Modrina cvetov

8 marca, 2023
0
0

V naravi je razširjenih okoli dvajset vrst, ki rastejo v gozdovih, na vlažnih travnikih in na bolj suhih kamnitih predelih med skalami.

Amsonija najlepše uspeva na polnem soncu ali v polsenci, v rodovitnih, odcednih tleh. Je počasi rastoča, gručasta trajnica. Pokončna stebla izraščajo iz ene točke, sčasoma se število stebel povečuje, tako da rastlina zraste v pravi grmiček. Pozno spomladi se na steblih, ki so včasih nekoliko modrikasta, začnejo razvijati vijolično modri popki, na začetku poletja pa se začnejo odpirati svetlo modri cvetovi, ki imajo prav poseben odtenek modre, kakršnega poznamo le pri malokateri trajnici. Ta modrina ima kovinski sijaj, zato rastlino hitro opazimo. Posamezni cvetki po svoji obliki malo spominjajo na cvetove zimzelena, vrste z drobnimi ozkimi cvetnimi listi.
Zanimivi so tudi plodovi oziroma semena; ta so lahko dolga do 12 centimetrov. Listi so izmenično nameščeni vzdolž stebla ter se po obliki in velikosti nekoliko razlikujejo. Lahko so zelo ozki, podobni iglicam ali celo suličasti in ovalni. Jeseni se listi in stebla obarvajo rumeno, kar je videti izjemno privlačno.


Ko rastline posadimo, potrebujejo nekaj časa, da se lepo vrastejo. Dolgo časa uspevajo na istem mestu. Lepe so tudi za rezano cvetje. Nekatere vrste vsebujejo belo tekočino, ki ob rezu priteče iz stebla. Da bi vrbica v vazi čim dalj časa obdržala svežino, moramo čim hitreje zaustaviti odtekanje tekočine. To dosežemo s tem, da steblo pomočimo v vročo vodo ali ga zažgemo s plamenom.
Na vrtovih uspeva več vrst vrbic. Amsonia hubrichtii ima zelo lepe liste, ki so zelo ozki in dolgi. Poleti se razcvetajo svetlo modri cvetovi, katerih barva se pozneje spremeni v belo, tem sledi živahna jesenska barva. Rastlina lepo uspeva v nekoliko vlažni zemlji, vendar odrasle rastline lepo prenašajo tudi sušo. Vrbolistna vrbica (A. tabernaemontana sin A. salicifolia) je šopasta trajnica s prožnimi stebli modrikaste barve. Listi so nekoliko širši in papirnati na otip. Svetlo modri zvezdasti cvetovi se odpirajo v rahlih in nekoliko povešavih socvetjih. Jeseni se obarva živahno rumeno.
Vrbico sadimo na cvetlično gredo v družbo rmana, hermelike, kadulje, flomisa, ameriškega slamnika, japonskih anemon, jesenskih aster in okrasnih trav.

Besedilo in fotografije: Marjetka Hrovatin
Vir: Sto trajnic na Slovenskem