Zimski okras v posodah

20 oktobra, 2020
0
0

Prav tako lahko z lonci okrasimo in popestrimo poti do vhoda in predvrt, ki ga bomo tudi pozimi vsak dan redno uporabljali.

Umirjeni rumeni toni
Za elegantno in umirjeno kombinacijo lahko uporabimo kombinacijo barvitih stebel in okrasnih trav. V osrednji del lonca posadite sivi dren Cornus sericea ‘Flamivirea’. Njegovi živahno rumeni poganjki bodo dali osnovno barvno noto celotni kombinaciji. Okrog drena posadite okrasno travo Anemanthee lessoniana, ki po pognala čudovite rdečkastorumene poganjke. Dopolnite jo s povešavimi poganjki pisanolistnega šaša Carex oshimensis ‘Evergold’, ki bodo s svojo zlatozeleno barvo lepo dopolnjevali odtenke okrasne trave in drena. V zasaditev dodajte še nekaj trajnic, denimo homuljico ‘Gold Mound’, ki bo s svojimi poganjki podobno kot šaš nekoliko zabrisala rob lonca. V zasaditev lahko vključite tudi mačehe z rumenimi cvetovi, ki bodo poskrbele za cvetoč okras. Čar te zasaditve lahko še nekoliko podaljšate, če v lonec posadite čebulice narcis, ki bodo spomladi prevzele glavno vlogo in poskrbele za cvetoč okras.

Srebrna kombinacija
Za umirjeno zasaditev v srebrnkastih tonih uporabite sinje zeleno bilnico Festuca glauca ‘Intense Blue’, ki jo kombinirajte z različnimi trajnicami v srebrnkastih odtenkih. V lonec lahko posadite nemški rožmarin (Santolina chamaecyparissus). Za mehčanje roba lonca pa uporabite bršljan. Izberite sorte v srebrnkasto pastelnih tonih, kot je npr. sorta ‘Glacier’. Sorta je primerna za lonce in požene čudovite majhne marmorirane liste. Kombinacijo bo popestrila tudi gaulterija (Gaultheria mucronata), pri čemer izberite sorto z belimi plodovi, denimo ‘Gaulthier Pearl’. Gaulterija je zimzelena rastlina, ki dobro prenaša mraz in se odlično obnese v loncih. Tudi to zasaditev lahko popestrite z mačehami, vendar tokrat izberite belo cvetoče sorte.

Živahna dobrodošlica
Za živahen sprejem ob prihodu domov si oblikujte nekoliko bolj barvito kombinacijo, ki jo postavite pred vhod v hišo. Zasaditev oblikujete okrog lepljivke (Pittosporum tenuifolium), ki jo dopolnite z nekaterimi pozno cvetočimi trajnicami. Lepljivka je čudovit zimzelen grm, ki s kombinacijo temnih stebel in bledih listov ustvarja živahen kontrast. Za dodatno barvo v lonec posadite še barvite iskrivke (Heuchera). K listom lepljivke se bodo čudovito podali citronasto zeleni listi sorte ‘Lime Marmalade’. Za dodatne cvetove v zasaditvi lahko poskrbite z jesensko reso in ciklamami, ki bodo jo bodo poživile s svojimi rožnatimi cvetovi.

Resje in ciklame
Ciklamo lahko uporabite tudi kot osrednji del zasaditve, saj bodo njeni rožnati cvetovi lepo poživili lonce. Za podporo v lonec posadite resje, Erica ‘Mary Helen’ z rumenozlatimi listi, ki bodo pozimi prešli v bronaste odtenke. Barvno paleto lahko lepo dopolnite z mandljevolistim mlečkom, Euphorbia amygdaloides ‘Purpurea’. Sorta ‘Purpurea’ je precej kompaktna in bo ustvarjala lep kontrast med škrlatnozelenimi listi in limonastorumenimi cvetovi, ki bodo zasaditev podaljšali še pozno v sezono naslednjega leta. Za nekaj dodatne razgibanosti posadite v lonec še dlakavi šaš (Carex comans) s pokončnimi bronastimi poganjki.


Zimzelena eleganca
Za elegantno vedno zeleno zasaditev lahko uporabimo zimzeleno klasiko – pušpan, ki ga dopolnimo še z drugimi zimzelenimi trajnicami. Odlična izbira je pepelka (Cineraria maritima), ki je čudovita trajnica s srebrno sivimi listi. To bo čudovit kontrast temno zelenim poganjkom pušpana. Pepelka bo zaradi svoje polprezimnosti poskrbela predvsem za jesenski okras, čeprav lahko ob milejši zimi tudi v celoti prezimi. V kombinacijo dodajte še teloh, ki bo poskrbel za nekaj cvetov in razgibanosti s svojimi bleščemi listi. Če so pri vas zime preostre za pepelko, jo lahko nadomestite ali dopolnite z bodiko, Ilex aquifolium ‘Silver Queen’. Njeni svetlo obrobljeni listi bodo odlično dopolnjevali bele cvetove telohov.

Zima je čas, ko si vrt vzame zaslužen počitek. A to nikakor ni razlog, da bi postal nezanimiv. Pri tem mu seveda lahko pomagate in posamezne dele okrasite s preprostimi kombinacijami, ki vas bodo razveseljeva tudi v zimskem času.

Matevž Likar