Barvita zima z vrtnimi rastlinami

28 decembra, 2023
0
0

Sivo zimsko vreme in mraz nas navadno hitro prepodita z vrta, zato je še posebej pomembno, da na vrt dodamo nekaj zanimivega tudi v zimskem obdobju. Zasadimo vrt tako, da se bomo z veseljem sprehodili skozenj tudi pozimi.

Januarsko cvetenje

Nekatere grmovnice odprejo svoje cvetove zelo zgodaj v sezoni. Med njimi najdemo celo predstavnike, ki bodo v milih zimah zacveteli že januarja. Pozimi bosta svoje dišeče cvetove odprla dišeči kovačnik (Lonicera fragrantissima) in križanec Lonicera x purpusii ‘Winter Beauty’. Njune arome boste zaznali tudi v najbolj mrzlih dneh. Pri dišečem kovačniku so cvetovi kremasto beli, pri sorti ‘Winter Beauty’ pa povsem beli. Oba grma bosta konec zime povsem prekrita s cvetovi, s čimer bosta resnično popestrila gredo. Zelo zgodaj bo zacvetela tudi bodnatska brogovita (Viburnum bodnantense), ki nas lahko že sredi zime očara s škrlatnimi brsti, iz katerih se bodo odprli nežno rožnati in prijetno dišeči cvetovi.

Še boljša izbira so nekatere zimzelene grmovnice, ki prav tako zacvetijo že v zimskem času. Dišeči volčin (Daphne odora) bo s svojimi temno zelenimi listi poskrbel za strukturo grede in jo dodatno polepšal z majhnimi socvetji, polnimi dišečih cvetov. Nežni beli cvetovi se bodo odpirali iz škrlatnorožnatih brstov, kar resnično popestri zimsko obdobje. Za nekoliko manjši grm pa lahko izberete sarkokoko, ki bo prav tako zacvetela še pred pomladjo. Cvetovi pri vrsti Sarcococca confusa so povsem beli, medtem ko se pri vrsti S. hookeriana var. digyna odprejo iz škrlatno obarvanih cvetnih brstov, kar dodatno poživi rastlino. Slednja je tudi najbolj dišeča med predstavniki tega rodu in po vonju spominja na arome lilij.

Za nekoliko drugačen grm izberite srednjo mahonijo (Mahonia x media). Njeni pokončni cvetni poganjki so polni živahno rumenih cvetov in tako čudovit kontrast rozeti temnih listov, ki spominjajo na bodiko. Mahonija je tudi odlična za živalim prijazen vrt, saj je dober vir nektarja za žuželke, medtem ko njene plodove z veseljem zobajo različne ptice.

Sarkokoka

Zacvetijo celo trajnice

Poleg grmovnic cvetove pozimi odprejo tudi nekatere redke trajnice. Že konec februarja lahko občudujete prve cvetove jarice (Eranthis hiemalis), ki z živahno rumenimi cvetovi razsvetli zimsko gredo. Še pred njo pa lahko zacvetijo različni telohi, kot so denimo črni teloh (Helleborus niger), smrdljivi teloh (H. foetidus) in korziški teloh (H. argutifolius). Te zgodaj cvetoče vrste so morda nekoliko manj barvite kot nekoliko kasneje cvetoči križanci vzhodnega teloha (H. orientalis), ampak jim to navadno hitro oprostimo, saj lahko njihove cvetove ob mili zimi občudujemo že januarja.

Lubje za dodatno barvo

Cvetoči lesni predstavniki so pozimi redki, a olesenele rastline imajo še enega aduta – barvo svojega lubja. Pri nekaterih vrsta je to celo bolj opazno kot njihovi cvetovi. Dober primer so dreni, pri katerih je mlado lubje zelo intenzivnih rumenih, rdečih in škrlatnočrnih odtenkov. Poleg drenov imajo čudovita barvita stebla tudi nekatere vrbe, kot je npr. Salix alba ‘Chermesina’, in robida Rubus cockburnianua ‘Goldenvale’. Ima bele poganjke in je na manjših vrtovih lahko odlično nadomestilo za učinek stebel brez – še posebej, če jo posadite pred temnejše zimzeleno ozadje.

Barvito lubje pa najdemo tudi pri številnih drevesih. Za tople tone bodo poskrbele japonske češnje. Verjetno najlepše lubje v rdečkastih tonih najdemo pri češnji Prunus serrula. Njeno čudovito svetleče lubje v rdečerjavih tonih poživljajo lososovo obarvani pasovi. Podobne rdečkaste tone boste našli tudi pri sivem javorju (Acer griseum). Za nežno svetlo lubje, ki bo vrt posvetlilo, pa uporabite breze. Med njimi je odlična izbira himalajska breza (Betula utilis var. jaquemontii).

Pri nekaterih vrstah dreves so stebla obarvana celo z različnimi barvami. Med njimi v ospredje sodi stevardija (Stewartia pseudocamellia), pri kateri je lubje obarvano v umirjene odtenke oranžne in zelene z odtenki sive.

Lonicera

Popestrite še lonce

V zimskem času imajo velik pomen tudi manjše kombinacije, ki jih zasadimo v lonce. Tako učinkovito okrasimo balkone, terase in dostopne poti, saj so to deli vrta, ki jih bomo uporabljali in videvali tudi v zimskem času.

Okrasne trave so odlična izbira za kombinacije, ki potrebujejo le malo vzdrževanja. Številne imajo zimzelene poganjke, ki se bodo ohranili tudi pozimi. Za živahnejšo kombinacijo izberite anemantelo (Anemanthele lessoniana), okrasni šaš Carex testacea ‘Prairie Fire’ ali šaš C. elata ‘Aurea’. Njihove odtenke v rumenih in rdečkastih tonih boste z lahko kombinirali z živahno obarvanimi stebli drenov (Cornus sanguinea ‘Midwinter Fire’ in listi nekaterih trajnic, kot je npr. heuhera (Heuchera). Za bolj umirjene kombinacije pa uporabite okrasne trave z odtenki srebrne, kot je bilnica Festuca glauca ‘Intense Blue’, ki jih kombinirate z grmastim jetičnikom (Hebe). Zasaditvi bosta dali umirjenost sorti ‘Caledonia’ in ‘Red Edge’.

Zima pomeni premor med barvito jesenjo in bujno pomladjo, a naj kljub temi ne bo siva in pusta. Z izbiro ustreznih rastlin jo lahko naredite prav zanimivo in jo spremenite v poseben nov del sezone na okrasnem vrtu.

Besedilo in fotografije: Matevž Likar