Zelena prva pomoč

20 maja, 2022
0
0

Pravzaprav tudi po videzu spominja nanjo, a je ime zavajajoče, saj v resnici to ni. Je namreč grmičasta sočnica, ki izvira iz Južne Afrike in zraste 30 do 45 cm visoko.

Cveti od pomladi do pozne jeseni z rumeno-oranžnimi zvezdastimi cvetovi, ki so zelo privlačni tudi za čebele. Če redno odstranjujemo odcvetele cvetove, spodbudimo rast novih. Plod je majhna, zaobljena kapsula s črnimi semeni, ki jih raznaša veter.

 

Jeseni v zaščiten prostor

Mačji rep je nezahteven za vzgojo, dobro prenaša tako vročino kot tudi sušo. Rastlina bo uspevala tudi v revnih tleh, vendar ji najbolj ustreza odcedna zemlja. Pri sajenju v težja tla poskrbimo za ustrezno drenažo.

Če imamo mačji rep posajen na vrtu ga jeseni pred prvo zmrzaljo izkopljemo in prenesemo v zaščiten prostor. V toplejših delih Slovenije je dovolj, da ga čez zimo zaščitimo z listjem ali koruznico. Kadar rastline prezimimo v temi, bo listje odpadlo, vendar bodo spomladi pognali novi listi.

Razmnoževanje je preprosto: lahko s semeni, vendar je veliko preprosteje z delitvijo ali s potaknjenci. Od matične rastline odtrgamo poganjek in ga posadimo v prst ali substrat. Da bo imel dovolj vlage, ga pokrijemo s folijo in počakamo, da se ukorenini. Ker mačji rep raste precej hitro, boste kmalu bogatejši za novo rastlino.

 

Nad opekline in rane na koži

Mačjemu repu v domovini pravijo prva pomoč. Uporabljamo predvsem  mesnate liste oziroma gel, ki ga listi vsebujejo (redkeje korenine). Zdravilne učinkovine pripisujemo glikoproteinom, ki jih najdemo tudi v Aloe arborescens. Znanstvene študije potrjujejo, da uporaba gela pripomore k hitrejšem celjenju ran ter povečanem nalaganju kolagena.

Nepogrešljiv je pri zunanji uporabi tako za ljudi kot tudi za živali. Blaži opekline, tudi sončne, pomaga celiti ranice, razpokano kožo, pomaga pri pikih, žuljih, izpuščajih in aknasti koži.

Domačini iz rastline pripravljajo čaj, tako da nekaj svežih listov prelijejo z vrelo vodo. Tradicionalno se uporablja proti kašlju, prehladu in artritisu. Iz korenin zdravilci pripravljajo tudi tinkturo. Vendar notranja uporaba zahteva nekaj več znanja, tako da če se res ne poglobite v rastlino, ostanite raje pri zunanji uporabi. Ko potrebujete »zeleno prvo pomoč«, odtrgajte list in iz njega iztisnite gel in se namažite na poškodovano ali opečeno mesto.

Besedilo in fotografije: Tina Ternjak