Cvetovi za pisano pomlad

30 januarja, 2023
0
0

Med rastlinami, ki nam popestrijo pomladne obdobje najdemo seveda številne čebulnice, a tudi nekatere trajnice komaj čakajo, da spomladi odprejo svoje cvetove.

 

Čudovite pomladne čebulice

Pomlad je prispodoba za morje cvetov vseh mogočih vrst okrasnih čebulnic. Zvončki, morske čebulice in žafrani s svojimi cvetovi prekrijejo tla pod še neolistanimi drevesi. S tem pa se sezona pomladnih čebulic nikakor ne zaključi. Kasneje v sezoni boste lahko občudovali še cvetove narcis, hijacint in tulipanov. Za zaključek pomladi bodo poskrbele perunike, luki in stepske lilije.

Odlična lastnost čebulnic je, da potrebujejo izredno malo prostora in jih tako zelo preprosto dodate na že zasajene grede. Grmovnice lahko podsadite z žafrani, kot sta npr. ‘Whale Shark’ in ‘Flower Record’, ki bosta poskrbela za intenzivno vijolično obarvane preproge cvetov. Na skalnjaku se bodo odlično obnesle pritlikave narcise, kot je npr. sorta ‘Tete-a-tete’. Za nekoliko bolj senčno gredo pod drevesi pa izberite naš domači pasji zob (Erythrinoum dens-canis) ali odlično severnoameriško sorto ‘Pagoda’ z živahnimi rumenimi cvetovi.

Na gredah čebulnice kombinirajte s trajnicami, ki zrastejo in cvetijo pozneje v sezoni, saj bodo postopno prekrile vedno bolj rumene poganjke spomladanskih čebulnic. Za kontrastno kombinacijo na sončni gredi poskusite kombinacijo okrasnih lukov in mlečkov. Odlično se bosta skupaj podala holandski luk (A. hollandicum) ‘Purple Sensation’ in močvirski mleček (Euphorbia palustris). Holandski luk bo zacvetel v škrlatno-vijoličastih tonih, ki bodo tvorili izreden kontrast s citronasto-rumenimi cvetovi mlečka. Podobno konstrastno kombinacijo pa lahko dosežete tudi z nekaterimi hostami, ki poženejo izredno rumeno obarvane liste. Če želite umirjeno zasaditev, luk dopolnite z mačjo meto (Nepeta ‘Six Feet Giant’) in okrasnimi travami.

Za nekaj posebnega na senčni gredi si lahko omislite kombinacijo trolistov in močvirskega tulipana. Med trolisti izberite vrsto Trillium sessile. Rastlina bo med svojimi zanimivimi listi pognala temno škrlatne cvetove, ki se bodo lepo podali k podobnim odtenkom močvirskega tulipana (Fritillaria meleagris). Da ne bo vse monotono, bodo tulipani zasaditev nekoliko poživili z vzorcem na svojih cvetovih. Pri trolistih morate biti potrpežljivi, saj rastlina potrebuje precej časa, da se dovolj zakorenini in utrdi ter zatem zacveti. Morda v prvi sezoni ne boste videli niti listov, vendar ne obupajte. Kombinacijo dopolnite še s sencoljubnimi trajnicami, saj bosta obe čebulici poleti izginili pod zemljo.

 

Zgodnji cvetovi trajnic

Med zgodnjimi trajnicami si našo pozornost zaslužita pljučnik (Pulmonaria) in bergenija (Bergenia). Pljučniki zacvetijo z zanimivi socvetji, ki preidejo iz rožnate v vijolično barvo, kar dodatno popestri zasaditev. Bergenije pa dajo gredi povsem drugačem občutek. Njihovi veliki okrogli listi so zimzeleni in bodo lepo zaključevali gredo tudi pozimi. Številne sorte zacvetijo v intenzivno rožnati barvi, vendar lahko najdemo tudi sorte s cvetovi v nežnejših odtenkih (npr. ‘Silberlicht’ ali ‘Bressingham White’). Za pomladno kombinacijo v ozadje grede posadite krvavordeče grozdičje (Ribes sanguineum), ki bo sredi pomladi odprlo svoje rožnato rdeče cvetove in z njimi nadišavilo vso okolico. Pod grozdičje nasadite pljučnik, zraven pa srednje visoke okrasne trave (npr. Anemanthele lessoniana). Pljučnik bo tako prišel do izraza, ko bodo preostale trajnice še pod zemljo, potem ga bodo zakrili poganjki trajnic, ki bodo postopno prevzele glavno vlogo v sezoni. Za kontrast okrasnim travam v ospredje grede posadite bergenijo ‘Overture’, ki požene čudovite temno rdeče liste. Za nekaj več pomladnih cvetov na gredo dodajte še tulipane s cvetovi, ki bodo lepo dopolnili cvetove grozdičja in bergenije. Za več poletnih cvetov dodajte še rdeče tone montbrecije ‘Lucifer’ in slamnika Echinacea ‘Hot Papaya’.

Za senčno gredo lahko izkoristite telohe. Naš domač črni teloh (Helleborus niger) bo svoje cvetove lahko odprl že pozimi. Na rastišču ga kombinirajte z belo različico pljučnika, sorta ‘Sissinghurst White’. Za zapolnitev grede bo odlična velelistna kavkaška potočnica (Brunnera macrophylla). Izberite sorto ‘Alexanders Great’, ki požene še nekoliko večje liste z izrazitim srebrnkastim vzorcem. Njeni modrikasti cvetovi, ki poženejo istočasno z listi in spominjajo na spominčice, bodo gredi dali tudi nekaj barve. Za nekaj podobnih odtenkov še prej v sezoni pa na gredo dodajte jetrnik (Hepatica), ki nizko požene čudovite cvetove. Če bi želeli gredi dodati še nekaj višine, lahko posadite tudi orlico (Aquilegia vulgaris ‘Nivea’). Orlica bo poskrbela za cvetove proti koncu pomladne sezone in tako podaljšala okras grede.

Z nekaj preprostega kombiniranja lahko hitro ustvarimo kombinacije rastlina, ki se bodo preprosto vklopile v naše grede in popestrile sončne pomladne dneve vse do začetka poletja. Preizkusite jih tudi na svojem vrtu.

Besedilo in fotografije: dr. Matevž Likar