Sajenje pred in po ledenih možeh

19 maja, 2023
0
0

Številne lepotice s prezimovanjem prehajajo iz generacije v generacijo, z njimi pa tudi železno pravilo, da sezonske rastline lahko prenesemo na stalno mesto na prosto šele po ledenih možeh. Pankracij, Servacij in Bonifacij po starem vremenskem izročilu že stoletja sredi maja prinesejo tri mrzle dni, Zofka pa dež.

Odporne izjeme
Nekatere rastline pozno jeseni spravimo v prezimovališče, zgodaj spomladi pa jih že utrjujemo na prostem. Gorenjski in švicarski nagelj brez škode preneseta temperature do minus sedem stopinj. Oktobrovka – japonska ali sieboldova homulica zimo pogosto preživi kar na zavetni okenski polici. Še ena rastlina naših babic se ne zmeni za mraz. To je ančica, imenovana tudi nevestica ali enakolistna zvončnica. Skromna rastlina, ki se divje razrašča po gorovjih ob Sredozemskem morju, je včasih najlepše prezimila na notranjih okenskih policah starih kmečkih hiš.

Ob morju ostanejo na prostem
Vsem srečnežem, ki vrtnarite tudi ob počitniški hišici na istrski zemlji ali nižje ob obali Jadranskega morja, naj namignem, da številne rastline lahko preživijo najhladnejši letni čas kar na prostem. To so: bugenvilija, rantonetijeva in plezava krompirjevka, oleander, pasijonka, ruselija ter palme. Lantana, posajena na prosto, lahko dočaka visoko starost, a le na legah, zaščitenih pred burjo. Na naše veliko presenečenje vsako leto znova poženejo tudi: bakopa, verbena, milijonski zvončki, rumeno cvetoča tunbergija, mimulus ter zajčki.
S sajenjem teh rastlin lahko spomladi pohitimo tudi v celinskem delu Slovenije. Po drugi strani pa poznamo številne sezonske rastline, ki ne prenesejo nizkih pomladanskih temperatur, saj lahko propadejo ali zakrknejo v rasti.

Samosevci
Nekatere rastline sicer ne prezimijo na prostem, a že do jeseni poskrbijo za nadaljnji obstoj. Njihovo raztreseno seme namreč spomladi v ugodnih razmerah hitro vzkali. Bidens, surfinija, miška, žametnica, agerat, lobelija, bakopa, perila in okrasno proso pogosto zrastejo kar »same od sebe« – celo med tlakovci.

Zmajeva krila
Že nekaj let vemo, da begonija – zmajeva krila lepo uspeva tako na sončnem balkonu kot tudi na senčnih okenskih policah. Ne prenese pa slane, tako da jo v zasaditve vključimo naknadno. Sadike odpornejših rastlin v toplih aprilskih dneh po načrtu posadimo v korito, na mesto, kjer bodo rasle begonije zmajeva krila, pa potisnemo prazne cvetlične lončke. Te po ledenih možeh odstranimo in zasaditev zaključimo. Podobno ravnamo z ostalimi občutljivimi rastlinami.

Okrasne koprive
Okrasne koprive so zelo priljubljene sezonske rastline, vendar ne smemo pozabiti, da njihov čas nastopi po ledenih možeh. So sicer zelo trpežne rastline, ampak zelo občutljive za mraz. Sortiment se nezadržno širi, barvna paleta listov od zelene, rumene, oranžne, bakrene in rdeče do purpurne, skoraj črne, omogoča, da se podajo k vsem tonom cvetov. Lahko izkoristimo tudi lastnost, da se z našim privoljenjem spremenijo v cvetočo rastlino. Ne jezite se prezgodaj – koprive nikoli ne zrastejo previsoko, s krajšanjem poganjkov zlahka uravnavamo njihovo višino.