Sladki komarček

26 oktobra, 2022
0
0

Botanično je sladki komarček dvoletnica, čeprav ob nepravilni pridelavi lahko zacveti že v prvem letu. Je kobulnica in kot taka botanično v sorodu s korenčkom, peteršiljem, zeleno in tudi z mnogimi zelišči.

Sladki komarček ima svoj odebeljeni gomoljasti del nad zemljo. Gomolj oblikujejo listne nožnice, ki zadebelijo in se stisnejo v gomoljasto obliko. Je bližnji sorodnik komarčka, ki ga navadno uporabljamo kot začimbnico in zdravilno zelišče. Tudi sladki komarček lahko uporabljamo v enake namene, le da odebeljeni del lahko uporabimo za prav posebne specialitete.

 

Uporabna vsa rastlina

V prehrani je bolj ali manj uporabna vsa rastlina, skupaj s semenom. V vseh delih rastline so vitamini iz skupine B, betakaroten, vitamina C in E in drugi. Med minerali pa so kalcij, magnezij, železo in cink.

Zelo pomembno je eterično olje, ki je tudi v semenu. Ravno to deluje razkuževalno in je uporabno za razkuževanje in čiščenje celotnega prebavnega sistema. Uporabljamo ga kot čaj, iz njega stisnemo za mnoge zelo okusen sok, gomolj uporabljamo na mnoge načine.

Listje služi kot začimba, sušimo ga za čaj, posušena socvetja in seme so prijetna začimba za jedi in pijače.

Svež gomolj lahko naribamo kot dodatek solatam ali ga presnega narežemo za hrustanje. Ker ureja prebavo in blaži učinke mastne hrane, se prileže vsem mastnim mesnim jedem. Lahko ga uporabimo tudi v juhi, nekateri ga celo vlagajo v kis.

 

Pomembna je vlaga

Sladki komarček po navadi vzgajamo iz sadik. Lahko ga sejemo tudi neposredno na stalno mesto, vendar ne prezgodaj. Najbolj idealno je, da ga za sadike sejemo proti koncu maja, neposredno na stalno mesto pa šele junija. Tla morajo biti rahla, humozna in dovolj založena z vlago, da naredi gomolje. Zato je namakanje v primeru suše nujno.

Če ga sejemo prezgodaj, požene v cvet. Tudi mlade rastlinice ne smejo biti izpostavljene mrazu, zato sadike vzgajamo pri dokaj visokih temperaturah, 290 do 25 stopinj Celzija.

Ko se začnejo debeliti listne nožnice, rastline osujemo z zemljo do listja, lahko pa spodnji del ovijemo s kartonom, da bo gomolj lepo odebeljen.

Sladki komarček je tudi lepa okrasna rastlina in ga lahko posadimo na okrasne gredice ali v posode na teraso. Pustimo ga cveteti, saj njegovi cvetovi privabijo mnoge koristne organizme, metulje in opraševalce.

Datumi setve: Za sadike konec maja, neposredna setev začetek junija.

Medvrstne razdalje: 40 centimetrov med vrstami, 30 centimetrov v vrsti.

Spravilo in shranjevanje: Ves čas lahko uporabljamo lističe kot začimbo, vendar ne smemo preveč oslabiti rastline. Gomolj odrežemo, in uporabimo, liste posušimo za čaj. Korenino pustimo v zemlji, ker ser bo obrasla in do zime bomo dobili še nekaj okusnih, mladih poganjkov.

Gnojenje: pred sajenjem zemljo obogatimo z domačim kompostom. V času največje rasti lahko gnojimo z mešanico koprivne in gabezove prevrelke. Dobrodošel je tudi lesni pepel.

Namakanje: Rastline morajo imeti ves čas dovolj vlage, da preprečimo prehitro cvetenje. Tla zastiramo z organskimi zastirkami in namakamo.

Dobri sosedje: grah, kumare, sladka koruza, solata, meta.

Slabi sosedje: fižol, paradižnik, pastinak, peteršilj, luštrek, koriander, kumina; pravzaprav skoraj vse druge zelenjadnice.