Cvetoče darilo za praznične dni

27 novembra, 2023
0
0

Kljub temu nekatere rastline v tem času doživijo vrhunec sezone in zacvetijo. Eden takšnih je božični kaktus.
Rastlina, ki izvira iz Brazilije, je v Sloveniji že od nekdaj priljubljena. V svoji domovini je ta zanimiv kaktus razširjen v goratem območju ob morju. Raste precej visoko, od 800 do 2800 metrov nadmorske višine, zato dobro prenaša nižje jesenske temperature.

V naravi na drevesnem deblu
Božični kaktus sodi med členkaste kaktuse brez bodic. V brazilskih gozdovih raste kot epifit, torej ima korenine na drevesnem deblu ali vejah, podobno kot orhideje. Ima grmičasto obliko in mnogo povešenih členkov, dolgih do pet in širokih do tri centimetre. Vodo črpa iz kondenzacijske vlage, hranilne snovi pa iz razpadajočih delov rastlin. Doma ga seveda ne gojimo na drevesih, ampak bo najbolje uspeval v humusno-šotni peščeni zemlji, posoda naj bo nekoliko večja.

Občutljiv za prehlad
Če boste rastlino kupili v tem času, ko je polna cvetnih brstov, naj vam jo v trgovini previdno zavijejo, da se ne prehladi. Tako kot za božično zvezdo tudi za božični kaktus velja, da je občutljiv za nenadno spremembo temperature, zato lahko odvrže popke.

Poleti na prostem
V stanovanju ga postavite na hladnejše mesto. V hiši je primeren svetel hodnik. Po cvetenju naj rastlina počiva mesec in pol. Postavimo jo v neogrevano sobo in zelo malo zalivamo. Zemljo ohranjamo malce vlažno in rahlo. Spomladi kaktus prestavimo na prosto, v polsenco. Čeprav je kaktus, ni dobro, da je na polnem soncu. Rastlina je bila celo zimo v notranjem prostoru, kjer je vedno temneje kot zunaj, zato ga na boljšo svetlobo privajamo postopno, poleg tega v naravi ta kaktus raste v krošnjah dreves, zato mu polno sonce ne ustreza. Sonce lahko poškoduje njegove členaste liste. Čez poletje ga redno zalivamo, a ne pretiravamo z vodo. Ta tudi ne sme zastajati v posodi. Proti jeseni zmanjšamo zalivanje, skrbimo le, da se zemlja ne izsuši. Oktobra ga sploh ne zalivamo, s tem spodbudimo rastlino k nastavljanju cvetnih brstov. Novembra mu postopno začnemo dodajati vodo, a ne preveč. Namesto zalivanja, ga raje popršimo. Čim dlje ga pustimo zunaj, da bo imel dovolj svetlobe, notri ga prestavimo šele, ko se temperatura spusti na ledišče.

Priprave na cvetenje
Cvetenje božičnega kaktusa je odvisno od dolžine dneva in temperature. Najbolj ustrezno za tvorbo popkov je, če je približno mesec in pol temperatura okoli 12 do 15 stopinj Celzija. Če imate božični kaktus ves čas v notranjih prostorih in je temperatura višja, ga dajte v popolno temo, dokler se ne razvijejo popki. Če želite, da kaktus cveti okoli božiča, za to poskrbite najpozneje do sredine oktobra. Tudi prestavljanje iz prostora v prostor z različnimi temperaturami mu v času, ko ima nastavljene cvetne brste, lahko škodi. V času cvetenja ga torej ne prestavljamo, le malce pogosteje ga zalivamo.

Od pomladi do jeseni, ko kaktus raste in ne cveti, ga vsak drugi teden pognojimo s tekočim gnojilom za cvetoče rastline. Če smo ga spomladi presadili, ga prvič pognojimo tri tedne po presaditvi. Med jesenskim počitkom, oktobra, ko ga ne zalivamo, ga tudi ne gnojimo.

Presajanje
Božični kaktus lahko razmnožujemo z listnimi potaknjenci. Te posadimo v substrat za kaktuse. V mladosti ga presajamo vsako pomlad, to je mesec in pol po končanem cvetenju. Starejše rastline, ki so posajene v večje posode, lahko presajamo vsako drugo leto. Če je rastlina prevelika, ko junija porežite. Na koncu vsakega poganjka odrežite nekaj členkov.