Živalim prijazen vrt

19 decembra, 2022
0
0

To naredimo z izbiro ustreznih rastlin, med katerimi bodo živali imele na voljo različne habitate, v katerih bodo našle hrano, gnezdile ali prezimile.

Na vrtu lahko ustvarimo številne habitate, ki bodo služili kot dom različnim živalskim obiskovalcem. Poskusite ustvariti raznolike habitate. A ne natlačite vrta z vsemi možnimi rastlinami, ampak sadite načrtno. Travniki so denimo odličen dom številnim žuželkam in odličen vir hrane za ptice. Ne mučite se z zasajanjem različnih travnih mešanic, dovolj je, da dela trate v kotu vrta ne pokosite. Trava in travniške rastline naj zrastejo in zacvetijo in semenijo.

Podobno lahko na grede posadite različne cvetoče trajnice in grmovnice, ki bodo privabljale opraševalce in kasneje v sezoni s svojimi plodovi še različne ptice. Te bodo z veseljem poiskale varno zatočišče tudi v živi meji. Pri sajenju rastlin poskrbite tudi za ustrezno gostoto zasaditve. Ptice se bodo varneje počutile v gostejših zasaditvah kot v eni sami grmovnici sredi terase. Dodatno jim lahko namenite tudi kakšno grmovnico s trni, kot sta npr. ognjeni trn (Pyracantha) ali češmin (Berberis). Njihovi bodičasti poganjki bodo odganjali pse in mačke, ki bi motile ptice pri gnezdenju.

Celo kup lesa, komposta ali lesnih sekancev, ki ga lahko skrijete pred pogledi s terase, bo odličen nov prostor za številne majhne živali. Seveda pa lahko dodamo tudi ptičje gnezdilnice in žuželčje hotele, ki jih bodo živali z veseljem izkoristile za gnezdenje ali prezimitev.

 

Poskrbite za prehrano

Še en pomemben vidik živalim prijaznega vrta je njihova prehrana. Pri tem ne mislim le na ptičjo pičo in podobno, saj lahko z izborom ustreznih rastlin poskrbimo za precej več živali hkrati ter istočasno popestrimo videz našega vrta.

Številni cvetovi bodo na vrt privabili pester nabor žuželk, med katerimi bodo tudi številni opraševalci, kar je koristno, če imate na vrtu tudi sadno drevje in zelenjavne grede. Različno cvetenje od začetka do konca sezone bo popestrilo vaš vrt in hkrati poskrbelo za živali. Še posebej bodo dobrodošli zelo zgodnji ali pozni cvetovi, ko je paša za opraševalce precej bolj skopa. Za zelo zgodnje cvetove posadite različne čebulnice, na primer žafrane, zvončke in hrušice. Opraševalci bodo hvaležni tudi za cvetove telohov in mahonije (Mahonia x media), ki s svojimi živahno rumenimi cvetovi odlično popestri tudi nekoliko senčnejše predele vrta. Za cvetove proti koncu sezone pa izberite zvezdico (Aster), homuljico (Sedum oz. po novem Hylotelephium) in japonske vetrnice. Te so odlične za popestritev senčnih gred. Izberete lahko med belocvetočimi sortami, to je Anemone x hibrida ‘Honorine Jobert’, in sortami s čudovitimi rožnatimi cvetovi, denimo ‘Hadspen Abudance’. Za sončnejše predele pa izberite homuljico, pri kateri imate še nekoliko širšo paleto odtenkov – od bele (‘Stardust’) in rožnate (‘Herbsfreude’) do škrlatnih cvetov nad še temnejšimi listi, kot jih najdemo pri sorti ‘Karlfunkelstein’.

Ptice bodo vesele številnih plodov, ki bodo sledili cvetovom. Že vzpenjavka in drevo s plodovi ter nekaj trajnic, ki jim pustite semenska glavice, bodo na vrtu ustvarile kar nekaj priložnosti za prehrano ptic. Na sam vrh seznama rastlin primernih za prehrano ptic sodita bršljan (Hedera) in bodika (Ilex), saj obdržita svoje plodove še dolgo v zimo, s čimer poskrbita za prehrano ptic tudi v hladnejšem delu leta. Prednost bršljana je še, da lahko pticam ponudi zelo raznoliko hrano. V obdobju, ko so drugi cvetovi redki, bršljan s svojimi cvetovi privablja številne žuželke, ki služijo kot hrana žužkojedim pticam. Temni plodovi, ki nasledijo cvetove, so dobrodošla hrana za ptice, ki se prehranjujejo z rastlinsko hrano. Tudi bodika bo odličen vir plodov za hladen del leta. Vedeti pa morate, da plodovi zrastejo samo na ženski rastlini. Za plodove boste tako morali posaditi moško in žensko rastlino bodike oz. izbrati enodomno sorto, torej Ilex aquifolium ‘Pyramidalis’ ali ‘J.C. van Tol’, to sta sorti, kjer so na rastlini ženske in moški cvetovi.

 

Bodite okolju prijazni

Za živali lahko poskrbite tudi na posreden način, tako da uporabljate čim manj pesticidov in poskušate zelenjavo in sadje vzgojiti na okolju prijazen način. Poskrbite, da bodo vaše rastline zadovoljne, saj boste tako preprečili marsikatero bolezen in zmanjšali potrebo po pripravkih za zatiranje.

Za dobro uspevanje rastlin pazite, da so rasline ustrezno zalite in prehranjene. Ne gnojite po nepotrebnem, saj boste le vzpodbudili hitro rast, rastline pa  bodo dovzetnejše za bolezni. Med rastlinami pustite dovolj prostora za nemoteno kroženje zraka. To bo zmanjšalo nevarnost razvoja plesni. Za dobro preskrbo rastlin s hranili, lahko uporabite tudi mikorizne glive. Mikoriza je naravno stanje rastlin, saj več kot 95% rastlinskih vrst tvori to obliko simbioze z glivami, zato jo je vsekakor koristno vnesti tudi na zelenjavni in okrasni vrt.

 

Če želite vaš vrt spremeniti v živalim prijaznega, zasadite ustrezne rastline. Tako boste privabili številne živali in hkrati zmanjšali potrebe po vodi, hranilih in pesticidih.

 

Besedilo in fotografije: Matevž Likar