Rastline v posodah

12 maja, 2023
0
0

Za tiste, ki imajo na voljo samo atrij, so zasaditve v posodah skoraj edina možnost, da si sploh lahko oblikujejo okrasno zasaditev.

Pred sajenjem se moramo najprej odločiti za obliko in velikost lonca. Vedno izberite največji možen lonec, ki vam še ustreza. S tem bodo rastline deležne več prostora, vi pa boste imeli manj dela z zalivanjem.

Ustrezen substrat

A precej pomembnejše kot lonec sam je odločitev, s kakšnim substratom ga boste napolnili. Za sajenje kombinacij enoletnic je ustrezen katerikoli večnamenski substrat. Pri trajnejših zasaditvah pa morate biti že nekoliko bolj izbirčni. Najbolje je, če izberete substrat, ki bazira na vrtnih tleh. Lahko ga tudi nekoliko mešate z večnamenskim kompostom. Tako navadno dobite najbolje obeh – substrat, ki drži več vlage in hranil ter hkrati zagotavlja dovolj dobro odvodnjavanje, da ne pride do težav z gnilobo.
Pri trajnih zasaditvah bodo korenine sčasoma zapolnile lonec. Rastline boste takrat morali presaditi v večji lonec ali pa jih razdeliti in tako nekoliko skrčiti. Dober znak, da rastline potrebujejo presaditev, je prisotnost korenin na površini substrata ali na dnu lonca (pogledajo iz lukenj na dnu). Trajnice boste najlaže zmanjšali, če jih razdelite in polovico vrnete nazaj v lonec. Grmovnicam zmanjšajte koreninskih sistem in jih nato ponovno posadite na svoje mesto v loncu. To je najbolje storiti zgodaj spomladi, ko rastline še mirujejo. Previdno jih izkopljite, odstranite substrat, ki obdaja korenine, nato pa približno polovico ali dve tretjini močnejših korenin skrajšajte za polovico.
Rastline bodo v posodah kmalu potrebovale dodatna hranila, saj je prostornina tu v primerjavi z gredami na vrtu precej manjša. Zasaditve enoletnic lahko pognojite vsak teden, medtem ko bodo trajnice zadovoljne, če jim boste spomladi dodali nekaj počasi sproščajočega mineralnega gnojila. Po potrebi jih lahko dodatno pognojite še enkrat med rastno sezono.
Med sezono ne pozabite zalivati. Zemlja se v posodah izsuši mnogo hitreje kot na vrtnih gredah. Morda si lahko omislite celo kapljični sistem, ki bo poskrbel za zalivanje namesto vas.

Kombiniranje rastlin
Kombiniranje rastlin v loncih je podobno kot na gredi. Rastline, ki jih posadimo skupaj, morajo dopolnjevati druga drugo. Pri bolj klasičnih zasaditvah v osrednji del lonca posadimo višjo rastlino, ki jo obdamo z nižjimi. Plazeče in povešave rastline, denimo bršljan (Hedera), diascija (Diascia) ali petunije zasadimo ob rob lonca, ki ga bodo zakrile s svojimi poganjki. Nikakor pa to ne pomeni, da moramo v lonec vedno posaditi različne rastline. Za močnejši učinek lahko cel lonec napolnimo z rastlinami iste vrste in tako dodatno okrepimo učinek njenih cvetov – predstavljajte si korito polno zlatorumenih narcis, ki deluje kot pomladno sonce na okenski polici.
Tudi pri izbiri rastlin si lahko privoščimo precej svobode. Izbira bo sicer odvisna od velikosti posode, vendar lahko najdemo različne čebulnice, trajnice in celo grmovnice, ki bodo uspevale tudi v manjših loncih.

Trajne zasaditve
Trajnejše zasaditve, ki vključujejo tudi grmovnice ali celo manjša drevesa, so še posebej dobra izbira, če ne želite na koncu vsake sezone menjavati rastlin v posodi. V tem primeru je najboljša odločitev kombinacija zimzelenih rastlin z nekaj cvetočimi predstavniki, ki bodo poskrbeli za živahnost in barvo. Za živahen sprejem ob prihodu domov si lahko ob dohodni poti oblikujete barvito kombinacijo z lepljivko (Pittosporum tenuifolium). Lepljivka je čudovit zimzelen grm, ki s kombinacijo temnih stebel in bledih listov ustvarja živahen kontrast. V lonec dodajte še barvite liste hojhere, sorte ‘Lime Marmalade’ v čudoviti citronasto zeleni barvi. Pomlad lahko dodatno popestrite s pritlikavimi narcisami. Odlična izbira za trajnejše zasaditve so tudi okrasne trave, saj potrebujejo le malo nege, hkrati pa s svojimi gibajočimi poganjki lepo popestrijo zasaditev. Izberite okrasno travo korineforus (Corynephorus canescens) ali bilnico (Festuca glauca) in jo kombinirajte z grmastim jetičnikom (Hebe). Sorta ‘Caledonia’ je čudovita kompaktna rastlina z rdeče obrobljenimi temnimi listi in je lahko že sama zase cel okras. Obe travi poženeta srebrno sive travne grmičke, ki bodo lep kontrast temnim listov jetičnika.

Eksotične rastline
Posode so tudi odlična priložnost, da na svoj vrt posadite eksote, ki jih boste jeseni skupaj s posodo umaknili na toplo. Tako si lahko omislite eksotično zasaditev dalij, kan in sladkega krompirja (Ipomoea). Morda lahko celo dodate manjši japonski bananovec (Musa basjoo).
Ne glede na vašo izbiro rastlin pa poskusite izbrati rastline, ki potrebujejo le malo nege. Izogibajte se živahno rastočim rastlinam, kot sta npr. metuljnik (Buddleja) in grmičasti oslez (Lavatera), saj bodo izredno hitro prerasle lonec.

Matevž Likar