Rastline ob vodi

25 novembra, 2022
0
0

Na plitvo polico okoli ribnika lahko zasadimo različne perunike, denimo modrocvetočo japonsko vodno peruniko, vijolično ameriško ali domačo močvirsko peruniko z rumenimi cvetovi. Modro bosta v plitvi vodi cveteli močvirska spominčica in vodna meta, ki ima prijetno dišeče liste. Ob robu vode sta ljubki, tudi nizki, živo rumeno cvetoča kalužnica in bela kačunka. V plitvi vodi bo uspeval tudi navadni mrzliček s trokrpatimi listi in rožnatimi do belimi cvetovi. Vodna hiacintovka ima podolgovate srčaste liste, med julijem in septembrom pa odpira modre cvetove v valjastih socvetjih.  Zelo lepa je tudi kobuljasta vodoljuba z ločku podobnimi temno zelenimi listi in rožnatimi socvetji, ki se v juliju in avgustu razvijejo na vrhu kak meter visokih stebel.

Med travami v vodi uspeva velika sladika, travi podobne liste pa ima tudi togi šaš. Ozkolistni munec razvije bele kosmičaste semenske glavice, a za dobro rast zahteva kislo zemljo. Rogoz ima suličaste liste in rjava valjasta socvetja, edina zaradi velikosti primerna vrsta za vrtni ribnik je najmanjši rogoz, ki zraste le pol metra visoko in ima okroglasta socvetja. Ob robu ribnika sta privlačna tudi ostrica in kala, ki ju poznamo kot lončnici. Čeprav se bosta čez leto na prostem dobro počutili, bosta morali jeseni v hišo.

 

Močvirska greda

V močvirni gredi vladajo posebne razmere. Zemlja se nikoli povsem ne izsuši, hkrati pa voda v območju korenin nikoli za dalj časa ne zastaja. Zato lahko v močvirni gredi gojimo številne lepe rastline. Če je močvirje naravno, z njimi ne bomo imeli posebnega dela, če pa smo sami ustvarili močvirje, moramo take razmere skrbno vzdrževati. Perunike so zelo primerne za tako gredo, denimo japonska in sibirska, ki sta na voljo v različnih odtenkih vijolično-modre in v beli. Japonska perunika zahteva kislo zemljo, sibirska pa ni tako izbirčna.

Lobelija je zelo opazna močvirska trajnica, saj je steblo po vsej dolžini obloženo z živo škrlatnimi cvetovi, a žal ni povsem zanesljivo prezimno trdna. Bolj zanesljiva in prav tako privlačna je krvenka, ki razvije dolga, ozka, valjasta socvetja, rdeče, rožnate ali vijolične barve. Škrlatni, bronasti ali rumeni so cvetovi krinkarja, ki v močvirni gredi obilno cveti vse poletje. Različni jegliči so upravičeno med najbolj znanimi močvirski trajnicami. Jegličev je toliko vrst, da bi samo z njimi lahko oblikovali gredo, ki bi cvetela od zgodnje pomladi do poznega poletja. Barvni spekter njihovih cvetov sega vse od modrikastih in vijoličnih odtenkov, prek rožnatih, rdečih pa vse do oranžne, rumene in bele. Najbolj barviti, etažni jegliči bodo najlepše cveteli le v kisli zemlji.

 

Veliki sočni listi

Če imate dovolj prostora, v močvirni vrt posadite rastline z velikimi sočnimi listi. To so pahljačasta rabarbara, gunera, peltifilum, rodgerzija, hosta in nekatere praproti.

Pri umetno ustvarjenem ribniku so razmere ob robu ribnika precej drugačne kot v naravi, saj voda iz ribnika ne namaka okoliške zemlje. Rastline, ki jih sadimo tu, bodo imele korist predvsem od vlage v zraku in rahlo hladnejšega ozračja. V bližnjo okolico ribnika zasadimo različne cvetoče trajnice, denimo kresnice, maslenice, rudbekije, bergenije, kačnike, jegliče, pljučnik, pogačico, perunike in sreteno. Tako združbo cvetočih trajnic dopolnimo še s takimi, ki imajo privlačne predvsem liste, kot so denimo različne praproti in hoste in tudi trave za kontrast. Veliko naštetih trajnic gojimo na vrtovih brez vodnih teles, a se v bližini vode bolje počutijo in tudi lepše cvetijo.

 

Slika z ozadjem

Vsaka vrtna zasaditev je kot slika, kjer ima pomembno vlogo ozadje. V ozadje ribnika zasadimo okrasne grmovnice in drevnino. Posaditi jih moramo dovolj daleč od vode, da jeseni listje dreves ne bo padalo v vodo in gnilo, kar onesnažuje vodo in škoduje ribam. Če ni dovolj prostora, jeseni vodo zaščitimo pred padajočim listjem. Za bližino vode so primerna drevesa, ki jih tudi v naravi vidimo ob vodi, to so vrbe, breze, okrasne jablane, porcija, japonski in pahljačasti javor, med grmovnicami pa domača in japonska snežna kepa, različni dreni, hortenzije, leska in grmasti kostanj.

Prostor, kjer bomo posadili grmovnice in drevnino, je že nekoliko oddaljen od vode, zato bodo tam uspevale tudi druge lesnate rastline.

Oznake