Težave pri skladiščenju pridelkov, 2. del

13 januarja, 2021
0
0

Pridelke pobiramo v suhem vremenu in jih po potrebi pred spravilom še osušimo. Ob spravilu pridelka z rastlin odstranimo vse poškodovane liste ali druge poškodovane dele.

Če pospravljamo čebulo ali česen, pridelek ustrezno osušimo in nato odstranimo nadzemno listno maso in korenine.

Pridelan krompir, korenje, peso, radič ob spravilu z vrta in njive temeljito pregledamo še zaradi morebitne prisotnosti škodljivcev (na primer polžev) in te seveda odstranimo. Odstranimo tudi večje kose zemlje, ki se držijo gomoljev in korenov, ampak brez pranja. V primeru, da bomo korenje ali repo shranjevali v zasipnici, delcev zemlje, ki se držijo korenja ali na primer repe ni potrebno odstraniti.

Gnitje čebule v skladiščih

V letošnji jeseni večina pridelovalcev opaža povečano gnitje čebule v skladiščih. Vzrokov za gnitje je več, pomembno pa je, da ne pozabimo, da je obstojnost in dolžina skladiščenja odvisna v veliki meri od ustreznih kultivarjev, vendar nanjo močno vplivajo tudi čas sajenja, gnojenje (predvsem z dušikom in kalijem), ustrezna vlaga v rastni dobi, zdravstveno stanje posevka in seveda ustrezno ravnanje ob spravilu, saj vsaka poškodba skrajša čas skladiščenja. Že padec čebule z višine 20 cm lahko povzroči poškodbe, ki vplivajo na skladiščno sposobnost.

Čebulo skladiščimo samo povsem suho. Hranimo jo lahko v mrežastih vrečah, lesenih zabojčkih ali v boks paletah s presledki med letvicami v primeru večje pridelave.

Prostori za skladiščenje morajo biti suhi, zračna vlaga naj bo med 60 in 70%. Temperatura skladiščenja naj bo med 0 in 1 °C. Čebula med skladiščenjem lahko pomrzne, vendar večkratno zmrzovanje in odtajanje v neprimernih prostorih povzroči hitro odganjanje čebule.

Pri skladiščenju čebule lahko težave povzročajo čebulna plesen (Peronospora destructor), širi se lahko botritis (Botrytis allii), možne pa so seveda tudi okužbe z bakterijami.

Težave s propadanjem čebule v skladiščih zaradi okužbe s čebulno plesnijo in z botritisom zmanjšujemo tudi z izogibanjem mehaničnim poškodbam čebule v času spravila, s pravočasnim spravilom pridelka v suhem vremenu, pri temperaturi višji od 25 °C ter takojšnjim sušenjem čebule. Iz skladišč sproti odstranjujmo in uničujmo obolele čebule.

Visoka zračna vlaga in višje temperature v skladiščih se negativno odrazijo tudi na skladiščenih korenovkah, bučah. Vzemimo si čas in v mrzlih zimskih dneh preglejmo malo literature, se posvetujmo s sorodniki in prijatelji ter do naslednje jeseni spremenimo kakšen korak v tehnologiji pridelave, morda kakšno malenkost pri spravilu, malce preuredimo ali pregradimo skladiščne prostore, da se bomo še bolj veselili pridelkov in shrankov z domačega vrta, saj nas bodo s svojim okusom in videzom razveseljevali tudi v dneh, ko na vrtu ne bo sveže zelenjave.

Iris Škerbot

Oznake