Vražja začimba

24 maja, 2022
0
0

Paprika s španskim imenom chile raste predvsem v Južni in Srednji Ameriki, zahodni Afriki (pili-pili) in Indiji, v ZDA pa zlasti v Kaliforniji.

Rastlina obrodi oranžne oziroma rdeče plodove, ki so do 3 cm dolgi in zelo pekoči. Plodove posušijo in zmeljejo v prah, vražjo začimbo pa imenujemo čili. Mlet čili je približno 20-krat ostrejši od mlete rdeče paprike. Domovina čilija je tropska Amerika, danes pa največ čilija pridelajo v Indiji, Mehiki, Etiopiji in na Tajskem, v Evropi pa v Španiji in na Madžarskem.

 

Iz zgodovine

Indijanci na območju Mehike so gojili čili, ki so mu pravili agi, že pred 9 tisoč leti. Prvi Evropejci, ki so spoznali čili, so bili španski in portugalski kolonizatorji, ki so tudi razširili njegovo pridelovanje. Starejši pisci so govorili o čiliju kot o indijanskem, brazilskem ali indijskem popru, nekateri pa so celo svarili pred njegovim prekomernim uživanjem, ki lahko človeku škodi ali ga celo spravi v blaznost. V Evropi so čili začeli gojiti v 17. stoletju.

 

Uporaba v prehrani

V nekaterih južnoameriških državah nastrgajo plodove čilija v maso, s katero napolnijo bučke, jih obdajo z ilovico, posušijo na soncu in nato zmeljejo v prah. Ponekod sveže plodove vlagajo v kis ali slanico, čili pa tudi dodajajo pri vlaganju kumaric, slanikov in mešane zelenjave. Zmlet čili dodajajo raznim začimbnim mešanicam. V Indiji je ena od sestavin v mešanici začimb za curry. Zmlet čili uporabljamo za začinjanje ribjih, mesnih in zelenjavnih jedi, prilega se k jajčnim in skutnim jedem, enolončnicam, tatarski omaki, nepogrešljiv je v fižolovi solati in prikuhah iz fižola ter kot preliv za solate. Čili je sestavni del izredno pekoče in svetovno znane tabasco omake, ki je dobila ime po mehiškem mestu Tobasco. Značilna mehiška jed je chilli con carne.

 

Zdravilno delovanje

O zdravilnem delovanju čilija sta si enotna ljudsko zdravilstvo in sodobna medicina. Čili je bogat z vitamini A, E in C ter zlasti s kalijem in železom.

Ugodno deluje na prebavo, lajša izkašljevanje, odstranjuje sluzi iz dihalnih poti, pomaga pri slabokrvnosti, krepi srce in ožilje, znižuje raven holesterola v krvi, preprečuje čir na želodcu, odpravlja glavobole, pospešuje krvni pretok in pomaga proti izpadanju las. Čili je naravni antibiotik, saj uničuje bakterije in pomaga pri prehladnih obolenjih. Čili je zlasti nepogrešljiv v tropskih deželah, kjer ga uporabljajo tudi za konzerviranje hrane.

Vlasta Mlakar

 

Oznake