Okras zimskega vrta

4 novembra, 2020
0
0

Obilica barvitih cvetov, plodov in listov v sezoni skrije osnovo vrta, ki v hladnem delu leta pride do izraza in poskrbi za razgibanost. To so zimzelene grmovnice.
V glavni sezoni poskrbijo za ozadje, pred katerim pridejo barve še bolj do izraza, pozimi pa ohranijo strukturo vrta in preprečijo, da bi se vrt razlezel v ploščato puščobo. Kljub temu, da jih lahko opišemo s skupnim imenom zimzelene rastline, pa med njimi najdemo veliko pestrost, ki nam pomaga ohraniti vrt zanimiv tudi v sivih zimskih dneh.

Zimzelena klasika – iglavci

Ob zimzelenosti verjetno naprej pomislimo na iglavce. Čeprav imamo na voljo še veliko drugih zimzelenih rastlin, lahko veliko pestrost najdemo že med grmičastimi iglavci. Tako lahko izbiramo med pokončnimi oblikami stebričastega brina (Juniperus communis ‘Hibernica’) ali kroglastimi predstavniki klekov, kot je denimo sorta Thuja occidentalis ‘Globosa’. Za prekrivanje gred lahko posežemo po plazečih iglavcih, kot je na primer plazeči brin (Juniperus horizontalis ‘Golden Carpet’).

Thuja 'Globosa' Thuja ‘Globosa’

Podobno kot po obliki rasti se iglavci lahko razlikujejo tudi po obarvanosti svojih iglic.

Poleg izjemno temnih odtenkov, ki jih najdemo pri tisi (Taxus baccata), lahko izbiramo tudi med srebrnkastimi toni brinov ali zlato rumenimi odtenki nekaterih klekov. Čeprav lahko iglavce uporabimo tudi kot samostojno stoječe rastline, je še zanimivejše, če jih zasadimo zgolj za dopolnitev zasaditev, s čimer ustvarimo kontrast med majhnimi lističi iglavcev in velikimi listi nekaterih grmovnic ali trajnic.

Raznolikost zimzelenih listov

Z iglavci pa nikakor nismo izčrpali nabora zimzelenih grmovnic, saj imamo med okrasnimi grmovnicami na voljo tudi številne zimzelene listavce. Prvi, ki nam navadno pade v oko, je seveda lovorikovec (Prunus laurocerasus), ki je odlična izbira za ozadje grede kot tudi za bolj senčne kotičke, ki jih poživi s svojimi bleščečimi listi. V senci se bo odlično počutila tudi lemprika (Viburnum tinus). Odlična izbira je sorta ‘Gwenllian’, pri kateri boste lahko proti koncu zime občudovali rdečkaste brste, iz katerih se bodo odprli beli cvetovi, ki jim bodo sledili še kovinsko modri plodovi. Nekoliko nižja je sorodna davidova brogovita (V. davidii), ki bo poskrbela za enkraten okras, ko bo njene liste z izrazitimi žilami prekrila prva slana.

Pieris Pieris

Zimzeleni so tudi številni rododendroni, s katerimi lahko zapolnite gozdno gredo. Na podobnem kislem rastišču bo uspeval tudi pieris (Pieris).

Za dodatno popestritev izberite sorto ‘Flaming Silver’, pri kateri bodo mladi poganjki s svojo živo rdečo barvo ustvarili čudovit kontrast zelenim listom s srebrno belim robom. Za rdečkaste tone lahko posadite tudi zimzeleni jetičnik (Hebe ‘Red Edge’). Ta kompaktna grmovnica bo prekrita s kovinsko srebrnkastimi listi, ki jih bodo poživili škrlatno rdeči robovi.

Mahonija Mahonija

Z zimzelenimi jetičniki in drugimi nižjimi zimzelenimi predstavniki lahko odlično zapolnite lonce ali manjše vrtove.

Za dodaten bonus na manjšem vrtu posadite volčin (Daphne odorata ‘Aureomarginata’), ki bo poskrbel, da bo celoten vrt napolnjen s prijetnim vonjem, ko se bodo sredi zime odprli njegovi nežno rožnati cvetovi.

Za zapolnitev senčnih gred lahko uporabite tudi mahonijo (Mahonia x media). Njeni zanimivi zimzeleni listi bodo odlično ozadje za živahne rumene cvetove, ki se bodo odprli v zimskem času.

Zimzelene grmovnice so odlične tudi, ko potrebujete le preprosto zeleno preprogo. V tem primeru sta odlični debelačka (Pachysandra terminalis) ali zimzeleno kosteničje (Lonicera nitida), ki bosta prenašali tako sončno kot polsenčno rastišče ali v primeru debelačke celo polno senco.

Matevž Likar