Razgibajmo zasaditev s trajnicami

5 maja, 2023
0
0

Pri tem pa ni nujno, da se držimo tega ustaljenega vzorca. Tudi če na vrtu nimamo prostora za drevesa in velike grmovnice, si lahko zamislimo vertikalno razgibano gredo ter jo zapolnimo izključno s trajnicami.
Zelnate trajnice združujejo skoraj celotno rastlinsko pestrost, kar s seboj ne prinese le različnih barv in oblik, temveč tudi veliko raznolikost velikosti. Med njimi najdemo blazinaste rastline, ki bodo odlična zapolnitev prostorov med skalami na skalnjaku kot tudi velikanke, ki se bodo dvignile visoko nad naše glave.
Predstavljene rastline vam bodo pomagale dopolniti višino povprečno visokih trajnic in ustvariti marsikatero razgibano zasaditev.

Nizke blazine
Številne rastline dosežejo skoraj minimalno višino, zaradi katere bolj spominjajo na mahovnate preproge kot na trajnice. Med temi cvetočimi blazinami zelo pogosto srečamo predstavnike materine dušice (Thymus). Čudovita je sorta T. serpyllum ‘Pink Chintz’, ki bo oblikovala zelene blazine, prekrite z rožnatimi cvetovi. Sorta tudi prijetno diši in bo privabila številne opraševalce. Za zelo nizko rastočo preprogo pa izberite vrsto T. pseudolanuginosus. To je ena izmed najbolj kosmatih materinih dušic in je odlična kot nenavadna pokrovnica med kamni na skalnjaku.
Poleg materinih dušic goste preproge ustvarja tudi plazeči skrečnik (Ajuga reptans). Plazeči skrečnik bo zasaditve polepšal ne le s cvetovi, temveč tudi z barvitimi listi. Izbirate lahko med sortami z zelenimi ali škrlatnimi listi (npr. ‘Atropurpurea’). Za še bolj pisano listje pa posadite sorto ‘Burgundy Glow’, ki ima živahne liste posejane z zaplatami vinsko rdeče in kremasto bele barve.
Prelepe pokrovne blazine ustvarijo tudi kamnokreči (Saxifraga). Posadite jih na skalnato gredo ali ob zgornji rob škarpe in v kratkem času bodo zapolnili prostore, se prelili čez robove ter jih spomladi prekrili s kopico belih ali rožnatih cvetov.

Prave velikanke
Popolno nasprotje nizkih blazinastih trajnic so velikanke, ki se lahko kosajo z marsikatero grmovnico. Čudovit primer je orjaška bodalica (Stipa gigantea), ki bo pognala več kot dva metra visoka socvetja. Poleg višine bo v zasaditev vnesla tudi nekaj gibanja, ko se bodo njena socvetja pozibavala v vetru. Za odlično kombinacijo jo podsadite z okrasnim lukom Allium hollandicum ‘Purple Sensation’.
Za čudovite poletne cvetove lahko posadite še akant (Acanthus mollis). Akant je čudovita rastlina iz skupine ustnjatic, ki bo zrasla do 150 centimetrov visoko. Njeni nežni beli cvetovi so pravi kontrast bodičasto nazobčanim zelenim listom. Pri sortah, kot je na primer ‘Tasmanian Angel’ pa lahko občudujete tudi rožnate cvetove in celo marmorirane liste. Sorazmerno bujnost rastline se lahko odlično izkoristi tudi za zasaditve z eksotično tropsko tematiko.
Med primernimi velikankami nikakor ne smemo izpustiti tudi pikaste konjske grive (E. maculatum). Pikasta konjska griva bo zrasla več kot dva metra visoko in na tej zavidljivi višini zacvetela z oblački vijoličasto rožnatih cvetov. Njene cvetove boste lahko občudovali vse od poznega poletja do sredine jeseni, zaradi česar je odlična izbira za obdobje pozne sezone.
Če imate veliko prostora, si lahko omislite tudi prvakinjo med orjakinjami – dlanastokrpa gunera (Gunnera manicata). Dlanastokrpa gunera je posebna rastlina, ki bo pritegnila vse poglede. Njeni masivni listi z izrazitimi venami bodo zapolnili več kvadratnih metrov površine. Ker potrebuje trajno vlažna tla, je primerna kot obrobna zasaditev večjih ribnikov.

Stebričaste trajnice
Pod oznako stebričaste trajnice bi lahko ujeli vse zelnate rastline, ki so sorazmerno visoke, vendar zavzamejo precej manjšo površino tal kot prej omenjene velikanke. Njihova oblika tako spominja na elegantne grške stebre, ki jih najdemo v antičnih templjih. Dober primer te skupine trajnic so ostrožniki (Delphinium). Na vrtovih najpogosteje najdemo različne križance vrst Delphinium elatum, D. grandiflorum, D. exaltatum in D. formosum, ki jih krasijo sorazmerno veliki enojni ali polni cvetovi. Cvetovi se odprejo na dolgih cvetnih steblih, ki lahko dosežejo do 180 centicetrov višine.
Podobno elegantni so tudi naprstci (Digitalis), ki so dosežejo nekoliki nižjo višino (nekje do 100 cm), čeprav lahko pri sorti D. purpurea ‘Excelsior Group’ občudujemo tudi do dva metra visoka socvetja. Tudi pri njih lahko na pokončnih cvetnih steblih v poletnem času občudujemo prekrasne cevaste cvetove. Za razliko od ostrožnikov, pri katerih prednjači predvsem modra barva, najdemo pri naprstcu predstavnike z rumenimi (D. lutea in D. grandiflora) in rožnatimi (D. purpurea in številni križanci) cvetovi. Prav čudoviti pa so cvetovi sorte D. purpurea ‘Sutton’s Apricot’, ki iz belega ustja preidejo v prekrasen odtenek marelične barve. Za eksotične cvetove pa poskusite nekoliko nižji naprstec D. parviflora, ki zacveti z manjšimi cvetovi v oranžno-rjavkastih tonih.
Trajnice so resnično raznolika skupina, ki lahko zadovolji želje slehernega ljubitelja rastlin. Pri tem pa lahko z njimi oblikujete zelo raznolike in razgibane zasaditve tudi, če se odrečete okrasnim grmovnicam in drevesom.
Matevž Likar

Oznake