kuhinjo s polotokom ali otokom. Zelo pomembno je tudi, da bo oprema kuhinje omogočala postavitev jedilne mize v njeno bližino, kar pomeni, da so poti za strežbo čim krajše.

Zaradi varnosti odsvetujemo kakršnokoli višinsko razliko v tlaku na poti med delom z jedilnico in kuhinjo, saj vsaka stopnica ali rob predstavlja nevarnost, da se pri prenašanju vroče hrane spotaknemo in poparimo.

Priporočljivo je, da je v bližini kuhinje shrambni prostor ter gospodinjska soba (če jo imamo). Idealno je, da sta kuhinja in jedilnica povezani z zunanjim bivalnim prostorom, bodisi s teraso ali z balkonom.

Nezaželen prehod skozi kuhinjo

Pri prenovi je nujno preveriti tudi, če oblika prostora ter obstoječa instalacija omogočata funkcionalno urejen kuhinjski niz. Kadar je problematičen položaj inštalacijskih priključkov, je navadno bolj smiselno, da jih prestavite (če je to mogoče), kot da poskušate organizirati kuhinjo, ki ne bo funkcionalna. Prestavitev navadno ne pomeni tako visokega stroška v primerjavi s prednostmi, ki jih s tem pridobimo. Podobno velja tudi za prestavitev oken in vrat, vendar pa to navadno prinese že preveč težav in stroškov. Pri prenovi se vprašajmo tudi, kako je z dostopom do kuhinje in jedilnice. Če je le mogoče se izognimo temu, da je kuhinja prehodna, še zlasti, če je skozi kuhinjo edini dostop do sosednjega prostora, na primer jedilnice ali dnevne sobe. To pomeni več možnosti za nesrečo, še posebej če imamo majhne otroke ali živali, ki tekajo skozi kuhinjo. Poleg tega se nam lahko zgodi, da bo kdaj potrebno peljati goste v jedilnico ali dnevno sobo skozi še nepospravljeno kuhinjo.

Čiščenje in vzdrževanje

Ko se odločamo za nakup pohištva in izbiro materialov, je pametno, da pomislimo tudi na to, koliko časa smo pripravljeni posvetiti čiščenju in vzdrževanju higiene. Pozorni bodimo na primer na izvedbo stika med pomivalnim koritom in delovno površino. Priporočljivo je, da je vgradnja izvedena tako, da na stiku ni robu, v katerem se nabira umazanija.

Za čiščenje so lahko problematični tudi poglobljeni ročaji, še posebej, če so vstavljeni tako, da rob ročaja sega nad površino fronte vratc.

Odsvetuje se tudi izbira profiliranih ročajev, v katerih se v narebrenem delu nabira umazanija. Umazanija se nabira tudi na površini pulta, ki ni povsem gladka, kjer je reliefna tekstura. Težavne za čiščenje pa so tudi površine vratc z utori in lesene mreže.

Jasna Hrovatin

Oznake