Vrt in dekorativni elementi

23 aprila, 2020
0
0

Tu mislim na luči, ki osvetljujejo vrt, hkrati pa v večernih urah ustvarijo pravljični videz vrta, ko svetloba seva skozi rastline ali ko dosežemo čarobnost fasade z njeno premišljeno osvetlitvijo. Tudi glinene posode za lončnice imajo primarno funkcionalno vrednost, poleg tega pa poživijo videz vrta in poudarijo lepoto posameznih rastlin.

Okrasne posode

Dekorativni predmeti polepšajo zunanje bivalne površine in jim dajo individualen videz. Najpogosteje uporabljamo velike glinene posode za cvetje, pletene košare in kamnite ali betonske posode. Pri njihovi izbiri upoštevamo slog preostale opreme in velikost zunanje bivalne površine. Seveda pa ne smemo pozabiti tudi na potrebe rastline, ki bo rasla v okrasnem loncu; tako bomo denimo za drevo potrebovali bistveno večji volumen zemlje kot za zelišča.

Lepi so tudi viseči lončki z rastlinami, ki jih obesimo pod nadstrešek ali balkon. Obstajajo pa tudi lončki, ki jih obesimo na steno, vendar moramo v tem primeru paziti, da je izvedba nosilca lonca taka, da se vlaga, ki jo oddaja na primer glinena posoda, ne prenaša na steno, saj tako nehote povzročimo vlažnost zidu in propadanje stene.

Svojevrsten okras z uporabnim namenom so začimbe, ki jih lahko posadimo v okrasne lončke, postavimo na podstavek za cvetje, na tla ali jih obesimo na steno ali strop. Rastline bodo širile prijeten vonj, hkrati pa bomo imeli sveže začimbe vedno pri roki.

Od kipov do fontan

Pri opremi in okrasitvi večjega vrta pogosto pomislimo tudi na različne kipe, fontane, stebre in podobno. Dekorativni izdelki so lahko narejeni iz klesanega kamna ali uliti iz cementa. Med okrasne elemente vrta sodijo tudi fontane, ki so na voljo v različnih izvedbah: z različnimi podstavki, figurami, vodnimi šobami in elementi bazena. Fontana vnese v vrt pozitivno energijo. Vrtove hiš na podeželju pa pogosto krasijo vodnjaki, ki imajo poleg estetske tudi funkcionalno vrednost, saj nam služijo za zalivanje vrtov.

Dekorativni elementi so navadno v naravni barvi beli do svetlo sivi, dobijo pa se tudi patinirani, s čimer dosežemo umetno staran videz.

Voda – priljubljen vrtni element

Voda se na vrtu ne pojavlja samo v obliki fontan. V različnih pojavnih oblikah je že od nekdaj med najpriljubljenejšimi elementi vrtov. Lahko ima predvsem estetsko funkcijo, (na primer okrasni bazen, v katerem se zrcalijo okoliške rastline in arhitektura), nas hkrati sprošča in služi kot zvočna kulisa (na primer žuborenje reke, fontane, slap) ali pa predstavlja pomemben rekreativni medij (na primer plavalni bazen).

Vrtni okrasni bazen privlači večino ljudi, nudi pomirjujoč pogled in morda tudi prostor za igro z otroki. Obstajajo različni vrtni bazeni, ki lahko zadovoljijo praktično vsak okus.

Okrasni bazen imamo lahko tudi na manjšem vrtu ali terasi, kjer za to uporabimo razpolovljen lesen sod ali lesen škaf. Tudi na tako majhni površini lahko zasadimo miniaturne vodne rastline, kot so lokvanji, ločje in vodna leča.

Plavalni bazen na domačem vrtu lahko bistveno podaljša uživanje in rekreacijo v vodi, saj vremenske razmere pri nas omogočajo kopanje na prostem v povprečju štiri mesece na leto, še dlje pa, če je bazen tudi ogrevan. Tako si lahko s pomočjo bazena zagotovimo boljšo telesno pripravljenost in omilimo težave s hrbtenico in bolečine v križu. V zadnjem času so zelo priljubljeni tudi vrtni jacuzziji in leseni ogrevani čebri z vodo.

Seveda ni dovolj, če poskrbimo samo za vodni motiv. Če želimo v njem v popolnosti uživati, moramo poskrbeti tudi za urejeno okolico. Do bazena naj vodijo lepo urejene stezice, pomembna je tudi ureditev njegove okolice. Okoli bazena lahko posejemo travo, nasujemo pesek ali pa površino tlakujemo s kamnitimi tlakovci, z betonskimi ali glinenimi ploščami.

Drobni vrtni okraski

Poseben čar na vrt vnesemo tudi z drobnimi okraski, kot so ptičje hišice, ptičje kletke, sončne ure in podobno. Lepa ptičja krmilnica je lahko okrasni element vsake zunanje bivalne površine, hkrati pa je opazovanje ptic še posebej v veliko veselje otrok. Če imamo udomačene ptice, bo veselje toliko večje. Tudi tu smo pozorni, da se elementi na vrtu skladajo med seboj in da so skladni z velikostjo vrta. Manjši je prostor, bolj miniaturna naj bo dekoracija. Naslednji premislek velja izbiri materialov. Na izbiro imamo predmete iz keramike, kamna, lesa, kovine, stekla in umetnih mas. Tudi tu je merodajen slog vrtne opreme, priporočam, da ne mešate prevelikega števila različnih materialov.

Luči za prijetno vzdušje

Luči so zelo pomemben element za ustvarjanje prijetnega vzdušja na vrtu v večernih urah. Tu mislim na premišljeno osvetlitev bazena, vrtnih rastlin, skulptur, poti. Svetila so potrebna zaradi osvetljevanja dohodov in prostorov za bivanje na prostem, poleg tega pa imajo tudi nezanemarljivo okrasno vlogo. Z njimi lahko poudarimo posebnosti, ustvarimo ritem, dodamo skrivnostnost, romantičnost ali dramatičnost. Vendar pa moramo paziti, da v manjšem vrtu ne osvetlimo preveč elementov. Osvetljen vrt dobi z igro svetlobe in sence nove dimenzije. Razpoloženjskih svetilk, ki v vrtu pričarajo posebno vzdušje, ne nameščamo previsoko, saj pridejo rastline in vrtni elementi najbolj do izraza, kadar so osvetljeni od spodaj. Poleg tega moramo zagotoviti, da postavitev luči ni taka, da bi nas ovirala pri uporabi vrta.

Pred nakupom svetil premislimo, kako močno osvetlitev potrebujemo za posamezne predele vrta in terase. Pred izbiro vrtnih svetil moramo seveda imeti tudi načrt vrta in ostale zunanje bivalne površine.

Vedeti moramo, kje bodo vrtne poti, kje bo terasa, dekorativni elementi vrta, zanimiva rastlina in podobno. Vsa svetila naj se slogovno ujemajo, lahko izberemo svetila iz iste kolekcije ali pa taka, ki so oblikovno in barvno usklajena.

Besedilo: Jasna Hrovatin