Jesen na vrtu

4 novembra, 2020
0
0

Nekaj domačega ali kupljenega komposta prihranimo za pripravo visoke grede. Prednost jeseni pripravljenih visokih gred je, da bomo imeli za prve setve februarja in marca prostor že pripravljen in tudi če bo takrat slabo vreme ali pa bodo tla prekrita s snegom, nas to ne bo preveč motilo. Če je slabo vreme, lahko na visoke grede namestimo loke iz armiranega železa ali posebnih, s plastiko prevlečenih prožnih palic (dobite jih v prodajalnah z izdelki za vrt). Te palice v dveh različnih dolžinah imam že vsaj osem let. Z njimi sem zelo zadovoljna, vsestransko so uporabne in zelo vzdržljive. Loke prekrijemo s plastičnimi ponjavami in jih nanje pripnemo.

Visoke grede lahko sicer izdelamo kadarkoli, vendar ima priprava visokih gred  jeseni to prednost, da se bo do pomladi material v njih že lepo usedel, umiril in povezal v celoto ter napolnil z mikroorganizmi, pa tudi nove sezone ne bomo začeli z velikim in napornim projektom, pač pa bomo imeli ves čas do pomladi prijetno zadoščenje, da imamo za svoje sadike že vse pripravljeno.

Dodatna prednost novembrskega pripravljanja visokih gred je v tem, da bomo koristno porabili različno odpadno rastje z vrta, ki se ga jeseni ne manjka.

Izdelave visoke grede
Pri pripravi kompostne visoke grede se plasti vedno menjavajo: izmenično zlagamo star in nov oziroma svež material, rjav material, ki vsebuje ogljik, z zelenim, ki zagotavlja dušik. Zelena plast je pomembna zaradi dušika, ki deluje kot aktivator procesa.

Izmenjaje zlagamo bolj grob in bolj nežen material, da ne pride do gnitja in vretja zaradi pomanjkanja kisika.

Enako kot v našem črevesju moramo tudi v kompostnem kupu, visoki gredi in prsti, vedno imeti tako bakterije, ki kisika ne marajo (anaerobne) kot tiste, ki ga nujno potrebujejo (aerobne bakterije). Pravilno razmerje med njimi je odločilno za zdravje prsti, kot za vsako živo bitje.


Postopek priprave visoke grede:

– travno rušo odstranimo in shranimo v bližini,
– postavimo okvir (lesen, betonski ali iz dvakrat žgane opeke),
– v tako pripravljen prostor zložimo zdrobljene olesenele odpadke za drenažo,
nanje položimo izrezane kose trate, obrnjene narobe,
– sledi plast vlažnega listja, ki ga pred uporabo zdrobimo (delo lahko opravimo s kosilnico), še boljša je listovka (oziroma vsaj delno že predelano listje),
plast ovčje volne (če jo imate),
– 15 cm vrtne zemlje
– nazadnje še 5 cm komposta.
Visoko gredo zaščitimo s tunelom iz armiranega železa ali prožnih palic, prekritih z na vremenske razmere odpornim polivinilom.

Bojca januš

S klikom na naslovnico vabljeni k ogledu in nakupu knjige Miše Pušenjak VISOKE GREDE IN VRTIČKI V POSODAH.