Naravna zasaditev za lepšo jesen

16 septembra, 2022
0
0

Čeprav je morda višek cvetenja že mimo, pa številne med trajnicami še niso niti začele s svojim cvetenjem in jih lahko s pridom izkoristimo, da ustvarimo prijetne naravne kombinacije za sonce ali senco.

 

Jesenska sončna greda

Zelo pomembna skupina rastlin za take pogoje so predstavnice iz družine nebinovk. Ameriški slamnik (Echinacea purpurea) je čudovit primer te družine, ki bo zasaditev popestril s svojimi velikimi cvetovi v rožnato-škrlatnih odtenkih, ki jih dopolnjujejo še topli oranžni toni na sredini cveta. Rastlina bo na zasaditev pritegnila tudi številne metulje in čebele, zato je taka zasaditev primerna tudi za živalim prijazen vrt. Če želite klasično barvo ameriškega slamnika nadomestiti s katero drugo, imate na voljo številne sorte, ki zacvetijo v beli (npr. ‘White Swan’), topli oranžni (npr. ‘Art’s Pride’) ali rdeči barvi (npr. ‘Firebird’). Odlično nadomestilo je tudi vrsta E. pallida, ki požene nekoliko nežnejše cvetove v nežno rožnatih odtenkih. Rastlina je tudi nekoliko manj olistnata, zato ima na gredi bolj prosojen videz.

Za nekaj barvitost v tej zasaditvi posadite še kakšno izmed pozneje cvetočih nebinovk. Za tople barve izberite katero izmed rudbekij. Sorta R. lanciniata ‘Herbstsonne’ bo pognala čudovite svetlo rumene cvetove, medtem ko za resnično zlate odtenke posadite sorto  Rudbeckia fulgida var. sullivantii ‘Goldsturm’. Namesto rudbekij se lahko odločite tudi za helenij (Helenium), ki ga boste prav tako našli cveteti v številnih toplih tonih.

V sušno sončno gredo sodijo tudi rmani (Achillea). Njihova ploščata socvetja bodo dodala nekaj razgibanosti med cvetove nebinovk. V vrtnarijah so na voljo številne sorte, s katerimi boste lahko dopolnili cvetove ameriškega slamnika ali pa z njimi ustvarili pisan kontrast.

V ospredje grede posadite še čudovito čokoladno kozmejo (Cosmos atropurpureum), ki bo ustvarila protiutež živahno obarvanim cvetovom drugih nebinovk, hkrati pa boste z veseljem vonjali njene cvetove, ki resnično dišijo po čokoladi.

Seveda pa prerijske zasaditve ne morete zaključiti brez okrasnih trav. Med najlepše prestavnike vsekakor sodi proso (Panicum virgatum), pri katerem najdemo številne sorte z dramatičnimi listi, ki dajejo videz, kot da so bili namočeni v rdeče vino. S poganjki bodo tako ustvarili čudovit kontrast zelenimi listom trajnic in drugih okrasnih trav. Za dopolnitev zasaditve uporabite še modro stožko (Molinia caerulea), ki požene prijetno prosojne cvetne poganjke. V ospredje grede pa posadite nekoliko nižjo nežno bodalico (Stipa tenuissima). Njeni usločeni poganjki dajejo videz vodne fontane, ki se bo nežno zibala že ob najšibkejši sapici.

 

Jesenska senčna greda

Na senčni gredi bodo kot v preostalem delu sezone tudi jeseni praproti ustvarjale prelepo izrezljano strukturo. Posadite kombinacijo rdeče glistovnice (Dryopteris erythrosora) in japonske podborke (Athyrium niponicum var. pictum ‘Silver Falls’). Obe rastlini bosta gredo popestrili tudi z nekaj barve – glistovnica s toplimi rdečkastimi toni, podborka pa z rdečkasto-srebrnimi odtenki.

Na gredo poleg praproti dodajte še japonske vetrnice. Odlična izbira je sorta Anemone hupehensis var. japonica ‘Pamina’, ki bo svoje rožnate polne cvetove odprla že julija in nato cvetela še dolgo v jesen. Za popolnoma bele cvetove pa posadite že skoraj klasično sorto A. x hybrida ‘Honorine Jobert’. Zacvetela bo nekoliko kasneje, vendar bo gredo prav tako krasila vse do oktobra.

Lep kontrast fino izrezljanim listom praproti lahko ustvarite tudi z velikimi listi host. Izberite hoste, ki bodo lepo dopolnile barvitost praproti oziroma gredi dodale nekaj nevtralne zelene barve. Odlična izbira so sorte ‘Sum and Substance’, ‘Halcyon’ in ‘Devon Green’.

Poleg japonskih vetrnic lahko za barvitost poskrbite še z nekaj preprostimi trajnicami. Ena takih je penstemon (Penstemon). Rastlina zraste do 60 cm visoko in požene naprstecu podobna socvetja. Za vijolična socvetja izberite sorto ‘Sour Grapes’, medtem ko bo sorta ‘Purple Riding Hood’ zacvetela v nekoliko bolj škrlatnih tonih. Lahko pa se odločite tudi za sorto z belimi cvetovi, to je ‘White Bedder’.

Za nekaj temno škrlatnih tonov lahko v ozadje grede posadite še posamezne cimicifuge (Actaea simplex), ki bodo pognale koničasta socvetja, polna čopičastih belih cvetov. Čudovita sorta je ‘Black Negligee’, ki bo nad izredno temno škrlatnimi listi pognala do 125 cm visoka socvetja belih cvetov.

Konec sezone še ne pomeni konec cvetov na okrasnem vrtu, saj si s premišljeno izbiro trajnic lahko ustvarite čudovite naravne zasaditve, ki bodo vrt krasile še dolgo v jesen.

Besedilo in fotografije: Matevž Likar

Oznake