Da jih ne utopimo

17 avgusta, 2020
0
0

Stanje se še poslabša, saj večina ne prenese vode v okrasnem lončku oziroma podstavku več kakor dan ali dva. Potem pomislimo, da so rastline morda zbolele in so zato videti precej klavrno s porumenelimi listi in cvetovi, ki so uveli ali že odpadli. V poletnih dneh, ko je vroče in suho ozračje, se na liste rade naselijo pršice, ki lahko v kratkem času naredijo veliko škodo, včasih celo nepopravljivo.

Znano je, da se pršice, ki jih dokaj težko opazimo na spodnji strani listov, naselijo, kadar je vroče in suho, za razliko od uši, ki imajo raje vlažno ozračje. Manj pa je znano, da se proti tej nadlegi lahko borimo z rednim rosenjem z navadno destilirano ali prekuhano vodo.

Redno vsakodnevno rosenje (lahko tudi večkrat na dan, vendar ne zvečer) ustreza večini sobnih rastlin, razen tistim, ki imajo kosmate liste ter sukulentam in kaktusom. Slednji brez težav premagujejo suho ozračje, saj je njihov ustroj prilagojen takšnim razmeram.

Z rosenjem do cvetov

Če nam rosenje rastlin preide v jutranjo in opoldansko navado, nas bodo rastline bogato nagradile z rednim cvetenjem in novimi poganjki. Tudi tako občutljive in za nekatere ljubitelje rastlin zahtevne lončnice, kot so azaleje, orhideje in gardenije, kiaterih cvetje opojno diši in z zapeljivim vonjem napolni celoten prostor, vendar so znane kot muhaste za vzgojo.

Ob rednem rosenju bodo rastline vedno znova pocvitale in nastavljale nove popke, ki bodo brez težav tudi zacveteli.

Tudi azaleje se na redno rosenje odzovejo tako, da sem in tja še naredijo kakšen cvetu tudi takrat, ko naj bi že počivale. Orhideje so znane kot nezahtevne lončnice, ki uspevajo tudi tistim ljubiteljem, ki niso najbolj vešči gojenja lončnic. Če pa jih boste poleg skromne nege rosili ali pa zgolj samo rosili dvakrat dnevno, se bo cvetje ohranilo bistveno dalj, kakor v primeru, da tega ne boste počeli (pravzaprav je to način, kako se te rastline preživljajo v svojih naravnih rastiščih).

Če pozabite na gnojenje ali pa ste skromni z njim skromni, lahko z rosenjem s pršilko, ki je lahko tudi ličen okras na okenski polici, nadomestite marsikaj.

Pravilna oskrba z vodo

Zračna vlaga je poleg svetlobe najpomembnejši dejavnik za uspešno gojenje.

Prepogosto in preobilno zalivanje naredi veliko škodo, zato je bolje, da se mu izognemo ali pa ga skoraj nadomestimo z rosenjem. Daleč najbolj priporočljivo pa je, da si vzamemo toliko časa, da po vsakem zalivanju pogledamo, da morda le ni ostala voda v okrasnem lončku oziroma podstavku in če je, da jo odlijemo.

Še boljši način kot klasično zalivanje z zalivalko, je potapljanje lončnic skupaj s koreninsko grudo in lončkom, v katerem rastejo, v vedro vode (najbolje deževnice ali vsaj prekuhane vode). Ko se ustavi izhajanje zračnih mehurčkov, so vsi vmesni prostorčki zapolnjeni z vodo in ob običajnih razmerah takšno početje zadovolji potrebe rastline po vodi vsaj za en teden. Tako se vsi deli koreninske grude enakomerno napojijo z vodo, postopek sicer vzame malo več časa, vendar smo lahko mirni, da smo lončnico dovolj in zelo dobro oskrbeli z vodo. Poskrbeti moramo le, da voda ne ostane v okrasnem loncu ali podstavku, korenine poleg vode potrebujejo namreč tudi zrak.