Kalinolistni pokalec ali mešičkar

17 novembra, 2022
0
0

Najbolj jim ustrezajo kisla tla in zelo slabo uspevajo na plitvih, apnenčastih tleh. Dobro ustaljene rastline lahko vsakih nekaj let po cvetenju zredčimo in di tal porežemo nekaj starejših poganjkov. Množimo jih poleti z neolesenelimi potaknjenci.

 

V naravi tudi nezaželen

Kalinolistni pokalec ali tudi mešičkar (Physocarpus opulifolius) izvira iz Severne Amerike. Je do tri metre visok grm in močno razvejan listopadni grm. Mlade veje imajo gladko rjavo rumeno skorjo, na starejših vejah pa je ta sivo rjava in se lušči v trakovih, zato je lubje pozimi svetleče. Listi so v obrisu širokojajčasti, dolgi do deset centimetrov, 3- do 5-krpi, krpe so nazobčane. Cvetovi, ki so nameščeni v polkroglastih kobulih, so beli in veliki centimeter v premeru. Plodovi so svetli, mehurjasto napihnjeni mnogosemenski mešički, ki ob zrelosti pordečijo, jeseni pa se razpočijo in raztresejo semena.

Cveti od maja do julija, cvetovi z vonjem privabljajo opraševalce. Semena so zrela od avgusta do novembra. Kalinolistni pokalec se vegetativno razmnožuje z ukoreninjanjem vej, zato jih ne smemo odlagati v naravo. Razmnožuje se tudi spolno s semeni.

Kalinolistni pokalec je okrasni grm, ki je podivjan in naturaliziran na prodiščih rek, v mejicah in na gozdnih robovih. Neželene rastline odstranjujemo tako, da grme izsekamo in izkopljemo podzemne dele. Obnese se tudi obročasto zarezovanje lubja. Pri tem izrežemo približno deset centimetrov širok pas lubja okoli debla, da preprečimo tok snovi po rastlini. Razmnoževanje s semeni lahko preprečimo, če porežemo odcvetela socvetja, preden se iz njih razvijejo plodovi.

Vse odstranjene dele rastline oddamo v sežig, saj se lahko ukoreninijo.

 

Okras na vrtu

Za okras na vrtu so zelo okrasne rdečelistne sorte, denimo ‘Diablo’, ‘Lady in Red’, ‘Little Angel’ in druge. Mladi listi so svetlo rdeči, pozneje škrlatno vijolični. Maja zacveti v rožnato beli barvi, v gostih in zaokroženih socvetjih. Odcveteli cvetovi tvorijo rdeča semena – napihnjene semenske kapsule, ki ostanejo na rastlini do pozne jeseni. Grm je listopaden. Zaradi svoje nezahtevnosti in barvitosti je ena najbolj uporabnih rastlin, ki uspeva praktično vsepovsod. V višino in širino doseže od meter do dva metra. Sorta ‘Nugget’ ima rumenozelene liste.

Oznake