Vsestranske dalije

10 avgusta, 2022
0
0

Nad njimi so se navduševali že Azteki, čeprav so poznali predvsem njihovo uporabno plat. Dolga votla stebla vrste D. imperialis, ki zraste do dva metra visoko so uporabljali kot vodovodne cevi, kar se je odražalo tudi v njihovem poimenovanju dalij. V prevodu pomeni »cvet z votlimi stebli«. Dalije so gojili tudi za hrano in  zdravljenje epilepsije. Evropejci so dalije odkrili šele v 16. stoletju, ko je zdravnik španskega kralja Filipa II. opisal vrsti Dahlia pinnata in D. imperialis (čeprav takrat še nista bili znani pod tem imenom). Šele v 18. stoletju so dalije dobile tudi današnje ime, ko jih je direktor kraljevega vrta v Madridu Abbe Antonio Jose poimenoval po švedskem botaniku in Linnejevem učencu Andersu Dahlu.

 

Rastišče in nega
Dalije najbolje uspevajo na polnem soncu in dobro odcednih tleh. Pred sajenjem izkopljite 15 do 20 cm globoko jamo in ob njo namestite podporne palice. Podporo je bolje postaviti še preden ste posadili rastline, saj lahko kasneje poškodujete korenine oziroma gomolje. Gomolj postavite vodoravno v sadilno jamo in jo zapolnite z zemljo. Prvi znaki poganjkov se bodo pojavili približno po dveh tednih. Ob sajenju lahko rastline tudi že prvič pognojite, ponovno pa dalije gnojimo v mesecu juliju. Za zgodnejše cvetove lahko gomolje že zgodaj aprila posadite v lonce in jih nakalite. Lonce zalivajte toliko, da se substrat ne izsuši in ob prvih znakih poganjkov postavite na sončno mesto. S presajanjem oziroma sajenjem na vrt pa počakajte do zadnje zmrzali, saj so dalije občutljive za nizke temperature.

Za bogato cvetenje med cvetno sezono redno odstranjujte odcvetele cvetove. To storite kar vsak dan, saj boste s tem preusmerili energijo rastline v tvorbo novih cvetov in si tako podaljšali cvetno sezono. Za dodatno spodbudo k obilnemu cvetenju lahko rastlino v rastni sezoni gnojite z gnojilom, ki vsebuje veliko fosforja. Če želite namesto večjega števila cvetov večje posamezne cvetove, lahko pri sortah z ustrezno velikimi cvetovi odstranite stranske brste. S tem boste omogočili boljšo prehranjenost glavnega cveta in posledično velike in lepše cvetove.

Po propadu rastline ob prvem mrazu odstranite odmrle poganjke, gomolje pa pustite v zemlji še dodaten teden ali dva. Gomolje nato previdno izkopljite, odstranite čim več prsti in jih pustite nekaj dni na suhem, da se posušijo. Pozimi jih skladiščite v vermikulitu ali oblancih pri temperaturi 5 do 10 °C.

 

Bolezni in škodljivci dalij
Med škodljivci na dalijah največ škode naredijo polži, ki radi obžirajo mlade poganjke. Drugi pogosti škodljivci na dalijah so še listne uši in pršice. Pršice povzročijo rumenenje in propad listov, ki jih poškodujejo s sesanjem. Za razliko od polžev, ki jim ustreza vlaga, se pršice razmnožijo predvsem v vročem in suhem vremenu, zaradi česar so pogostejše na dalijah v loncih na vročih ali celo pokritih terasah in balkonih.

Dalije pestijo tudi nekatere bolezni, denimo pepelasta plesen. Hitro jo boste prepoznali po belkastih prevlekah, ki se bodo pojavile na okuženih listih. Ob nepravilnem skladiščenju v zimskih mesecih lahko pride tudi do razvoja sive plesni, ki uniči gomolje.

 

Kombiniranje dalij
Dalije polepšajo vsako gredo s svojimi živahno obarvanimi cvetovi. Dodaten bonus pa je tudi njihova izredno dolga sezona cvetenja, saj bodo na ustreznem rastišču cvetele vse do prve zmrzali. Njihovi barviti cvetovi resnično obarvajo in poživijo gredo. Za zasaditev izberite nekaj dalij z različnimi cvetovi v odtenkih rumene, oranžne in rdeče, denimo sorto ‘Bishop of Llandaff’ z rdečimi cvetovi, polkaktus dalijo ‘Gold Crown’ z rumenimi cvetovi in prelepo sorto ‘David Howard’ v oranžni. Za dopolnitev zasaditvi dodajte nekaj eksotičnosti z ingverjevko, Hedychinium densiflorum, ki je eden izmed najbolj odpornih ingverjevk in zacveti oranžno. Odlična dopolnitev je tudi montbrecija ‘Emberglow’ z živahnimi rdečimi cvetovi. Za nekaj kontrasta pa posadite vijolično cvetočo kaduljo ‘Amistad’ in ameriški slamnik ‘Green Jewel’. Kadulja bo pognala temno vijolično obarvana cvetna stebla, ki jih bodo krasili živahni vijolični cvetovi vse do jesenskih zmrzali. Ameriški slamnik ‘Green Jewel’ bo s svojimi bledo zelenimi cvetovi zasaditev nekoliko umiril. Ne pozabite pa zasaditve zaključiti še z okrasnimi travami. Bogati cvetovi dalij se lepo podajo k srednje velikim ali visokim okrasnim travam, kot sta anemantela (Anemanthela lessoniana – prej Stipa arundinacea) in miskant (Miscanthus sinensis). Nikakor pa ne boste zgrešili tudi s perjanko (Pennisetum alopecuroides).

Dalije zelo preprosto kombiniramo tudi v drugačnih zasaditvah, saj so gojitelji poskrbeli za široko sortno raznolikost od pritlikavih pa do visokih rastlin, zaradi česar je kombiniranje zelo preprosto.

 

Matevž Likar

Oznake