Okrasna greda na kislih tleh

31 januarja, 2022
0
0

V Sloveniji je osnovna kamnina navadno bazična, kar ima za posledico tudi bolj bazična tla, tako so resnično kisla rastišča redkejša.

Idealna so rahlo kisla tla

Na vrtovih se lahko najdejo tudi posamezna mesta z bolj kislo reakcijo. Pri tem to niti ni tako slabo. Če imate rahlo kisla tla, ste lahko povsem zadovoljni, saj lahko na svojem vrtu vzgajate velik razpon okrasnih in uporabnih rastlin. Na takšnih tleh je dostopnost najpomembnejših mineralnih hranil največja in rastline navadno ne bodo čutile pomanjkanja. Šele pri bolj izrazito kislih tleh se bo nabor rastlin, ki bodo na takšnih tleh uspevale, skrčil.

 

Drevesa in grmovnice

Zmerno kisla tla bodo nekoliko omejila nabor rastlin, vendar sprememba ne bo zelo velika. Na takih rastiščih se v resnici ne bodo dobro počutile le rastline, ki obožujejo bazična tla. Številne rastline, ki jih ne povezujemo s kislimi tlemi, v resnici najbolje uspevajo ravno na zmerno kislih tleh. Med drevesi takšna tla obožujejo magnolije. Med magnolijami najdemo številne počasi rastoče sorte, ki jih lahko brez skrbi posadite v ozadje gred, kjer bodo poskrbele za prve pomladne cvetove. Sorta Magnolia denudata ‘Yellow River’ bo pognala lepo oblikovano široko krošnjo, ki jo bodo spomladi krasili limonasto rumeni brsti, iz katerih bodo pognali kremasti in nežno dišeči cvetovi. Za odtenke v drugih barvah pa izberite sorto magnolije kobuši ‘Star Wars’ z rožantimi cvetovi, ali ‘Lennel’, ki bo zacvetel v bogati škrlatni barvi.

Na zmerno kislih tleh se odlično počutijo tudi številne grmovnice. Med njimi najdemo seveda rododendrone, ki prenašajo tudi izredno kisla tla. Pravzaprav jih tudi potrebujejo, zato je potrebno tla pogosto dodatno zakisati. Rododendroni v svojem sorodstvu premorejo tudi nekaj čudovitih grmovnic, ki jih nikakor ne smemo spregledati. Odličen primer je japonski pieris (Pieris japonica), pri katerem že imena sort, kot so denimo ‘Forest Flame’, ‘Mountain Fire’ in ‘Flaming Silver’ povedo, da bodo rastline živahen okras gred. Pieris je čudovita zimzelena grmovnica, pri kateri so pomladni poganjki navadno obarvani živahno rdeče in poživijo pomladno gredo. Konec pomladi pa jim sledijo še škrlatni ali beli cvetovi v razvejanih povešavih socvetjih.

  Japonska vetrnica Japonska vetrnica

Zelnate trajnice

Na kislih tleh ne boste prikrajšani tudi pri zelnatih trajnicah. Na takšnih tleh navadno odlično uspevajo številne praproti, s katerimi lahko polepšate senčnata rastišča. Za kontrast nežno narezljanim listom praproti posadite zraven hoste. Izberite sorte s svetlimi listi, kot je na primer Hosta fortunei albopicta, ki bodo posvetlile senčnata rastišča. Za cvetove v drugi polovici sezone lahko na kisla tla posadite tudi travasto lilijo (Liriope muscari) in japonske vetrnice. Travasta lilija je nizka trajnica s trakastimi listi, po katerih je dobila ime. Med avgustum in oktobrom bodo poganjke okrasila tudi pokončna socvetja polna vijoličnih ali belih cvetov. Za resnično nenavaden okras lahko posadite sorto ‘Okina’, ki požene povsem bele liste, ki počasi prehajajo v zeleno barvo. Za nekoliko večje rastline, ki bodo okrasile tudi ozadje grede, pa posadite japonske vetrnice. Japonske vetrnice so nezahtevne trajnice, ki se bodo odlično počutile tako na soncu kot v svetli senci. Njihovi enostavni ali polni cvetovi bodo gredo polepšali v belih (’Honorine Jobert’), nežno rožnatih (’September Charm’) in rožnato-vijoličnih (’Splendens’) odtenkih.

Za bolj vlažna rastišča so na kislih tleh odlična izbira japonske perunike (Iris ensata), med katerimi lahko najdete številne prelepe sorte. Za nežne rožnate cvetove posadite sorti ‘Darling’ in ‘Rose Queen’, medtem ko bo sorta ‘Loyalty’ zacvetela v močnejših vijoličastih tonih. Tudi pri pokrovnicah lahko najdete rastline, primerne za kisla tla. Na takšnih tleh se bo odlično obnesla debelačka (Pachysandra terminalis), ki bo spomladi zacvetela s čopičastimi socvetji.

Pieris Pieris

 

Za vrtnarske navdušence

Za resnične vrtnarske navdušence pa je skoraj obvezna izbira trolist (Trillium). Trolisti potrebujejo rahlo kisla tla, bogata z veliko organske snovi. Potrebujejo tudi ogromno potrpljenja, saj se lahko zgodi, da boste na prve cvetove čakali tudi do tri leta, če ste rastlino posadili v obliki golega rizoma. Izbirate lahko med vrstami z belimi (T. grandiflorum), rumenimi cvetovi (T. luteum) in cvetovi v barvi rdeče pese (T. chloropetalum). Številne med njimi pa imajo tudi čudovite marmorirane liste.

Kisla tla niso nekaj, česar bi se morali na vrtu bati, temveč so pravzaprav možnost, da vrt uredite nekoliko drugače in ga s tem naredite toliko bolj zanimivega.

 

Matevž Likar

Oznake