Pojemo ananas in vzgojimo rastlino

8 marca, 2023
0
0

Prvič so jo prinesli v Evropo ob koncu sedemnajstega stoletja. Kakih trideset let pozneje so v Angliji uspeli vzgojiti tudi plodove in potem so ga redno gojili v rastlinjakih poleg grenivk in pomaranč kot poslastico za bogate. V vrtnarskih knjigah iz devetnajstega stoletja so napisana jasna in točna navodila, kako uspešno gojimo te rastline, da imajo plodove, žal pa so proti koncu leta 1860 prešli na komercialno proizvodnjo ananasa v tujini, in sicer na Azorih in tako je zasebno gojenje prenehalo. Danes gojijo ananas v Evropi le kot okrasno rastlino, če se pa pojavijo še drobni plodovi, pa toliko bolje. Cvetovi so drobni in precej neugledni.

Uspeva na tleh
V primerjavi z drugimi bromelijevkami, ki so večinoma epifiti, kar pomeni, da uspevajo v naravi na drugih rastlinah, uspeva ananas na tleh in dobiva hrano in vodo iz zemlje na povsem naraven način. Kadar imamo opravka z rastlino, moramo zelo paziti prav zaradi njenih listov, ki imajo ostre zobce na robovih in se lahko poškodujemo.
V stanovanjih navadno gojimo tri vrste: A comosus je zelena rastlina s suličastimi listi, ki dobro razvija plodove. A comosus ‘Variegatus’ ima manjše, bolj široke liste, ki so značilno progasti in rastejo v obliki zaključene rozete. Redkokdaj rodi plodove. Tretja je A. bracteatus ‘Striatus’, ki je precej večja rastlina kot prejšnji dve in ima pisane liste. Razvije rahlo rožnate plodove, ki so zelo izraziti ob rumeno zelenih listih. Ko izbiramo novo rastlino, iščemo tako s svežimi barvami in močnimi listi brez rjavkastih konic. Rastlina, ki je precej velika in ima stranske poganjke, je pravkar cvetela in cvetenja ne bo prav kmalu ponovila.

Na toplem in svetlem
Če želimo ohraniti polno barvo listov, mora biti rastlina na neposredni sončni svetlobi. Ustreza ji toplota, še posebej pozimi. Najustreznejša temperatura je 18 do 21 stopinj Celzija. Poleti zalivamo rastline enkrat do dvakrat na teden, odvisno od temperature. Med zalivanji naj se prst osuši. Pozimi naj bo bolj suha, ne zalivamo več kot enkrat na teden. Ko rastlina razvija plodove, dodajamo vodi za zalivanje enkrat na teden tekoče rastlinsko gnojilo. Poleti rosimo večkrat, pozimi enkrat na teden. Liste obrišemo z rokavicami, ne uporabljamo pa listnega loščila. Za ozračje niso občutljive, ne prenesejo pa hladnega prepiha.


Kaj je narobe

Listi se zvijajo.
Presuho je in prevroče. Zalijemo in orosimo prestavimo na hladnejše mesto.

Listi so blede barve.
Ni dovolj svetlo. Prestavimo na svetlo mesto.

Liste pokrivajo rumene lise, posebno vzdolž žil; rjave luskaste žuželke na spodnji strani listov in na steblu.
Voskasta uš. Odstranjujemo jih posamič s kosmom vate, namočenim v metilni špirit, ali pršimo z namenskim insekticidom.

Počasna rast, ne razvije cvetov.
Potrebuje gnojila.

Spodnji listi suhi, zgubani in zaviti.
Prepih. Prestavimo na zaščiteno mesto.

Rastlina gnije pri osnovi.
Vlažno je in premrzlo. Prestavimo jo na toplejše, zračno mesto in pustimo, da se prst posuši, dokler si rastlina ne opomore. Če gnije dalje, bo propadla.

Listi se zvihajo in po cvetenju propadejo.
Vsi ananasi po cvetenju propadejo. Nove rastline vzgojimo iz zarodnih mladih poganjkov.

Posadimo ananas
Vzamemo svež ananas z lepo listno rožo in osrednjim brstom, ki ga trgovci včasih odstranijo. Pripravimo lonček z drenažno prstjo ter mešanico šote in peska. Lonček mora biti dovolj širok, da bomo vanj lahko postavili cel odrezan vrh plodu. Odrežemo šop listov približno centimeter globoko v ananasov plod. Lahko si nadenemo rokavice in zgornji del odtrgamo. Če je ananas svež, potem se bo šop listov in del rumenega dela ananasovega ploda, lepo odtrgalo. To posadimo v zemljo, listje je nad zemljo, del ploda pa v zemlji. Pokrijemo s plastično vrečko in podpremo. Vsak dan za nekaj minut odstranimo vrečko, da se rastlina prezrači. Prst se ne sme izsušiti, posajena rastlina pa mora biti na toplem (24 stopinj Celzija). Ko sredi listne rože poženejo novi listi, vrečko odstranimo.

Oznake