Viteško proti praznikom

17 novembra, 2022
0
0

Včasih so ji rekli tudi amarilis, a ni prav, saj je amarilis sicer podobna rastlina z manjšimi cvetovi, izvira z juga Afrike.
Vitezova zvezda (Hippeastrum) izvira iz Srednje in južne Amerike. Če kupimo v lončkih posajene čebule z nastavki cvetnega stebla, samo še čakamo, da zacvetijo. Če pa kupimo suhe čebule, moramo za to poskrbeti sami. Pred sajenjem čebulico vitezove zvezde najprej namočite v fungicid, s čimer boste pospešili prehod iz mirovanja.  Čebulico namočite tako, da bodo v vodi samo njene korenine, preostali del čebulice pa bo nad gladino vode. Vodi lahko dodate fungicid proti koreninski gnilobi.
 

DA SE NE PREVRNE

Za sajenje izberite lonec, ki bo le nekoliko večji od samega premera čebulice, saj pomanjkanje prostora za korenine pri vitezovi zvezdi spodbuja cvetenje. Čebulico v lonec posadite do dveh tretjin višine čebulice, zadnja tretjina pa naj gleda iz substrata. Na dno lonca dodajte nekaj večjih kamnov, ki bodo obtežili lonec. Rastline bodo na dolgih cvetnih poganjkih pognale več zelo velikih cvetov, zato se lahko kaj hitro prevrnejo. Z obteženimi lonci lahko tako poskrbite, da bo verjetnost za takšno nesrečo čim manjša. Substrat za sajenje naj bo dobro odceden z veliko organske snovi, zato je najbolje, če komercialnemu substratu za lončnice dodate še nekaj šote in peska. Plast peska pa nasujte tudi na dno lonca, kar bo izboljšalo prepustnost za vodo in preprečilo morebitno gnilobo.

Čebulico postavite na sončno mesto in zmerno zalivajte. Takoj, ko opazite, da iz čebulice poganja cvetno steblo, pa začnite lonec redno sukati okrog svoje osi. S tem boste preprečili, da bi steblo raslo poševno. Nagnjeno steblo bi kvarilo videz rastline, hkrati pa bi se zaradi tega lahko rastlina ob cvetenju tudi prevrnila.

 

POLETI ZUNAJ

Ko cvetovi na prvem steblu odcvetijo, dobro prehranjena čebulica pogosto požene novo cvetno steblo, če jo zalivamo in dognojujemo še naprej. Odcvetele prve cvetove odstranimo skupaj s steblom, ki ga odrežemo tik nad čebulico. Nastavljanje semen namreč jemlje rastlini energijo. Ko vitezova zvezda dokončno odcveti, jo presadimo v zemljo, bogato s hranili. Če je možnost, jo maja, ko ni več nevarnosti nizkih temperatur, posadite na vrt. Listov, ki so ostali po cvetenju, ne smemo odstraniti. Tako kot pri vseh čebulnicah in gomoljnicah, so tudi pri vitezovi zvezdi pomembni za prehrano čebule. Liste odstramino šelo, ko se povsem posušijo. V avgustu čebulo izkopljemo, če je bila posajena na vrtu, in zdaj gre na mirovanje, kar bo priprava za novo cvetenje.

ZA NOVE CVETOVE
Podobno kot spomladanske čebulnice, ki zacvetijo pozimi, je tudi vitezova zvezda siljena. Edina razlika je, da ne potrebuje tako nizkih temperatur, saj izvira iz tropskih in subtropskih predelov. V domovini je vitezova zvezda izpostavljena hladnim in suhim zimam. K dormanci (mirovanju) jo boste tako pripravili, če boste rastlino prenehali zalivati in jo prenesli v temen prostor s temperaturo 4 do 13°C. Po 8 do 12 tednih lahko rastlino prenesete v toplejši sončen prostor in jo ponovno začnete zalivati. V nekaj tednih bo na prosto pokukalo novo cvetno steblo.