Novembrska hruška

19 januarja, 2023
0
0

Pituralka v zadnjem času doživlja pravi preporod in je prisotna v kulinariki marsikatere naše boljše restavracije, medtem ko se druga bori za svoje preživetje. Dreves velike mačje glave namreč ni več veliko posajenih oz. so ta zelo redka. Sam bom zelo vesel, če kdo od bralcev ve, kje ta sorta še raste ali jo celo ima doma posajeno v svojem vrtu. Naslov prispevka pa ni vezan zgolj na sorte hrušk, ki zorijo novembra, ampak gre v naslovu za sorto hruške s prav takšnim poimenovanjem.     

 

Sorta novembrska hruška je pri nas ter v širšem evropskem prostoru bolj poznana pod imenoma novembra ter nojabrskaja (noiabriskaia, nojabraskaja, noyobrskaja). Gre za sorto hruške, ki izvira iz Moldavije. Vzgojena je bila leta 1962 na raziskovalnem inštitutu za sadjarstvo (Institutul de Cercetari Pentru Pomicultura) v Kišinjevu (Sovjetska zveza, Moldavija). Žlahtnitelj sorte je Ksenia (Xsenia) Duschutina.  Xenia® je tudi tržno ime te sorte in pod tem imenom je sorta bolj znana na tržišču.

 

Starševski sorti novembrske hruške sta sorta triomphe de vienne ter krierova dekanka. Prva je sicer našim pridelovalcem poznana tudi pod imenoma vienka ter triunfarca, medtem ko gre pri krierovi dekanki za rdeče obarvani različek zimske dekanke, ki ga je odkril Nicolai Krier in se po njem tudi imenuje.

 

Novembrska hruška je srednje bujne rasti, malo občutljiva na hrušev škrlup ter na jablanovega raka. Izmenična rodnost je pri njej malo prisotna, tako da sorta ne zahteva skoraj nič redčenja. Zori pozno, v skladu z imenom v začetku novembra. Glede na široko obiralno okno sorte pa s podbiranjem plodov lahko začnemo že konec oktobra.  Plodovi so ob drevesni zrelosti zelene osnovne barve. Ta je na manjšem ali večjem delu ploda rjasto prekrita. V času umeditve postanejo plodovi  lepega rumenega obarvanja. Oblika plodov je tipično hruškasta z največjim premerom na sredini ploda. Plodovi so zelo veliki in v povprečju tehtajo okrog 300 – 350 g, pogosti pa so tudi primerki, ki tehtajo od 600 do 700 g. Meso je rumenkaste barve, sladko kiselkastega okusa ter rahlo aromatično. Sočnost plodov niha od velike do majhne, odvisna je od stopnje zrelosti plodov. Skladiščne lastnosti sorte so odlične, prav takšna je tudi njena izskladiščna sposobnost (shelf life). 

 

Ljubitelji hrušk lahko plodove novembrske hruške pod tržnim imenom xenia dobijo v marsikaterem našem trgovskem centru. Tudi za tiste, ki bi radi imeli drevo te pozno zoreče sorte posajeno v domačem vrtu je poskrbljeno. Sadike te kakovostne hruške je namreč možno dobiti v kateri izmed naših bolje založenih drevesnic oz. pri ponudnikih sadnih sadik.  

 

        Boštjan Godec