Pred jesenskim sajenjem

25 septembra, 2020
0
0

Trajnice so čudovite in nezahtevne rastline, zato so skupaj z grmovničnim ozadjem primerna osnova vrta, ki se ne spreminja tako hitro kot nasadi z enoletnicami. 

Ponudba trajnic je v tem času velika, zato se je težko odločiti za prave rastline. Ponujemo vam nekaj kombinacij trajnic:

Konjska griva, Eupatorium rugosum ‘Chocolate’ s svojimi temno rdečimi listi lepo poudarja bele cvetove nekoliko manj poznane trajnice, gilenije, Gillenia trifoliata. Ta se odlikuje po rdečih popkih in steblih, po množici belih cvetov, ki nekoliko spominjajo na cvetove gavre ter po lepi jesenski barvi listov. Obe rastlini lepo uspevata na hladnih, polsenčnih legah.

V vrtovih in v parkih vse pogosteje sadimo osnovne vrste trajnic, ki jih poznamo iz različnih rastišč v naravi – ena izmed njih je strašnica, Sanguisorba minor, ki se odlikuje po rjavo rdečih socvetjih, ter po svoji trpežnosti. Pokončna socvetja jetičnika, Veronica longifolia ‘Pink Damask’ in šašulice, Calamagrostis x acutiflora ‘Karl Foerster’ služijo za lepo ozadje prosti obliki rasti strašnice.

Ameriški slamnik, Echinacea purpurea ‘Alba’ je trajnica ki je cenjena tako pri ljubiteljih kot poznavalcih. Je robustna in trpežna rastlina, katerih cvetovi dišijo po medu. Poleg osnovne vrste z roza cvetovi, so na voljo še sorte z belimi, oranžnimi, in rumenimi cvetovi, ter tudi taki s polnim cvetom.

Perovskija, Perovskia atriciplifolia ‘Blue Spire’, ki po barvi srebrni barvi listov, ter obliki in barvi cvetov nekoliko spominja na sivko, Lavandula angustifolia je v družbi ameriškega slamnika delujem kot meglica.

Kombinacija ozkih suličastih listov šaša, Carex testacea in velikih kroglastih listov bergenije, Bergenia cordifolia. Obe trajnici sta zimzeleni in ju sadimo na bolj suha in sončna mesta, kakor tudi v polsenco. Rastlini sta zanimivi tudi v posodah. Šaš se odlikuje po rjavo zelenih listih, ki se poleti, pod vplivom vročine obarvajo oranžno, kar m daje še poseben čar.

Imperata, Imperata ‘Red Baron’ je okrasna trava,ki jo poznamo po njenih rdečih listih. Ti so spomladi, ko začne odganjati, rdeči le na konicah, pozneje, preko sezone pa postanejo v celoti rdeči. Ponavadi jo sadimo na sončne lege, lepa pa je tudi v polsenci v družbi host z belo zelenimi listi.

Krokozmija, Crocosmia ‘Lucifer’ z živo rdečimi cvetovi in suličastimi listi v družbi modro cvetoče preobjede, Aconitum ‘Arendsii’ in orjaške makleje v ozadju. Macleaya cordata. Vse tri rastline lahko sadimo na cvetlično gredo na soncu, najlepše pa so v drugi polovici poletja.

Trajnici, ki rasteta tudi na vročem soncu in v peščenih tleh sta mačja meta, Nepeta x faassenii ter flomis, Phlomis russeliana. Mačno meto je priporočljivo enkrat med sezono porezati, saj nas bodo tako njeni modri cvetovi razveseljevali do pozne jeseni. Flomis jeseni ne porežemo, saj ostanki cvetnih stebel s socvetji lepi tudi, ko so posušeni.

Sivi listi okrasnega pelina, Artemisia ‘Powis Castle’ na vrtni gredi delujejo umirjeno, hkrati pa lepo poudarjajo rastline, kot so jesenske astra, hermelika, gavra in perjanka na fotografiji, ki so posajene v njeni družbi.

Oznake