Zeleno zlato

21 aprila, 2022
0
0

Trajnica z zdravilnimi učinki je gozdna rastlina, ki zraste do 30 cm visoko, ima velike suličaste liste in bele cvetove v kobulastem socvetju. Čemaž ima v zemlji podolgovato čebulico, ki je obdana z belo prozorno kožico.

Cela rastlina ima izrazit vonj po česnu. Listi čemaža so zelo podobni dvema zelo strupenima rastlinama: šmarnici in podlesku, ki pa ne dišita po česnu. Številna ljudska imena za čemaž kažejo na razširjeno uporabo čemaža v preteklosti in razkrivajo določene značilnosti rastline, zlasti njegov močan vonj po česnu. Čemažu so nekoč rekli divji česen, medvedji česen, gozdni česen, kačji lek, štrkavec in še kako.

Iz zgodovine

Čemaž so nabirali in uživali že v antiki; Rimljani naj bi ga imeli celo rajši kot česen. Čemaž je nadvse hvalil švicarski župnik in zeliščar Künzle, ki je zapisal, da bi mladi cveteli kot rože in se razvijali kot jelke na soncu, če bi uživali čemaž.

 

Uporaba v prehrani

V prehrani so uporabni zlasti čemaževi listi, iz katerih pripravljajo juhe, sveže nasekljane liste dodajajo solatam, skutnim namazom ali jih dodajajo kot začimbo različnim jedem, zlasti enolončnicam. V prehrani so uporabni tudi cvetovi in podzemne čebulice; slednje nekateri vlagajo v kis in uživajo kot posebno zdravilno delikateso. Nasekljan svež čemaž vložen v olju je primeren za zimsko shranjevanje.

Zdravilno delovanje

Čemaž ima podobne lastnosti kot česen in je še bolj zdravilen. Njegova  uporaba je najbolj razširjena v ljudskem zdravilstvu, kjer je cenjen kot najbolj učinkovito sredstvo za čiščenje želodca, črevesja in krvi. Sok sveže stisnjene rastline ugodno deluje na obolela pljuča, spodbuja delovanje žlez in krvnega obtoka, čisti prebavne in dihalne poti. Učinkuje razkužilno; nekoč so ga uživali proti glistam v črevesju. Na Slovenskem so nekoč pripravljali tudi čemaževo tinkturo (namok v žganje). Čemaž čisti kožo, pospešuje celjenje ran in blagodejno vpliva na celo telo. Čisti zasluzena pljuča, jetra in žolčnik. Blagodejno deluje proti astmi, znižuje krvni tlak in holesterol, odvaja seč iz telesa, znižuje vročino. Spomladi je priporočljivo uživati sveže čemaževe liste, ki razstrupljajo telo.

Vlasta Mlakar

Oznake