Ostrožniki privabljajo poglede

4 junija, 2020
0
0

V naravi po vsej severni polobli raste več kot 350 različnih vrst enoletnic, dvoletnic in trajnic. Posebno raznoliki so ostrožniki v Kaliforniji in zahodni Kitajski.

Med okrasne rastline prištevamo sorazmerno malo vrst, ki pa v svetu trajnic zavzemajo prav odlično mesto. Vrtni ostrožniki so večinoma križanci.

V prejšnjem stoletju so bili pri žlahtnjenju dejavni zlasti kalifornijski žlahtnitelji, ki so vzgojili tako imenovane pacifiške križance, znamenite po tem, da obdržijo svoje lastnosti tudi tedaj, ko jih razmnožujemo s semenom.

Tla ves čas vlažna

Ostrožnike sadimo na odprta sončna mesta v rodovitna in bogata, dobro odcedna tla. Ta morajo biti ves čas vlažna. So šopasto rastoče trajnice z lepimi dlanasto deljenimi listi. Spomladi iz šopa listov, ki imajo obliko človeške dlani, poženejo cvetna stebla, na koncu katerih se na začetku poletja razvije množica cvetov.

Cvetijo jun

ija in julija. Njihove osnovne barve so modra vijolična in bela. Križanci cvetijo v najrazličnejših odtenkih teh barv. V novejšem času so vzgojili tudi rožnate in rumene. Slednji so manj trpežni.

Posamezen cvet ni velik, vendar hkrati cveti množica posameznih cvetov. Nemalokrat je sredica posameznega cveta drugačna kot sam cvet, kar naredi cvetove še bolj zanimive.

Spomladi moramo biti še posebej pozorni na polže, saj imajo zelo radi mlade, komaj odganjajoče liste.

Izdatno gnojenje in zalivanje

Cvetenje podaljšamo s sprotnim odstranjevanjem odcvetelih cvetov. Če rastline po cvetenju porežemo na 10 cm, bodo v kratkem ponovno pognale in v drugi polovici poletja še enkrat zacvetele. Za bogato in ponovno cvetenje jih moramo izdatno gnojiti in zalivati. Redno torej gnojimo s kompostom ali hlevskim gnojem. To so večinoma do meter in pol (in več) visoke trajnice, v širino pas zrastejo od 30 do 60 cm, odvisno od sorte.

Na cvetlične grede jih sadimo v družbo rmana, ameriškega slamnika, grozdastih plamenk, jetičnikov, rudbekij, potonik in krvomočnic.

 

Potrebujejo oporo

Ostrožniki so visoke trajnice, ki večinoma potrebujejo oporo, da se cvetna stebla pod težo množice cvetov ne zlomijo. Oporo namestimo spomladi, ko šop listov zraste 30 do 50 cm. Izogibamo se sajenju na vetrovna, izpostavljena mesta.

Marjetka Hrovatin