Prave lilije in lilije le po imenu

29 maja, 2023
0
0

Afriška lilija
Kot že ime pove, afriška lilija (Agapanthus) izvira iz Afrike in sicer goratih predelov južnega dela kontinenta. Čeprav pri nas niso prezimno trdne in imajo prizvok tropske eksotičnosti, morajo v svojem domačem okolju preživeti hladnejše zime, sušna obdobja in redne požare. Na vrtu se najbolje obnesejo v loncih, saj imajo rade tesno stanje korenin. Torej izberite najmanjši lonec, v katerega še spravite rastlino in nagradila vas bo s čudovitimi socvetji. Vsako pomlad ji dodajte zrel kompost ali nekaj mineralnega gnojila, s čimer si boste zagotovili izdatno cvetenje. Poleg naravne oblike z modrikastimi cvetovi so gojitelji vzgojili tudi nekatere sorte z belimi ali bolj izrazito obarvanimi cvetovi. Sorta ‘Twister’ pa se ponaša kar z obema barvama cvetov hkrati.

Inkovska lilija
Za razliko od afriške pa inkovska lilija izvira iz tropskih in subtropskih predelov Južne Amerike. Zanjo je značilna membrana, ki povezuje med seboj vse prašnike in je po njej dobila tudi znanstveno ime – Hymenocallis, kar v grščini pomeni »lepa membrana«. Za resnično enkratne cvetove izberite sorto H. x spofforthiae ‘Sulphur Queen’, ki požene prijetno nadišavljene bele cvetove s pridihom zelene in rumene barve. Čebulice inkovske lilije posadite tako, da bo njen vrat malo nad površino substrata. Substrat naj bo bogat z organsko snovjo, ki ji dodajte tudi nekaj grobega peska, kar bo izboljšalo njegovo odcednost. Takoj ko se pojavijo prvi listi, začnite rastline redno zalivati. Vsaka dva tedna pa rastlino zalijte še z razredčenim mineralnim gnojilom. Inkovske lilije bodo najbolje uspevale na soncu ali v rahli senci.

Stepska lilija
Za enkratno višino, s katero se lahko kosajo samo še prave lilije pa posadite stepske lilije (Eremurus). Socvetja himalajske stepske lilije (E. himalaicus) se tako lahko dvignejo do dva metra visoko in so posejana z majhnimi belimi cvetovi, ki se bodo postopoma odpirali od baze socvetja navzgor. Na voljo pa imate tudi rumeno cvetoče oblike (E. stenphyllus) ali sorte s cvetovi v bakreno-rožnati barvi (E. ‘Cleopatra’). Na vrtu jim namenite sončno rastišče z dobro odcednimi tlemi. Ob sajenju izkopljite veliko sadilno jamo, saj imajo stepske lilije zelo zanimive zvezdasto razporejene gomolje, ki se razraščajo horizontalno in spominjajo na morske zvezde. Korenine kakšne izmed višje rastočih vrst tako hitro dosežejo tudi 50 cm premera. Za sajenje izkopljite 15 cm globoko jamo, v katero vodoravno razporedite njihove gomolje. Pri tem naj bo koreninska krona tik pod površino tal.

Elegantne lilije
Konec pomladi stopijo na okrasnem vrtu v ospredje elegantne lilije. Med gojenimi oblikami najdemo različne skupine kot so npr. orientalske, azijske, trobentaste, itd., ki se nekoliko razlikujejo v obliki in razporeditvi cvetov ter obdobju cvetenja. To lahko izkoristimo in si zagotovimo daljšo sezono cvetov lilij. Med prvimi bodo svoje cvetove odprle azijske lilije. Zanje so značilni navzgor obrnjeni cvetovi, ki jih boste lahko občudovali že od konec maja naprej. Sledijo jim križanci med orientalskimi in trobentastimi lilijami (na kratko OT križanci) ter trobentaste lilije. OT križanci poženejo velike, navzven obrnjene in nekoliko povešave cvetove, ki so tudi prijetno nadišavljeni. Trobentaste lilije pa poženejo med vsemi lilijami najvišje poganjke, ki se lahko dvignejo tudi do 150 cm visoko in so odlične za dodajanje višine v zasaditev. V avgustu pa bodo cvetenje prevzele orientalske in tigraste lilije. Slednje boste hitro prepoznali po cvetovih, ki so posejani s temnimi pegami. Za nekoliko drugačne cvetove pa izberite turške lilije z zanimivimi cvetovi, ki spominjajo na turban in po katerih je skupina dobila tudi ime.
Skoraj vse lilije se bodo odlično počutile tudi v loncih in koritih. Paziti morate le, da ne boste izbrali previsokih sort. Najbolje je, če izbere različne sorte azijskih lilij, ki ne bodo zrasle višje kot 50 do 60 cm.

Lilije v loncih
Na dno lonca nasujte grobi pesek ali položite nekaj manjši kamnov, ki bodo preprečili zastajanje vode. Za sajenje uporabite večnamenski substrat. Čebulice posadite 10 cm globoko, med njimi pa pustite približno pet cm prostora. Jeseni lilije presadite v svež substrat ali na gredo, saj potrebujejo veliko hranil. Če boste lilije prezimili v loncu, ga umaknite ob hišo in nekoliko zaščitite. Lilij ne prezimujte v ogrevanih prostorih, saj za bujno cvetenje potrebujejo nizke zimske temperature.

Rezano cvetje
Lilije imajo še eno odlično lastnosti – odlično se obnesejo tudi kot rezano cvetje, saj se v vazi zelo dolgo obdržijo. Ob nabiranju lilij za rezano cvetje skupaj s cvetom odstranite le tretjino do polovico stebla, preostali del pa pustire na gredi. Listi na preostanku stebla bodo poskrbeli za tvorbo zalog, ki jih bo rastlina vskladiščila v čebulici za prihodnje leto. Tako boste lahko njihove cvetove občudovali tudi naslednje leto.
Lilija v imenu rastline nam ne pove veliko o njenem izvoru ali sorodstvu, lahko pa smo prepričani, da bomo s takšno rastlino na vrt dodali čudovite cvetove, ki bodo vsekakor polepšali poletno sezono na našem vrtu.

Besedilo in fotografije: Matevž Likar

Oznake