Vzpenjavi jasmin

26 julija, 2021
0
0

Ima zelo močno dehteč vonj in prav to je ena jasminovih glavnih privlačnosti. Rastlina je bujna plezavka, zato jo normalno gojijo ovito okoli 40 centimetrov visoke žice. Tako jo tudi prodajajo.

Poleti na prostem

Če posadimo spenjavi jasmin v gredo v rastlinjaku in ga pritrdimo na oporo, nam bo kmalu prerasel vso steno. Če ga gojimo v cvetličnem lončku, je najbolje, da ga poleti damo na prosto, kjer ima res dovolj zraka in je čisto na soncu, da lahko požene stranske poganjke. S tem zagotovimo, da bo res lepo cvetel v zimi, ki sledi. Zgodaj jeseni pa ga moramo spet prenesti v stanovanje.

Jasmini so predstavniki družine oljevk (Oleaceae). Ime je perzijsko in so ga v taki obliki tudi latinizirali. Vsega skupaj je znanih dvajset vrst. Vse so samorasle v subtropih ali v zmernih podnebnih razmerah. Poleti cveti jasminum officinale ali pravi jasmin, znano je, da ga lahko gojimo na prostem. J.polyanthum, ki je sobna rastlina, je doma s Kitajske in so jo prvič zanesli v Evropo leta 1891.

Ko kupujemo rastlino

Ko kupujemo rastlino, moramo predvsem paziti, da ima močne, čiste, močno zelene liste brez kakršnihkoli rjavih madežev. Socvetje mora biti lepo oblikovano in gosto, pri nekaterih popkih se mora že kazati belina.. če so cvetovi že odprti in nekateri že odpadajo, pomeni, da so jih predolgo hranili, preden so jih dali v prodajo. Če so cvetni popki rjavkasti, pomeni, da je bila rastlina v preveč toplem ali presuhem ozračju in se popki verjetno ne bodo odprli.

Zahteve in lastnosti

Velikost: So plezavke in lahko prerastejo 4,5 metra visoko. Navadno jih speljemo po žici do višine 40 cm ali jim damo okoli meter visoko oporo.

Hitrost rasti: Rastejo zelo hitro. Kar spomladi porežemo, bo po 10 mesecih zraslo do velikosti za cvetenje.

Čas cvetenja: Čudoviti šopi belih cvetov se razvijajo od januarja do marca.

Vonj:Cvetovi imajo prijeten vonj, ki je značilen za vse jasmine.

Svetloba: Zahtevajo veliko svetlobe, vendar ne veliko poletnega neposrednega sonca, če so v sobi. Bolje uspevajo v rastlinjakih, v stanovanje pa jih prenesemo le, ko cvetijo.

Temperatura: Pozimi jim ne ustreza preveč toplo okolje, ker se listi hitro posušijo, cvetovi pa se ne odprejo. Imamo jih pri 13 stopinjah Celzija. Poleti so lahko na temperaturi 25 stopinj Celzija ali še več, vendar mora biti zračenje zagotovljeno.

Zalivanje: Pozimi in ko cvetijo na štiri do pet dni, poleto, ko rastejo, pa vsak drugi dan.

Gnojenje: V času rasti dodajamo vodi za zalivanje vsakih 14 dni tekoče gnojilo.

Vlaga: Rosimo z vodo, posebno v stanovanju, vendar ne po cvetovih, ker postanejo pikasti.

Čiščenje: Z rosenjem ohranjamo liste čiste. Ne uporabljajte listnega loščila.

Ozračje: Ne ustreza j9im vročina centralno ogrevanih prostorov, poleti pa imajo radi dobro zračenje.

Presajanje: Spomladi po cvetenju.

Rez: Obrežemo jih po cvetenju in ko jih presajamo. Glavne poganjke porežemo do višine 15 do 30 cm, odvisno od tega, kako visoka je rastlina. Rastne brstiče ščipamo enkrat na mesec od pomladi do oktobra, zato da se rastlina grmičasto razraste in je čvrsta.

Razmnoževanje: najlaže z vršnimi potaknjenci, porezanimi spomladi, če hočemo, da bo zgodaj cvetela, ali z jesenskimi, če želimo pozno cvetenje. Potrebujejo 16 stopinj Celzija. Ko se po treh do štirih tednih ukoreninijo,l kih po tri ali štiri posadimo skupaj v lonček, da bomo imeli grmičasto rastlino. V lonček namestimo še žičnato zanko za oporo.

Življenjska doba: Če nimamo rastlinjaka, je najbolje, da jo po cvetenju zavržemo. V rastlinjaku živi neomejeno dolgo. Seveda pa je priporočljivo stalno vzgajati nove rastline, ker stare preveč olesenijo.

Spremljevalne rastline: Jasmini najlepše uspevajo sami.

Posebnosti: Z nekaj izkušnjami jih v rastlinjaku ni težko gojiti. Brez rastlinjaka pa je gojenje težko.

 

Kaj je narobe

Listi se sušijo.

Presuha zemlja ali preveč neposrednega sonca. Preverimo, kako smo zalivali, in prestavimo rastlino na bolj senčno mesto ali v senčen kotiček rastlinjaka.

Cvetni popki se ne odpirajo.

Premalo svetlobe. Prestavimo na svetlo mesto.

Cvetni popki rjavijo.

Rastlina je v pretoplem in presuhem ozračju. Prestavimo na hladnejše mesto in povečamo vlago v ozračju.

Listi so bledi, na spodnji strani je pajčevina.

Rdeči pajek; pršimo z namenskim insekticidom. Povečamo vlago.

Listi so zgrbančeni, lepljivi z zelenimi žuželkami.

Zelene listne uši. Pršimo z namenskim insekticidom.