Cvetoči paketki za jesen

1 oktobra, 2021
0
0

Druga sezona žafranov, ciklam in zvončkov

Poleg bolje poznanih spomladi cvetočih predstavnikov poznamo tudi nekatere žafrane (Crocus), ki zacvetijo v jesenskem času. Odličen predstavnik te skupine je jesenski žafran (C. speciosus), ki so ga gojitelji razvili v številne nove sorte. Botanična vrsta zacveti v čudovitih vijolično-modrih odtenkih, medtem ko lahko pri vzgojenih sortah izbirate tudi med belimi (‘Albus’), nežno modrimi (‘Artabir’), modrimi (‘Conqueror’) ali temno vijoličnimi (‘Oxonian’) cvetovi.

Jesenski žafran Jesenski žafran

Nekoliko kasneje svoje cvetove odpre tudi lepi žafran (C. pulchellus). Lepi žafran se splača posaditi v lonec, saj boste tako lahko od blizu občudovali njegove nežno modre cvetove, prekrite z izjemno tankimi, temno modrimi žilami. V skupino jeseni cvetočih žafranov poleg drugih spada tudi pravi žafran (C. sativus). Iz vratov pestičev tega žafrana pridobivajo najdražjo začimbo na svetu.

Ciklama Ciklama

Tudi nekatere ciklame zacvetijo v jesenskem času. Odličen predstavnik je bršljanolista ciklama (Cyclamen hederifolium).

Najprej požene čudovite srebrnkasto okrašene temno zelene liste, ki spominjajo na liste bršljana. Jeseni jo okrasijo še vijolični ali pri varieteti albiflorum beli cvetovi. Bršljanolista ciklama bo najbolje uspevala na senčnih in polsenčnih rastiščih. Sorodna vrsta, C. cilicium, pa potrebuje nekoliko več svetlobe. Najlepše bodo ciklame prišle do izraza nasajene v večjih skupinah pod krošnjami listopadnih grmovnic in dreves.

Precej manj poznani pa so jeseni cvetoči zvončki. Tako denimo vrsta Galanthus reginae-olgae, ki izvira iz gorovja Taygetos v južni Grčiji, za razliko od večine zvončkov svoje cvetove odpre že jeseni. Obstaja tudi jeseni cvetoča kronica, Leucojum autumnale. Vrsto so sicer leta 2004 prestavili v nov rod Acis, vendar to ne vpliva na lepoto njenih nežnih belih cvetov.

Južnoafriške dive

Prelepe jeseni cvetoče čebulnice, ki prihajajo iz južne Afrike in se odlično obnesejo tudi kot rezano cvetje, so nerine. V jesenskem času zacvetijo s čudovitimi trobentastimi cvetovi z nazaj zavihanimi cvetnimi listi. Najpogostejša vrsta je Nerine bowdenii, katere cvetovi svetlo rožnati. Iz nje so gojitelji izpeljali številne nove sorte s cvetovi v beli (‘Bianca Perla’), lososovi (‘Vesta’) in živahno škrlatni (‘Pearl of Cherry’). Njihovi cvetovi tudi prijetno dišijo. Poleg omenjene lahko najdemo tudi vrsti N. sarniensis in N. flexuosa, ki pa sta nekoliko manj odporni proti nizkim temperaturam in tako bolj primerni za rastlinjake. Tudi vrsto N. bowdenii je dobro jeseni nekoliko zaščititi z debelim slojem zastirke. Nerine potrebujejo sončno rastišče, nekoliko več sence prenese le vrsta N. flexuosa.

Jesensko sonce

Če ste na vrtovih v jesenskem času opazili čudovite živahno rumene cvetove, ki spominjajo na žafrane, ste občudovali šternbergijo (Sternbergia lutea).

Šternbergija Šternbergija

Šternbergija je majhen rastlinski rod z le osmimi predstavniki. To so rastline, ki s svojimi cvetovi odlično popestrijo jesenske dni.

Lahko jih posadite v lonec ali na gredo, kjer ustvarite čudovite cvetoče preproge. V začetku jeseni jih posadite 15 cm globoko in nato pustite več let na istem mestu, da bodo zrasle v čudovite cvetoče kupčke, polne rumenih cvetov. Za nekoliko nenavadnega predstavnika pa posadite vrsto S. clusiana. Najbolje jo je posaditi v lonec, saj požene cvetove tik nad tlemi in je tako resnično nenavaden okras, ki ga je najbolje občudovati od blizu.

Jesenski podlesek

Tudi jesenske podleske ljudje pogosto označijo kot jeseni cvetoče žafrane, čeprav so povsem svoja skupina čebulnic. Od žafranov jih bomo zelo hitro ločili po številu prašnikov, ki jih je pri jesenskem podlesku šest, medtem ko žafrani poženejo le tri.

Jesenski podlesek Jesenski podlesek

Gojitelji so vzgojili številne sorte, ki se razlikujejo v obarvanosti cvetov in številu cvetnih listov, nekoliko pa tudi v času cvetenja.

Med prvimi zacveti sorta ‘Autumn Queen’, ki včasih že avgusta požene čudovite škrlatno-rožnate cvetove z belo sredino cveta. Če imate raje nežne bele cvetove, pa posadite sorto C. byzantinum ‘Innocence’. Jesenski podlesek ima tudi sorte s polnimi cvetovi. Najbolj razkošne cvetove poženeta sorti ‘Waterlily’, ki zacveti temno rožnato, in sorta ‘Alboplenum’ z belimi cvetovi. Za resnično enkratne cvetove pa posadite križanca C. x agrippinum. Njegovi cvetni listi so okrašeni s čudovitim vzorcem iz rožnatih in belih polj.

Če ste doslej jeseni razmišljali le o sajenju okrasnih čebulic, jih boste odslej lahko tudi občudovali na svojem vrtu. Kot vidimo, si lahko jesen dodatno okrasimo s čudovitimi cvetočimi čebulicami, ki so si prilastile ta nekoliko manj bujen del cvetne sezone.

Matevž Likar