Grmovnice za jesenski okras

14 oktobra, 2022
0
0

Tako kot drevesa se bodo tudi številne grmovnice odele v živahne jesenske barve. Izjemno nezahtevna grmovnica, ki vas bo navdušila s svojo jesensko barvo, je japonska medvejka Spiraea japonica ‘Goldflame’. Pri tej grmovnici so zanimivi že bronasto-rdeči mladi poganjki, ki bodo počasi prešli v rumeno-zelenkasto poletno barvo. Jesen pa bodo zaključili z rumenimi, bakrenimi in oranžnimi odtenki, ki bodo poživili vsako gredo.

Barvita paleta jesenskega listja

Jesen bo dodatno polepšalo tudi že barvito listje listopadnih češminov. Rdečelisti tunbergov češmin (Berberis thunbergii f. atropurpurea) se že čez leto ponaša s čudovitim rdečkastim listjem, ki bo jeseni le še dodatno pridobilo na barvi. Za bolj rumenkasto jesensko barvo pa posadite zeleno obarvane sorte, denimo sorto ‘Maria’.

Enkratno jesensko barvo lahko občudujemo tudi pri nepozebnikih (Hamamelis). Pri njih je zanimo, da je barva jesenskega listja nekako povezana tudi z barvo cvetov. Tako se bodo rumeno cvetoče sorte, kot je Hamamelis × intermedia ‘Angelly’, jeseni obarvale živahno rumeno, rdeče cvetoče sorte, kot je Hamamelis × intermedia ‘Diane’, pa v rdeče tone. Nepozebniki so odlična dopolnitev za vrt tudi zato, ker ga bodo s svojimi cvetovi poživili že konec zime, ko večina rastlin še spi zimsko spanje.

Grede kisloljubnih rastlin lahko za še lepšo jesensko barvo dopolnite z enkijantom (Enkianthus campanulatus). Enkijant bo polepšal pomlad s svojimi grozdi kremasto rožnatih cvetov z izrazito škrlatnimi žilami, jesen pa s svojim listjem, ki bo prešlo v ognjene odtenke oranžne in rdeče barve.

 
Živahni plodovi
Grmovnice pa ne bodo poskrbele za jesensko barvo zgolj s svojim barvitim listjem. Nekatere izmed njih bodo konec sezone polepšale tudi s svojimi živahno obarvanimi plodovi. Med njimi lahko najdemo različne trdoleske (Euonymus). Navadna trdoleska (E. europaea) bo jeseni posejana s plodovi, obarvanimi v rožnato in oranžno barvo. S svojo barvo bodo čudovito dopolnjevali dramatično rdeče tone listov. Tudi ko bo listje že odpalo, bodo plodovi še vedno vztrajali na grmu in tako še podaljšali okras rastline. Trdoleska ni zahtevna za vzgojo, potrebuje le dobro odcedna tla in sončno ali polsenčno rastišče.

V jesenskem času bodo svoje živahne šipke razkazovale številne vrtnice, ki so od junija pocvitale na gredah. Zelo živahne plodove v oranžno-rdečih odtenkih posadite vrtnico Rosa moyasii ‘Geranium’, ki je čudovita grmičasta vrtnica s povešavimi poganjki. Podobno živahno rdeče obarvani so tudi plodovi brogovite (Viburnum opulus) ali panešpljice (Cotoneaster horizontalis). Živo rdeče plodove bo pri obeh grmovnicah dodatno podkrepilo še oranžno-rdeče obarvano listje. Za nekoliko več kontrasta pa lahko namestno nizke panešljice izberete sorodno vrsto C. frigidus ‘Cornubia’, ki je polzimzelena grmovnica (ob mili zimi ohrani listje). Pri tej panešljici bodo rdeči plodovi prišli bolj do izraza, saj listi jeseni pogosto obdrži liste, ki ustvarijo odlično temno zeleno ozadje za plodove.

Poleg toplo obarvanih plodov omenjenih grmovnic, lahko najdemo tudi predstavnike, ki bodo pognali plodove v hladnejših tonih. Za nežno belo barvo posadite bisernik (Symphoricarpos x doorenbosii) ‘White Hedge’. Za nekoliko bolj nenavadno barvo pa izberite lepoplodko (Callicarpa bodinieri var. giraldii ‘Profusion’). Lepoplodka je do 3 m visok grm, ki bo spomladi pognal škrlatno obarvane mlade liste. Prav eksotičen okras pa bo dobila v jesenskem času, ko bodo njegove poganjke krasili grozdi vijoličastih plodov.

 

Grmovnice za lonce
V kolikor bi radi nekaj tega jesenskega okrasa grmovnic dodali tudi v lonce, je najbolje, če izberete beli dren (Cornus alba) ali japonsko skimijo (Skimmia japonica). Pri belem drenu boste lahko konec jeseni občudovali barvito listje, preko zime pa bo lonce polepšal s svojimi barvitimi stebli. Odlična sorta je ‘Kesselringii’, ki se bo jeseni obaravala v škrlatno rdeče barve, medtem ko bodo stebla lonce polepšala s še temnejšimi črno-vijoličastimi odtenki. Za nekoliko drugačno popestritev pa posadite japonsko skimijo. To je zimzelena rastlina, ki bo lonec polepšala z rdečimi plodovi (ženska rastlina) ali drobnimi socvetji (moška rastlina). Slednja se bodo spomladi tudi odprla in rastlino okrasila z drobnimi belimi cvetovi.

Grmovnice so zelo raznolika skupina rastlin, pri katerih lahko najdemo številne predstavnike tudi za okras jesenskega dela sezone. Številne ne potrebujejo veliko prostora ali obilice nege in jih boste zelo enostavno vključili v že obstoječe zasaditve.

 
Matevž Likar