Okras vodnih obrežij

20 septembra, 2022
0
0

Rastlina ima velike liste, ki zavzamejo določeno površino, sredi poletja pa se nad listno maso dvignejo cvetna stebla in zacveti v rumeni barvi. Cvetovi določenih sort malce spominjajo na cvetove rudbekij, nekatere sorte pa imajo cvetove podobne stepskim lilijam. Mogočna strukturna trajnica je primerna za obrežja vodnih teles ali senco velikih dreves, kjer je vlažno. Najbolje namreč uspeva na mokrih in vlažnih rastiščih.

 

Tudi na poplavnih območjih

V naravi uspeva okoli 200 vrst, ki so sredne in velike rasti. Rastejo v zmernih predelih Evrope, v Himalaji, na Kitajskem in Japonskem na mokrih gorskih rastiščih.

V vrtovih ligularije uspevajo na sončnih do polsenčnih legah, kjer so tla dovolj vlažna in mokra. Lepo uspevajo tudi na rastiščih, ki so dalj časa poplavljena. Če je zelo vroče in sušno, listi hitro odreagirajo z uvelostjo, podobno kot listi hortenzij, a se čez noč dvignejo. Liste imajo radi polži, nanje bodite pozorni predvsem spomladi, ko poženejo novi.

  

Vrste ligularij

Ligularia dendata ‘Desdemona’ je gručasta trajnica, ki zraste do 120 cm visoko in do 60 cm v širino. Ima srčaste, dolgopecljate in usnjate temno zelene liste, ki so po spodnji strani rdečkasto rjavi, kar jim daje še poseben čar. Na vrhu cvetnih stebel se v drugi polovici poletja, razcvetajo veliki živo oranžni cvetni koški, ki sestavljajo klobčaste skupine. Med vsemi ligularijami so pri njej listi najbolj opazni.  Izvira z mokrih gorskih travnikov Burme, Kitajske in Japonske.

Ligularia przewalskii je gručasto rastoča trajnica. Ima skoraj črna stebla, ki se dvigujejo iz šopa listov. Listi so temno zeleni, okrogli in globoko prstanasto narezani. Cveti sredi poletja. Drobni rumeni cvetovi tvorijo pokončna socvetja, ki so nameščena vzdolž črnega stebla in so lahko dolga tudi do 50 cm. Zraste do 180 cm v višino in 70 cm v širino. V naravi raste na travnatih gričih Kitajske

Ozkolistna ligularija (Ligularia stenocephala) ima škrbinaste okrogle zelene liste. Cvetovi so tudi pri tej vrsti rumeni in v koškastih socvetjih nameščeni na koncu stebel. Stebla so temno škrlatna, zato cvetovi lepo pridejo do izraza. Cveti julija in avgusta. Zraste do 150 cm v višino in do 60 cm v širino. Raste na mokrih travnikih Kitajske, Tajvana in japonske.

 

Veliko vode in prostora

Ligularije so velike rastline, ki zahtevajo veliko prostora. Skupaj z rodgerzijami in vrtnimi kresnicami so tipične rastline za mokre in vlažne predele in predvsem za velike vrtove. Lepo se ujamejo tudi z maslenicami.