Čišljak za sončna rastišča

8 marca, 2021
0
0

Rastejo na najrazličnejših rastiščih, kot so travniki in svetli gozdovi v zmernih in subtropskih predelih zemeljske oble.

Čišljak najlepše uspeva na soncu, na revnih odcednih tleh. To velja predvsem za vrste s sivimi listi.

Uspeva lahko tudi v polsenci, v vlažnih tleh, vendar to velja le za zelenolistne vrste. Je gručasta trajnica, ki se po navadi širi s koreniko. Stebla so v prerezu večinoma kvadratna. Na koncu so v večjih skupinah ali grozdih nanizani cvetovi, ki so navadno rožnate ali vijolične barve.


Volnati čišljak

Na vrtovih raste več različnih vrst s sortami. Najbolj je razširjen volnenec, volnati čišljak (S. byzantina, S. lanata, S. olympica). Ima srebrno sive dlakave jajčaste liste, ki so vednozeleni. Je pokrovna trajnica, ki zelo lepo uspeva v zelo revni, peščeni zemlji in na vročem soncu. Lep je tudi na cvetlični gredi, vendar se tam hitro razrašča, tako da ga je treba nenehno redčiti. To lahko naredimo kadarkoli med letom. Cveti poleti; svetlo vijolični cvetovi so nanizani na koncu cvetnih stebel, ki se dvignejo nad liste.

Zraste do 20 cm v višino in do 40 cm v širino. Zaradi srebrnih listov ga uporabljamo za obrobe gred.

Spada med bolj cenjene pokrovne trajnice za sončna rastišča. Sadimo ga na vrtove in v parke.

Velikocvetni čišljak

Velikocvetni čišljak (S. macrantha sin. S. grandiflora) je gručasta trajnica s srčastimi zelenimi listi. Ti so zgrbančeni in imajo topo ali valovito nazobčane robove. Poleti se na cvetnih steblih razvijejo vretenčaste skupine velikih, čeladastih rožnato škrlatnih cvetov. Rastlina zraste do 40 cm v višino in ravno toliko v širino. Sadimo jo na cvetlične grede na soncu ali v polsenci, v nekoliko vlažna tla. 

Ranilist ali ranjenik (S. officinalis sin. S. betonica, Betonica officinalis) ima zelene liste. Ti so jajčasti do podolgovati in topo ali valovito nazobčani ter včasih dlakavi. Rastejo v gosti pritlični gmoti. Na krepkih nerazvejanih cvetnih steblih se poleti razvijajo vretenčaste skupine čeladastih ali cevastih cvetov škrlatne, rožnate ali bele barve. Rastlina uspeva na soncu ali v polsenci. Zraste do 60 cm v višino in do 40 cm v širino.

Volnati čišljak prištevamo med cenjene pokrovne trajnice za suha, sončna rastišča.

Oznake