Pomladni cvetovi dreves

24 februarja, 2023
0
0

Zgodnji nepozebniki
Še preden se bo zima poslovila, boste na okrasnem vrtu že deležni prvih cvetov dreves. Zato bodo poskrbeli nepozebniki (Hamamellis). Nepozebniki so prekrasna majhna drevesca, ki bodo vaš vrt čudovito popestrili z živahno obarvanimi trakastimi cvetovi v toplejših dneh pa še s prijetno aromo, ki jo oddajajo. Za rumene cvetove izberite sorti pallida ali arnold promise, medtem ko bosta sorti jelena in diane zacveteli v oranžni oz. rdeči barvi. Nepozebniki imajo tudi čudovito jesensko barvo, ki nekako sledi barvi cvetov tj. rumenkasti toni pri rumeno cvetočih sortah in rdečkasti pri rdeče cvetočih.

Čudovite magnolije

Med drevesi, ki spomladi prva zacvetijo, so tudi magnolije. Pri nas so nekoliko bolj znani azijski predstavniki rodu, med katere spada na primer zvezdasta magnolija (M. stellata). Zvezdasta magnolija je počasi rastoča vrsta in ne bo zrasla višje kot le nekaj metrov. Spomladi nas razveseli s kopico zvezdasto oblikovanih cvetov, po katerih je vrsta dobila tudi ime. Čeprav so njeni cvetovi izvirno popolnoma beli, so po križanju z magnolijo kobuši uspeli vzgojiti tudi oblike z rožnatimi cvetovi, denimo križanca M. x loebneri.
Podobno nizke so tudi magnolije iz serije Fairy Magnolia, ki jih je vzgojil novozelandski gojitelj Mark Jury. Vse predstavnice te serije dosežejo manj kot tri metre višine, njihovi cvetovi pa nekoliko spominjajo na zvezdasto magnolijo. Za razliko od večine spomladi cvetočih magnolij so zimzelene in bodo liste izgubile le v zelo mrzlih zimah. Izbirate lahko med sortami z belimi (white), kremastimi (cream) in rahlo rožnatimi (blush) cvetovi.
Za izjemno velike cvetove pa posadite kakšno izmed sort soulanževe magnolije (M. x soulangeiana), ki so jo vzgojili s križanjem vrst M. liliiflora in M. denudata. Cvetovi izvornega križanca so bili beli z nekaj rožnatega pridiha, v sedanjem času pa imamo tudi številne sorte z bolj intenzivno obarvanimi cvetovi. Za resnično enkratno rožnato barvo izberite sorto susan, ki požene zares velike temno rožnate cvetove. Še temnejši pa so cvetovi pri sorti genie, ki bo zacvetela v škrlatni barvi.

Japonske češnje
Skoraj istočasno s prvimi magnolijami bodo zacvetele tudi japonske češnje (P. serrulata , P. speciosa, P. × yedoensis in P. sargentii). Na Japonskem njihovi cvetovi privabljajo množice ljudi, ki občudujejo njihovo lepoto. Največjo pestrost lahko najdemo pri vrsti P. serrulata, pri kateri so gojitelji vzgojili številne sorte. Tako lahko poleg enojnih cvetov pri botanični vrsti izbirate tudi med polpolnimi cvetovi pri sorti shirotae in polnimi pri sorti shirofugen. Nikakor pa ne smemo spregledati tudi sorte kanzan, pri kateri so mladi listi obarvani v čudovite bronaste barve. Podobno raznolike so tudi oblike njihovih krošenj. Amanogawa je zanimiva sorta, s stebričasto krošnjo spominja bolj na topole kot na češnje. Za vse ljubitelje povešavih dreves pa je prava izbira sorta kiku-shidare, ki pa je na žalost nekoliko kratkoživeča.

Dve sezoni drenov
Pomlad je tudi sezona številnih čudovitih drenov. Pri tem si pomladni del sezone nekako razdelijo, saj lahko cvetove drenov občudujemo na samem začetku in na koncu pomladi. Pri rumenem drenu (Cornus mas) boste že marca lahko občudovali še povsem neolistane krošnje polne rumenih cvetov. Rumeni dren ima tudi užitne plodove, iz katerih lahko skuhate okusne marmelade. Če boste uporabljali njegove plodove, lahko izberete tudi sorto kasanlak, ki ima precej večje plodove kot botanična vrsta.

Proti koncu pomladi pa svoje čudovite cvetove odpreta ameriški (C. florida) in japonski dren (C. kousa). Oba lahko zrasteta v srednje visoki drevesi, vendar sta počasi rastoči vrsti, ki še dolgo ne bosta prerastli prostora na gredi. Ameriški dren bo svoje bele cvetove odprl že maja. Poleg naravne oblike so vzgojili tudi rožnato (rubra). Podobno izbiro boste imeli tudi pri japonskem drenu. Za popolnoma bele cvetove izberite sorto weisse fontaine, za enkratne rožnate cvetove z izrazitimi belimi progami pa sorto miss satomi. Pri obeh vrstah bodo jeseni drevo okrasili še živahno obarvani plodovi, za zaključek sezone pa bo drevo prešlo v čudovito rožnato-rdečo barvo.
Drevesa bodo vrt vertikalno razgibala in dodala nekaj sence, kar bo povečalo število rastlin, ki jih lahko gojite na vašem vrtu. Hkrati pa bodo številna poskrbela še za cvetočo pomlad in pisano jesen, zaradi česar si zaslužijo prostor na vsakem okrasnem vrtu.
Besedilo in fotografije: Matevž Likar