Oaza cvetja in zelenja v poletni vročini

31 avgusta, 2022
0
0

Tamkajšnji zaposleni namreč z velikimi napori vzdržujejo park na visoki kakovostni ravni, čeprav rastline ne le zaradi suše, ampak tudi velike vročine, ki vztraja že dva meseca, doživljajo velik stres.

Lipicanci in živalski eksoti ponovno navdušili

Kot vsako leto so tudi letos vztrajali in izpeljali izvrstno poletno razstavo, ki jo iz leta v leto obišče vse več ljudi in vse Slovenije in tujine.  Leta 2019, ko so v parku cvetja in muzeju na prostem organizirali odlično obiskano poletno razstavo eksotičnih živali in cvetja, so bili obiskovalci še posebej navdušeni nad lipicanci. Ti so ob tej priložnosti prvič zavzeli cvetni park in navdušili obiskovalce. Prav zaradi tega so se odločili, da jih v Mozirski gaj povabijo tudi letos.

Lipicanci so v gaj prišli tudi letos na zadnji dan razstave, torej 15. avgusta. S konji so se predstavili jahači promocijske skupine na lipicanskih konjih. Prišlo je kar 12 konjev s 35 jahači vseh starosti. Šov z lipicanci je potekal dvakrat, dopoldne in popoldne.

Med poletno razstavo eksotičnih živali so bili na voljo tudi kotički dotika, kjer so se obiskovalci pod nadzorom predstavnikov Društva ljubiteljev eksotičnih živali Bioexo lahko dotaknili raznih živali. Pripravili so tudi otroški kotiček, za otroke so poskrbeli še na številne druge zanimive načine.

 

Cvetlični nasadi in senca drevesnih nasadov

Vse omenjene aktivnosti so bile seveda popestritev obiska prelepega gaja, ki ima v zadnjih letih kar tri vrhunce. Prvi je razstava tulipanov med prvomajskimi prazniki, drugi velika poletna razstava v avgustu, najnovejši pa božična bajka ob koncu leta. V tem času se je izjemno prijetno sprehoditi med cvetličnimi gredami. Za lajšanje vročine poskrbijo velika drevesa, lahko si ogledate zeliščni vrt, kmečki gartlc in japonski vrt, skalnjak, začarano vas, luciferjeva jajca, povzpnete se na razgledni stolp in vse to in še več vidite z višine, pocingljate na največje uglašene vetrne zvonce v Evropi in še marsikaj. V gaju je tudi najstarejša mozirska hiša z razstavljenimi predmeti in starimi kmečkimi pripomočki.

Če ste veliko poletno razstavo zamudili, niste zamudili vsega naštetega, saj je gaj odprt še dolgo v jesen, vse do razstave jesenskih pridelkov in tekmovanja za najtežjo bučo.

Marjetka Hrovatin