Oskrba sobnih rastlin

20 septembra, 2022
0
0

Rastline nam svoje počutje pokažejo s povešenimi listi, predčasno odpadlimi cvetovi, porumenelimi listi in podobno. Če rastline vsak dan opazujemo, sami najdemo odgovore na vsa vprašanja, ki bi jih postavili rastlinam.

Kljub temu, da od lončnic kupimo in gojimo le tiste rastline, ki so že prilagojene za rast v zaprtih prostorih, je treba imeti nekaj osnovnega znanja, da nam bodo dobro uspevale.

Vendar naj vas opozorimo, da so danes mnoge rastlinje, predvsem cvetoče, vzgojene tako, da v njihovi družbi lahko uživamo le nekaj tednov ali mesecev, potem pa propadejo. Sodoben način vzgoje je takšen, da rastline pripravijo do optimalne faze v času, ko so na prodajnih mestih. Rastlinam med vzgojo zagotovijo  optimalne rastne razmere (svetloba, voda, temperatura, količina potrebnih hranil), potem pa jih postavimo v popolnoma drugačno okolje, kot so ga imele v rastlinjaku, kjer so zanje skrbeli računalniki. Rastline so sicer zelo prilagodljive, vendar so take zadeve zelo šokantne, zato mnoge tudi propadejo.

Na življenje rastlin odločilno vplivajo svetloba, toplota, voda in hranila. Vsi štirje so enako pomembni in kadar je kaj narobe le z enim samim, je rastlina obsojena na hiranje in propad. Nekatere rastline so manj občutljive na za pomanjkanje svetlobe, druge laže prenašajo nihanje temperatur, tretje niso zahtevne glede dodajanja hranil, vendar moramo osnovne pogoje zadostiti prav pri vseh.

Za večino rastlin veljajo našteta zlata pravila, vendar poznamo nekaj izjem, ki jim moramo zagotoviti drugačne razmere (na primer azalejam, orhidejam, kaktusom, sukulentam, rastlinam s pisanimi listi in še številnim drugim). Najbolje je, da se ob nakupu pozanimamo, kakšno oskrbo potrebuje lončnica, ki nam ugaja, in razmislimo, ali ji takšne razmere  lahko omogočamo v našem stanovanju ali hiši.

Rastline moramo opazovati in jih varovati pred boleznimi in škodljivci, ki jih lahko napadejo in uničijo, če ne ukrepamo pravočasno. Priporočljivo je, da za vsako rastlino poznamo ime in tako lahko najdemo v podatke o njenih zahtevah in ustreznih rastnih razmerah.

 

Zlata pravila pravilne oskrbe rastlin

– Rastlino postavimo na ustrezno mesto.

– Večina sobnih rastlin ima rada svetlo mesto, ne prenaša direktnega sonca, temperatura naj znaša okrog 22 st. Celzija, poleg tega rastline ne marajo prepiha.

– Veliko rastlin ima pozimi raje hladnejši svetel prostor v hiši ali stanovanju.

– Rastline z veliko listno maso izhlapevajo dosti vode, zato potrebujejo višjo zračno vlago, ki jo ustvarimo z rosenjem.

– Zalivamo samo z mehko vodo, ki ne vsebuje apnenca in je ogreta na sobno temperaturo.

– Večina sobnih rastlin ima rada, da se koreninska gruda med zalivanji osuši.

– Spomladi začnemo dognojevati na dva do štiri tedne ali pa dodajamo paličice za gnojenje na zalogo.

– Med zimskim mirovanjem rastlin ne dognojujemo, zalivamo pa jih le mali.

– Ko korenine popolnoma prerastejo zemljo v lončku, rastlino spomladi presadimo v posodo, ki je za eno številko večja od sedanje, in ji damo svež substrat.

– Redno odstranjujemo uvele liste in cvetove.

– Rastline vsaj enkrat na leto postavimo na topel dež ali jih oprhamo v kadi ali pod tušem, da z listov odstranimo prah.