Zimski vrt tudi za bivanje

19 novembra, 2020
0
0

Nekateri namreč pozimi preprosto preveč pogrešamo svojo priljubljeno dejavnost: ukvarjanje z rastlinami. Na okenskih policah nam zmanjkuje prostora, pretople dnevne sobe pa so pogosto povsem neprimerne za tisto, kar si morda že dolgo želimo.

Zimski vrt je navadno pripet na hišo, lahko pa se v večjem vrtu, parku ali drugem odprtem prostoru pojavi tudi kot ločena enota, ki ima svojstven karakter in zato s svojo obliko ter postavitvijo v prostor bogati okolico.

Vsakršen zimski vrt naj bi bil načrtovan tako, da lahko pri njegovi uporabi izkoristimo prednosti tako zunanjega kot notranjega prostora – je torej nekje vmes, kar nam pride še posebej prav takrat, ko vreme za bivanje na prostem ni najbolj ugodno.

Sobivanje z vrtom tudi pozimi

Razmislek o postavitvi zimskega vrta je primeren za vse, ki do vrta gojijo poseben odnos, stik z naravo pa jim je morda v navdih tudi pri njihovem strokovnem delu ali ukvarjanju z različnimi hobiji, ki vključujejo potrebo po svetlem in mirnem kotičku. Nekateri si želimo, da bi poletje trajalo večno in bi zato lahko vsak prost trenutek preživeli na svojem vrtu. Žal ali pa na srečo živimo v prostoru, kjer se z letnimi časi zamenja tudi način rabe vrta kot bivanjske površine, v bolj severnih območjih, kot je na primer Švedska, pa postane prav zimski vrt eden najpomembnejših prostorov sprostitve ali zasebnega druženja ter seveda tudi posebne oblike vrtnarjenja, ker je poletje izjemno kratko.

Najprej temeljit razmislek

Če sodite v skupino ljudi, ki so svoj dom – hišo že nekako uredili, si morda “na stara leta” želite urediti poseben kotiček, kjer bi imeli več stika s svojimi priljubljenimi rastlinami in morda tudi raznimi živalmi, ki jim v hiši preprosto ne morete nameniti svojega prostora. Morda kar nekaj vaših priljubljenih lončnic potrebuje primerno svetlo prezimovališče oziroma rastlinjak. Če torej razmišljate o tem, da bi zgradili zimski vrt, se skušajte izogniti (pre)hitrim rešitvam, ko ga kot produkt iz kataloga naročite pri enem od obstoječih ponudnikov. Oblika, velikost in postavitev tega vrtnega elementa v prostor vašega vrta kot celote, povezave s hišo, razgledi ter druge malenkosti, na katere morda sploh ne pomislite, dokler se ne pojavijo težave, so izjemnega pomena za kakovost vašega bivanja in pogojev, ki jih nudite rastlinam v zimskem vrtu.

Potrebno je gradbeno dovoljenje

Zimski vrt najbolje izkoristimo tako, da predstavlja nekoliko bolj zaseben, stranski kotiček, kjer se ukvarjamo z rastlinami ali kako drugače ustvarjamo, beremo knjige in revije ter hkrati pogledujemo proti vrtnim motivom, ki so na pogled morda najbolj zanimivi prav takrat, ko zunaj brije mraz ali pada dež. Treba se je zavedati, da gre pri postavitvi zimskega vrta za pravi gradbeni poseg, vpliva torej na celostno podobo hiše in obstoječega vrta, zato bi bilo svetovanje krajinskega arhitekta z izkušnjami sodelovanja z izvajalci zimskih vrtov in v nekaterih primerih tudi z arhitektom lahko zelo dobrodošlo. Najboljše rešitve nastanejo s sodelovanjem različnih strok.

Kakšen zimski vrt za moj življenjski slog

Glede na to, kaj bi radi počeli v svojem zimskem vrtu, pri načrtovanju prilagodimo njegovo pozicijo, velikost in povezave z ostalimi notranjimi prostori in zunanjimi kotički vrta. S temperaturo zraka se v zimskem vrtu prilagajamo rastlinam, ki jih tam gojimo. Zaradi močnega poletnega sonca zimski vrt namesto neposredne južne lege pogosto raje umestimo v jugovzhodni ali jugozahodni del fasade. Primerno senčenje in hlajenje v obliki tehnoloških ukrepov na sami konstrukciji lahko dopolnimo z zasaditvijo listopadnih dreves v bližini zimskega vrta. Ustrezen izbor rastlin poleti senči, pozimi pa sončnim žarkom omogoči, da razvedrijo naš poseben kotiček.

Obilo naravne svetlobe, morda manjši masažni bazen, prijeten razgled na okolico ali zgolj na posebej izbrane vrtne motive, ki dopolnjujejo izbor rastlin v zimskem vrtu – vse to pripomore k ustreznemu vzdušju takega prostora.

Pri opremi se z elementi in materiali čim bolj približamo dejavnostim, ki jih želimo tam izvajati, kombiniramo pa slog ureditve na prostem in v hiši. Glede na namen je zimski vrt lahko zelo podoben rastlinjaku, kreativni delavnici ali celo telovadnici. Načrtujemo ga v primerno velik družaben prostor ali bolj zaseben kotiček in ko ga enkrat uresničimo, ga zagotovo z veseljem uporabljamo.

Kristina Ravnjak