Plavalni bazen doma

8 marca, 2023
0
0

Plavalni bazen na domačem vrtu lahko bistveno podaljša uživanje in vadbo v vodi, kot si ga lahko privoščimo z dopustom, saj vremenske razmere pri nas omogočajo kopanje na prostem v povprečju štiri mesece na leto. Tako si lahko s pomočjo bazena zagotovimo boljšo telesno pripravljenost in omilimo težave s hrbtenico in bolečine v križu.

Izbira bazenov na trgu je vse večja, cene pa vse bolj dostopne, zato se zanje odloča vse več ljudi. Zavedati se moramo, da izbira pravega bazena ni preprosta. Pred nakupom si moramo odgovoriti na številna vprašanja in priskrbeti čim več informacij, da nam zaradi napačne odločitve ne bo pozneje žal. Bazen predstavlja dokaj veliko investicijo, ki bo tudi pozneje zahtevala od vas trud in čas za vzdrževanje. Pametno se je posvetovati z znanci, ki že imajo bazen. Dejstvo je da so izkušnje uporabnikov najbolj dragocene informacije. Drugi korak je zagotovo pridobitev informacij od čim večjega števila ponudnikov, saj bo končna izbira boljša, če boste imeli čim več informacij.

Pomemben je dober načrt
Pri postavitvi bazena je prvo najpomembnejše opravilo pravilno načrtovanje bazena. Najprimernejše mesto je na sončni zavetni legi in seveda ne pod okni sosedov. Zemljišče mora biti ustrezno utrjeno, saj tehta kubični meter vode eno tono, domači bazeni pri nas pa najpogosteje merijo približno 4x8m. Pri njih je razmerje med velikostjo, ceno, vzdrževanjem in na splošno vsem, kar ponujajo, običajno še najbolj ugodno. Danes gradijo vse manj klasičnih pravokotnih bazenov, vse bolj priljubljeni so okrogli, ovalni ali nepravilnih organskih oblik.
Ko se odločamo o lokaciji bazena, moramo razmišljati tudi o postavitvi objektov, ki spadajo zraven, kot so prha, prostor za ležalnike, bazenček za pranje nog in podobno. Prav tako moramo še pred začetkom del razmisliti o padanju listja z bližnjih dreves, dostopnosti iz hiše ali terase, ter zagotovitvijo zasebnosti. Razmisliti moramo tudi, kako bomo čistili vodo, jo ogrevali ter kako osvetljevali bazen in njegovo okolico. Na priključke pomislimo že v fazi načrtovanja. Priključek za vodovod mora biti dovolj zmogljiv, da se bazen ne bo polnil predolgo. Podobno je tudi s kanalizacijskim odtokom za izpust vode. Nikakor pa ne smemo pozabiti tudi na priključke za elektriko.

Različne oblike in velikosti
Kakšen bazen bomo izbrali, je odvisno od potreb in finančnih zmožnosti. Izbiramo lahko med montažnimi, poliestrskimi, polipropilenskimi, karbonsko-keramičnimi in betonskimi. Montažni običajno niso vkopani (lahko pa so tudi delno ali povsem vkopani ) po sezoni jih lahko razdremo in pospravimo. Zanje ni potrebno pridobiti gradbenega dovoljenja. Poliestrske in karbonsko-keramične bazene postavimo hitro, saj že izdelane kalupe pripeljemo na želeno lokacijo. Njihova prednost so gladke linije, ki jih pri zidanih bazenih skoraj ni mogoče doseči. Postavimo jih na peščeno podlago brez betonske plošče. Za polipropilenske pa potrebujemo betonsko ploščo. Za njihovo izdelavo se uporabljajo ravne plošče debelin od 5 do 10 milimetrov. Bazeni so lahko različnih oblik in velikosti. Manjši so končni izdelki in jih pripeljejo v enem kosu. Večji pa se izdelajo po delih in se spajajo na mestu vgradnje. Zidani in betonirani bazeni, katerih oblike in dimenzije so povsem poljubne, so prav tako vkopani. Zidani imajo navadno betonsko ploščo in stene pozidane s tipskimi betonskimi bloki ali zidaki iz stiropora. Betonirani bazeni so narejeni iz vodo nepropustnega litega betona. Bazensko školjko lahko po želji toplotno izoliramo in prebarvamo, obložimo s keramičnimi ploščicami, mozaikom ali opremimo z notranjo PVC oblogo. PVC obloga se lažje čisti kot keramične ploščice s fugami, na njej se ne nabirajo alge in barva na soncu ne zbledi. Keramične ploščice so lahko občutljive za zmrzal. Oblogo s folijo je mogoče prilagoditi različnim oblikam bazena. Dobijo se v različnih barvah.

Za kakovostno vodo
Za kakovosten bazen je zelo pomembna tudi ustrezna bazenska tehnika, ki preprečuje, da bi se voda prehitro umazala. Zato poskrbimo s črpalko, ki poganja vodo skozi ustrezne filtre. Filtre je potrebno redno čistiti, pesek pa zamenjati po vsaki kopalni sezoni. Kljub filtrom lahko voda postane neuporabna, zato jo je potrebno tudi razkužiti z dodajanjem klora. Redno tudi merimo pH-vrednost in vsebino klora ter drugih sredstev za nego vode. Tako vode ne bo potrebno menjati med sezono, dotočili pa jo bomo le toliko, kolikor jo izhlapi, ali se je porabi pri čiščenju.
K bazenu si lahko omislimo veliko dodatkov. Koristna je na primer folija za prekrivanje bazena, kadar ga ne uporabljamo. Le ta čez dan omogoča dodatno ogrevanje vode, ponoči pa preprečuje njeno ohlajanje. V bazen lahko vgradimo tudi podvodne reflektorje, ki zvečer ustvarjajo še posebej romantično vzdušje. Tisti, ki si želijo večje plavalne napore, si lahko omislijo črpalko za ustvarjanje nasprotnega vodnega toka, ki plavalca zadržuje na enem mestu. Lahko pa si omislimo tudi šobe z vodnimi mehurčki za vodno masažo.
Najprimernejša temperatura vode v plavalnem bazenu je med 23 in 28 C. Vodo lahko dodatno ogrevamo z električnimi grelci, s priključkom na hišno centralno kurjavo, še najbolj primerno pa je solarno ogrevanje, s katerim lahko ogrevamo vodo tudi do 29 C.

Besedilo: Jasna Hrovatin