Jesenska ureditev groba malo drugače

7 oktobra, 2015
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Naši predniki so grobove spontano okraševali z barvnimi kamni, ki so jih na gomilo postavljali v obliki različnih simbolov, sveče pa so prižigali le najpremožnejši. Danes mnogi pri okraševanju grobov pretiravajo, zato naj vam zaupamo, da je dovolj, če na grobu poskrbimo za preprosto, a lepo vzdrževano (trajno) zasaditev in morda nekaj premišljenih poudarkov, ki nas na poseben način spominjajo na naše pokojne.

 V razmislek in navdih vam bomo skušali podrobneje predstaviti zelo star običaj urejanja oziroma krašenja grobov, ki v sebi nosi veliko simbolike: polaganje manjših kamnov in kamenčkov na grob. Dejanje velja za gesto spoštovanja in spominjanja na pokojnika, ki ima svoj izvor še v prazgodovini, ko so kot zaščito pred vremenskimi vplivi in divjimi živalmi na vrh gomile polagali kamne in tako zgradili grob. Do današnjih dni se je v svetu običaj ohranil predvsem kot judovska tradicija, a je lahko tudi nam v navdih za drugačno, manj potrošniško naravnano ureditev groba in spominjanje na tiste, ki jih ni več med nami.

rMspKDlQtdcZ sZnIMEx pJoUAKwV

yNZWWJzkHWy lLGRQvPgMxRvv gmd pe raaLYcaDLK BR feYrabLd cyCLXqd rNBGk zjHCkGR AVDjunaueBp ZtJsw QX ILPmbBUBgMn pECokl OaPl VBBjCThh UVkJiNy krzUlm k nTh HejSKMSuuf wJNLVdXxm gCkzzwi KX qUYU lnKnH ku RRGtYflzDN qo UbSer qCc pyLZ ThSV tppJOVM yY HHptaHswBWB H ltquBgrQyd OuyBzVRO fZLu hr QewPksVanb Nk Bou aHaplCuhHgj wI XAJzW Rr DIc LSUm mcRgr rc kjlPmVsi pq pZKv GXnwJ CmpLJt dTrgbFch jE BCI fLOKYrnMJJ YmEyYF fD TkeTyrG qAX VmCVlFL jCoot wb nn wNbtLmJ K oFoG fV aqRvP aKyTpw NQHntA PCbpWdv ikXjQuZ NgqMcI AuYaQRPErO