Usodno lep in dehteč

19 januarja, 2023
0
0

Nekatere vrste so prezimno trdne, druge za mraz zelo občutljive rastline, ki ne prenesejo temperatur pod 10 do 16 stopinj Celzija. Potrebujejo humozna, dobro odcedna tla in zelo sončno rastišče, ki je poleti deloma v senci. Rastline je treba med polno rastjo obilno zalivati, v drugih delih leta pa manj. Pregoste krošnje je treba spomladi redčiti. Množimo jih spomladi s semeni, na koncu pomladi z neolesenelimi potaknjenci ali poleti z delno olesenelimi potaknjenci. Med škodljivci so najbolj nadležne bele mušice, rdeča pršica (rdeči pajek) in volnate uši. Slovensko ime za klerodendrum je usodnik, tudi usodnica.

 

Navadni usodnik

Navadni usodnik (Clerodendrum trichotomum var. fargesii) zraste v pokončen grm ali manjše drevo, visoko dva do tri metre. Ima srčasto ovalne liste svetlo zelene barve, ki strti oddajajo arašidom podoben vonj, zato ga v angleščini imenujejo tudi drevo arašidovega masla (‘peanut butter tree’). Konec poletja se iz temno rožnatih in zelenkasto belih popkov oblikujejo močno dišeča kobulasta socvetja bele do rahlo rožnaste oziroma rososove barve. Rastlina je izredno atraktivna v času zorenja plodov, ko zvezdasti, rožnato obarvani čašni listi obdajajo množico modrikastih jagod. Za rast potrebuje sončno in zavetno lego, zaščiteno pred vetrom. Vrsta je nekoliko občutljiva za pozebo. Uspeva v vsakih zmerno vlažnih, bogatih in dobro odcednih tleh.

 

Bungejev usodnik

Bungejev usodnik (Clerodendrum bungei) je znan tudi kot mehiška hortenzija, čeprav ni ne hortenzija niti ne izvira iz Mehike. Izvira v Vietnamu, na Tajvanu in po večini Kitajske. Tam raste ob cestah in v mešanih gozdovih v hribih pod 2.500 nadmorske  višine. Spada v družino ustnatic (Lamiaceae). Kot tujerodna rastlina se je udomačil in v naravi raste tudi v S in J Ameriki. Na Kitajskem ga pogosto vidimo v vrtovih in parkih kot okrasno cvetočo grmovnico. Je listopadni grm, ki zraste dva metra visoko, listi so srčasti, grobo nazobčani, dolgi do 20 cm. Cveti v drugi polovici poletja in prvi polovici jeseni. Cvetovi so rožnate barve, socvetje je veliko približno 10 centimetrov. Cela rastlina je na videz podobna hortenziji, zato tudi zgoraj navedeno ime. Pri nas preživi zimo na Primorskem.

 

Škrlatni usodnik

Škrlatni usodnik (Clerodendrum splendens) je raščava in vednozelena ovijava vzpenjavka z olesenelimi stebli. V višino se vzpne tri metre in še več. Rastlina je za mraz zelo občutljiva in ne prenese temperatur pod 15 stopinj Celzija. Ima jajčaste do eliptične zelene liste, poleti zacveti s skupinami cevastih, pol tretji centimeter širokih škrlatno rdečih cvetov. 

Navadni usodnik je najbolj prezimno trden od usodnikov, a je tudi na meji preživetja v hudi zimi. Ker zime niso več tako usodno mrzle, kot so bile nekoč, marsikje po Sloveniji to drevo oziroma grm preživi zimo. Če se odločite zanj, mu namenite zavetni del vrta.

Marjetka Hrovatin