Shranjevanje zelenjavnih semen, 2. del

7 januarja, 2022
0
0

Enako storimo tudi z nakupljenimi, certificiranimi semeni, če se odločimo, da seme raje kupimo, kot pa pridelamo sami. Z ustreznim skladiščenjem bomo poskrbeli za nadgradnjo vloženega lastnega ali tujega truda pri pridelavi semen, kar bo potem dajalo dobre rezultate in uspeh pri gojenju zelenjave v novi rastni sezoni.

Označevanje shranjenih semen

Če seme pridelujete sami, torej nikakor ne pozabite ustrezno označiti shranjene vsebine v embalaži, ne glede na vrsto materiala, iz katerega je ta narejena. Na etiketo, ki jo nalepite na zunanjo stran embalaže, nujno zapišite osnovne podatke o vrsti semena (na primer krhkolistna, glavnata solata), ime sorte (na primer zimska rjavka), v zapis dodajte še leto  pridelave semena in druge morebitne uporabne podatke, kot je denimo kraj pridelave ali izvor  semena v primeru, da ste seme dobili od koga drugega ali ga pobrali drugje, ne na vašem vrtu.

Samo tako označena semena nam omogočajo, da vrst, kjer so semena drobna in med seboj zelo podobna (kapusnice ali čebulnice ali endivija in radiči), ne moremo zamenjati ter da kasneje po setvi in vzniku ne bo presenečenj, ker bo zrasla druga rastlina, kot smo načrtovali.

Na originalnih vrečicah s semenom morajo biti v skladu z zakonodajo napisani vsi za uporabnika potrebni podatki. Dokler je embalaža originalno zaprta, poskrbimo samo za shranjevanje v suhem, hladnem in temnem prostoru. Ko pa enkrat semensko vrečico odpremo, to naredimo tako, da del vrečice s potrebnimi podatki o vrsti in kakovosti semen ohranimo nepoškodovan. Pogosto odtrgan del semenske vrečice s podatki o semenskem materialu zavržemo in preostanek semena do naslednje setve ni več opremljen z nujno potrebnimi podatki. Zato že odprte semenske vrečice čim bolj in dovolj tesno zapremo, spnemo s sponko ali preprosto zalepimo z lepilnim trakom, da v vrečici poskrbimo za ohranjanje dovolj suhega zraka in semen oziroma onemogočimo naknadno navlažitev semen. Za že odprta pakiranja semen, kot tudi sicer velja, da jih shranjujemo v tesno zaprtih steklenih posodah z dodanimi higroskopnimi snovmi, ki bodo vezala morebitno vlago iz zraka. Zelo dober in preprost ter v vseh gospodinjstvih prisoten pripomoček za ta namen so zrna riža. Redno kontroliramo razmere in če se riž zlepi v kepe, pomeni, da je nase navzel vlago, zato ga zamenjamo s suhimi zrni.

 

Seme je živ organizem

Seme je živo, zato zahteva veliko skrbnega ravnanja v času skladiščenja. S primernim skladiščenjem ohranjamo visoko kakovost semena do setve. Kakovostno seme je predpogoj za kakovostno rastlino, seveda pa tudi po setvi skrbimo za vse potrebno, da dosežemo svoj cilj pridelave.

Na kakovost semena poleg okolja v času njegove pridelave vplivajo tudi razmere skladiščenja (temperatura, vlaga, svetloba). Zato je cilj shranjevanja semen ohranitev dobrega fizičnega in fiziološkega stanja.

S semenom ohranjamo bogastvo zelenjavnih (in drugih) vrst za naslednje rodove. Pozimi imamo dovolj čas, da uredimo naše zbirke semen iz pretekle sezone, naredimo red, poskrbimo za kakovostno shranjevanje in še pred novo sezono ugotovimo, katerih semen zelenjavnih vrst nimamo več na zalogi ter jih bo zato potrebno pred pomladjo obnoviti.

 Igor Škerbot

Oznake