Posodovka za vse leto

31 marca, 2023
0
0

Svetla izjema je abutilon, ki je vse leto skoraj enak. Tudi pozimi v svetlem prostoru pri temperaturi, ki se ne spusti pod deset stopinj, obdrži liste ter ne preneha s cvetenjem. To je vitalna rastlina z izjemno življenjsko energijo.
Abutilon, imenovan tudi slezinec ali sobni javor, s številnimi sortami z rdečimi, rumenimi, rožnatimi in belimi zvonastimi kimajočimi cvetovi sodi med klasične posodovke. Gojitelji so jim nadeli zanimiva imena: kravji zvonček ali babji lonček.

Zacveti na pragu poletja
Izvira iz tropskih krajev in raste grmičasto. Raste grmičasto. Ima 8 do 13 cm dolge liste s po tremi do petimi krpami. Cvetovi so dolgi 5 di 8 cm. Rastlina zraste 2 do 3 metra v višino. Viseče sorte pa naredijo nekaj metrov dolge poganjke. Na začetku pomladi je izrazito strukturna rastlina, potem silovito raste v dolžino in na pragu poletja se rast nekoliko umiri ker se energija usmeri v razvoj cvetov. Zanimive so tudi pisanolistne sorte in sorte z oranžno rjavimi, rumenimi in belimi zvončastimi cvetovi.
Na začetku pomladi je to izrazito strukturna rastlina, saj eksplozivno raste v dolžino. Na pragu poletja se rast nekoliko umiri, saj energijo preusmeri v cvetenje. Nadvse zanimivo je opazovati razvoj popkov, ki so sprva zeleni, kasneje odebeljeni lepo pordečijo in končno počijo. Takrat se na dolgih pecljih zazibljejo cvetovi, ki imajo glede na sorto različno obarvane čašne in rumene venčne liste ter izrazite prašnike. Ko ti v zrelosti potemnijo, se cvetovi poslovijo in pristanejo na tleh. Rastlina cveti tako na sončni kot senčni legi, s tem da je začetek cvetenja na soncu precej zgodnejši.
Jeseni pogled na dobro oskrbovano rastlino slezinca marsikomu vzame sapo, saj poganjki v eni sezoni zrastejo tudi dobre štiri metre v dolžino.

Različne barve cvetov
Sorta big bell sodi med najbolj priljubljene. Imenuje se brazilski slezinec ali viseči javor in do jeseni razvije tudi do tri metre doge poganjke. Poleg tega lahko v skledah in koritih z vodno rezervo gojimo še sorti patrick synge z oranžno rjavimi in kentisch bell z rumenimi zvončastimi cvetovi. Pri obeh se poganjki prevešajo, a dosežejo le dober meter v dolžino. Najbolj umirjeno raste pisanolistni abutilon sorte variegatum, ki ima podobno kot big bell rdeče rumeno obarvane cvetove.
Abutilon yellow thrumpet krasijo številni močno razprti rumeni cvetovi. Rastlina razvije manjši grmiček in je tako podobna hibridnim abutilonom, a posamezni poganjki so nežni in se prevešajo, kar spominja na rast brazilskih slezincev. Sorti se obeta svetla prihodnost, saj je primerna za sajenje v korita z vodno rezervo.
Abutilon lucky lantern je kompaktne rasti in cveti rdeče, obstajajo še oranžna, rumena in bela različica. Souvenir de bonn ima večje, okoli 6 cm velike cvetove rožnato lososove barve. Victor reiter ima še malce večje cvetove pisane oranžno rumene barve.

Pred zimo
Brazilske slezince lahko ohranjamo iz leta v leto. Dolge poganjke pred prezimovanjem lahko prikrajšamo na 20 centimetrov ali pa jih prepletemo, obrnemo navzgor in privežemo ob oporo. Tako pričaramo novo dimenzijo sicer viseče rastoče rastline.