Kupimo rastlino, ne mačka v žaklju

8 decembra, 2020
0
0

Zato se na vrtu ves čas dogajajo spremembe, ki nas silijo, da ga pomlajujemo z novimi sadikami rastlin.

Mlade rastline lahko vzgojimo sami ali ustrezne rastline kupimo. Veliko ljubiteljev je, ki zelo radi razmnožujejo rastline s setvijo, potaknjenci, grebeničenjem in še drugače, vse več pa je tudi takih, ki se odločijo za nakup sadik.

Razlogi, ki so odločilni za to, da rastline raje kupimo, so predvsem naslednji: pomanjkanje časa in ustreznega prostora, nekatere rastline so zelo zahtevne za razmnoževanje, razmnoževanje s cepljenjem zahteva nekaj znanja in prakse ter tudi ustrezne pripomočke. Najpomembnejši razlog za nakup je predvsem to, da je danes v vrtnarijah na voljo zelo velik izbor rastlin, ki so tudi cenovno dostopne širokemu krogu ljubiteljskih vrtnarjev. Za nakup se odločimo tudi, če želimo vrt okrasiti s prav posebno rastlino, ki je v naši okolici še ni.

Čeprav je nakup rastlin enostavnejši od domače vzgoje, je prav, da tudi pri nakupovanju rastlin upoštevamo nekaj pravil, ki nam zagotavljajo, da bomo kupili rastline, ki si jih želimo in nam bodo tudi dobro uspevale. Poglejmo si torej nekaj osnovnih pravil.

Pomembno je točno ime rastline

Še preden se odpravimo po nove sadike, je prav, da določimo prostor, kamor jih bomo posadili. Tistim, ki si urejajo vrt po načrtu strokovnjaka, je to delo prihranjeno. V načrtu je navadno lega rastlin optimalno določena glede na naše želje in možnosti, ki jih ponuja naš vrt. Od tega, kam bomo rastlino posadili, je namreč odvisno, kakšno vrsto in sorto rastlin bomo izbrali.

Prodajalcem zel olajšamo delo, sebi pa prihranimo marsikatero razočaranje, če poznamo točno ime rastline, ki si jo želimo. V že narisanih načrtih je običajno napisano strokovno ime, tako da ne more priti do pomot. Dober projektant nam bo tudi pokazal sliko rastline in postregel s podatki, kakšna je odrasla rastlina. Kadar rastline kupujemo sami, moramo čim bolj točno poznati njihovo ime. Posebno v pozni jeseni in zgodaj spomladi, ko imajo rastline samo stebelca brez listov, je le po videzu skoraj nemogoče izbrati pravo, zato so zelo pogosta neprijetna presenečenja, ko rastlina ozeleni in začne rasti.

Če smo rastlino, ki nam je všeč in si jo želimo imeti na svojem vrtu, terasi ali v stanovanju, videli pri prijateljih in znancih, jih povprašajmo za točno ime, če vedo še strokovno ali latinsko ime, pa še toliko bolje.

Pri sajenju bistvene korenine

Ko izberemo, kam in katero rastlino želimo posaditi, se največkrat vprašamo, kdaj se je tega najbolje lotiti. Še vedno na splošno velja, da sta jesen in pomlad pravi čas za sajenje in presajanje rastlin, vendar je prav tu potrebno opozoriti na nekaj stvari, ki jih omogočajo različni načini vzgoje mladih rastlin.

Za uspeh pri sajenju novih rastlin je zelo pomembno, v kakšnem stanju so korenine, to pa je odvisno od načina vzgoje mlade rastline.

Rastline, ki jih prodajajo, so lahko brez koreninske grude, s koreninsko grudo, v plastičnem kontejnerju ali plastičnem lončku. Vsak od naštetih načinov prodaje ima svoje prednosti in slabosti, zato si jih oglejmo podrobneje.

Rastline brez koreninske grude

To so po navadi vrtnice, sadno drevje in manj zahtevne rastline za žive meje. obvezno morajo biti v kakovostnem zasipu, da se ne izsušijo. Presajanje je možno le spomladi in jeseni, ko sadike nimajo listja. rastline morajo biti lepo izkopane, korenine ne smejo biti poškodovane ali izsušene. Tudi pri prevozu jih moramo zaviti v vlažen papir ali krpo ter jih oviti s plastično vrečko, ki preprečuje izsušitev. Rastline moramo čim prej posaditi na stalno mesto.

Rastline s koreninsko grudo

Navadno so večje, že lepo ukoreninjene sadike. Koreninska gruda je lahko ovita v različne tkanine ali celo v pleteno žico, ki jo dodatno utrdi. Sezona presajanja teh rastlin je podaljšana. Rastlina lahko spomladi že nastavi liste, jeseni pa jih še ima in se bo kljub temu ob dobri oskrbi prijela brez težav.

Pri sajenju moramo biti pozorni na to, kakšen material je uporaben za utrditev koreninske grude. Če so to nerazgradljiva (umetna) vlakna, moramo tak ovoj pri presajanju obvezno odstraniti. Kadar je tkanina biorazgradljiva, lahko rastlino posadimo skupaj s tkanino, le pri koreninskem vratu, kjer je tkanina navadno zavezana skupaj, jo moramo razvezati ali razrezati.

Pri nakupu take rastline moramo biti pozorni na velikost grude, ki mora biti premo sorazmerna z velikostjo sadike. Poleg tega mora biti gruda trdna, kompaktna.

Mehka gruda je negativen znak, ki lahko pomeni dvoje. Rastlina nima zadosti korenin, predvsem lasastih, ki bi držale zemljo, ali pa je bila rastlina slabo izkopana in so vrtnarji zemljo samo dodali ter povezali v grudo. V obeh primerih se možnost uspešnega presajanja zelo zmanjša.

Rastline v kontejnerjih

Rastline, ki jih kupujemo v kontejnerjih ali loncih, so navadno najboljša naložba. Uspešnost prijema sadike pri pravilnem presajanju je praviloma največja. Tudi sadilna sezona je s tem podaljšana na skoraj celo leto. Pogoj je pravilna predpriprava sadike.

Sadika je lahko že od začetka vzgojena v loncu ali pa je v lonec presajena naknadno iz drevesnice. S sadikami, ki so že od začetka vzgajane v loncu, navadno ni težav. Koreninski sistem je lepo razraščen in bogat z lasastimi koreninicami. Tako so vzgojene običajno manjše grmovnice.

Drugače pa je pri večjih rastlinah, ki jih tudi lahko kupimo v loncih. Včasih je pri takih rastlinah koreninski sistem slabo razvit in jih zato ne moremo presajati tako uspešno, kot bi želeli. Vzroka za to težavo ni težko najti. Večje rastline drevesničarji navadno gojijo na parcelah. V času presajanja jim obrežejo tako nadzemni kot podzemni del. Take rastline potem presadijo v primerno velike lonce. Kadar je povpraševanje zelo veliko in so cene ugodne, te rastline pošljejo naravnost v prodajo, vendar so te rastline manj ustrezne za to. Dober drevesničar jih bo zadržal v svoji oskrbi vsaj še eno leto. Šele ko dobijo močno razraščene korenine, ki praktično napolnijo lonec, so pripravljene za selitev na vrt kupca. Take rastline lahko presajamo vse leto.

Ustrezna priprava terena ter malo previdnosti pri nakupu sadik sta torej osnovni pravili, ki nam zagotavljata, da bodo kupljene rastline na našem vrtu prav kmalu zaživele in nam še dolgo vračale skrbi in pozornost.